La Casa Judeţeană de Pensii Alba recalcularea unei grupe durează… 11 luni!
Am pornit în documentarea acestui material de la un fapt banal: am fost contactat telefonic de o veche cunoştinţă de la Cugir, domnul Gligor Ghergheleş, fost maistru la întreprinderea din localitate, astăzi pensionat. Omul nu reclama nimic, dar mă ruga, în virtutea amiciţiei noastre, să mă interesez de dosarul său de pensionare, aflat la Casa Judeţeană de Pensii Alba. Ca şi alţii aflaţi în această situaţie, om în vârstă, s-a săturat să tot vină la Alba Iulia şi să afle că dosarul său nu este încă soluţionat. Că la telefon, hm, e foarte greu de contactat instituţia respectivă. Încercaţi şi dumneavoastră şi vă veţi convinge. Dar asta-i altă poveste…
Omul nostru avea dosarul cu numărul 100425 şi solicita suplimentarea pensiei, prin recalcularea grupei, dovedindu-şi dreptul printr-o hotărâre judecătorească emisă în luna ianuarie a acestui an. Fireşte, l-am contactat la rândul meu pe directorul CJP, domnul Alexandru Retegan. Amabil şi plin de solicitudine acesta mi-a cerut numele şi CNP-ul omului nostru. Numele l-am spus, dar CNP… ioc. „Ei, nu se poate. După nume nu-l găsim în baza noastră de date…” Am strâmbat eu un pic din nas, că, vorba aia, ce fel de bază de date e aia în care nu poţi găsi pe cineva după nume? Am obţinut după un timp şi CNP-ul omului şi i l-am comunicat domnului Retegan. Din nou dânsul a fost amabil şi dispus să mă ajute, dar era plecat din localitate aşa că mi-a sugerat să sun la secretariatul instituţiei, atrăgându-mi, însă, atenţia, că acolo liniile sunt tot mereu ocupate, căci tot timpul sunt solicitări de informaţii. Sun şi se adevereşte ce a spus domnul Retegan. Ba e ocupat, ba sună da’ nu răspunde nimeni şi trece apelul pe fax. Cum timpul mă presează, îl sun din nou pe domnul Retegan. Acesta nu se supără nici de data asta şi o sună el pe doamna secretară pe mobil, iar aceasta mă contactează în mai puţin de trei minute. Îi spun datele domnului Ghergheleş şi, la fel, în numai câteva minute, doamna respectivă îmi comunică faptul că dosarul respectiv a fost soluţionat cu data de 10 noiembrie şi că deja decizia a şi fost expediată. „Deja”? Păi au trecut 11 luni de la momentul în care domnul Ghergheleş a primit hotărârea privind recalcularea grupei. Conchid, aşadar, că ori volumul de muncă de la Casa Judeţeană de Pensii e uriaş, ori cineva nu-şi face munca aşa cum trebuie. Şi astfel am ajuns să-i înţeleg pe bieţii bătrâni care vin de prin toate colţurile judeţului, de mai multe ori, ca să afle că dosarele lor nu au fost încă soluţionate. Căci, după cum spuneam, telefonic e foarte greu să dai de cineva dispus să te informeze.
În acest context îmi permit să-i sugerez domnului Retegan două lucruri. Mai întâi să se perfecţioneze baza de date, ca să poată fi găsit cât mai uşor beneficiarul. Iar mai apoi să fie înlocuită centrala veche, cu liniile alea de care nu se pot folosi bieţii pensionari. Chiar mai mult, ar trebui să existe un număr de telefon exclusiv pentru relaţii şi informaţii, că secretarele au, probabil, multe alte lucruri de făcut!
Ioan HĂNŢULESCU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Societate
15 ianuarie 1850, ziua de naştere a lui Mihai Eminescu, poetul naţional al României
15 ianuarie 1850, ziua de naştere a lui Mihai Eminescu, poetul naţional al României Mihai Eminescu, poetul naţional al României, cel mai mare poet român s-a născut 15 ianuarie 1850 la Botoşani fiind al şaptelea din cei 11 copii ai căminarului Gheorghe Eminovici, provenit dintr-o familie de ţărani români din nordul Moldovei şi al Ralucăi […]