Rămâi conectat

Sport

La Câmpeni, stagiu de pregătire a karatiştilor moţi

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

În noua sală de sport din oraşul Câmpeni a avut loc un stagiu de pregătire a karatiştilor din cadrul Clubului Gemina BCA la care au participat peste 80 de karatişti având ca scop perfecţionarea practicanţilor în acest important sport. La eveniment au fost prezenţi Cees Van der Wal, din Olanda, vicepreşedintele Federaţiei de Arte Marţiale din Europa şi preşedinte onorific al Federaţiei Române de Arte Marţiale şi Dumitru Danciu, preşedintele Federaţiei Române de Arte Marţiale. La aceste demonstraţii au asistat şi reprezentanţi ai Companiei Roşia Montană Gold Corporation, care au apreciat dezvoltarea acestui sport în zona Munţilor Apuseni.
Demonstraţiile practice cu cele mai actuale tehnici au fost făcute personal de către domnul Cees Van der Wal, din Olanda, vicepreşedintele Federaţiei Europene de Arte Marţiale, care pe parcursul a mai multe ore a împărtăşit copiilor şi tinerilor karatişti moţi tehnici moderne din acest domeniu. La aceste antrenamente de-a dreptul spectaculoase au participat şi primarii din localităţile unde există filiale de karate din Apuseni şi fani ai acestui sport. Iată şi câteva impresii pe care le-am cules în direct de la participanţi.
lCees Van der Wal: Am centura neagră cu 7 DAN, vin din Olanda de unde sunt originar şi stau o săptămână în România pentru antrenamente şi am venit la invitaţia karatiştilor din Alba şi vom face câteva omologări de tehnici pentru a fi toţi la unison. Acum sunt pensionar şi înainte am fost militar. Sunt şi preşedinte onorific al Federaţiei Române de Karate şi am dat şi numele acestei federaţii de Federaţia de Arte Marţiale România. Sunt şi vicepreşedintele Federaţiei Europene de Arte Marţiale.
lAndreş Ioan Călin, primarul oraşului Câmpeni: Mă încântă ceea ce văd aici, o sală plină de sportivi, mai ales ca şi fost sportiv de performanţă în judo, tenis de masă ş.a. Cred că ar trebui să umplem sălile de sport şi să se facă mai mult sport şi să se stea mai puţin în restaurante, în faţa calculatorului şi a televizorului. Proverbul latin „Mens sana in corpore sano” este cel mai elocvent. Această sală de sport a fost inaugurată în luna februarie 2011. Această minunată sală şi cu terenul sintetic de vis-a-vis au costat în jur de 45 de miliarde de lei vechi.
lDumitru Danciu: Sunt preşedintele Federaţiei de Arte Marţiale din România. Sunt originar din Abrud, am locuit în Bucium Cerbu, dar sunt plecat de la vârsta de 14 ani. Sunt de profesie inginer şi locuiesc în Alba Iulia. Am centura neagră 7 DAN. Sunt foarte foarte mulţumit de karatiştii din această zonă a Apusenilor, de instructorul lor doamna Viviana Pripon. Rezultatele dovedesc acest lucru. Ce-mi pare rău este faptul că nu sunt banii necesari pentru a putea să participe cu karatiştii moţi, care sunt buni şi foarte buni, la campionatele europene, mondiale, câteva naţionale. Anul trecut am fost la campionatele mondiale în Polonia şi România a fost pe locul II iar acum 2 ani a fost pe locul I. Am mai venit aici şi cu primvicepreşedintele federaţiei şi preşedintele comisiei de arbitraj a federaţiei noastre, Simion Băluţă, de asemenea cu Cristian Crainic, contabilul federaţiei, originar din Bucium Şasa. Avem o prietenie foarte bună cu olandezii, ne vizităm reciproc, am fost şi la ei acasă unde ne-au primit ca pe nişte prieteni adevăraţi.
lVladimir Marcu, Câmpeni: Sunt originar din Câmpeni, de profesie sunt notar public. Acum 6 ani am avut fericirea să pot organiza alături de Viviana Pripon un curs de karate aici la Câmpeni iar cu anii ne-am dezvoltat şi am deschis aceste cursuri la Bistra, la Albac, la Abrud unde avem şcoală de karate şi aparţinem de clubul Gemina DBP Alba Iulia. Avem din ce în ce mai mulţi copii. Deocamdată am primit prea puţin sprijin financiar, practic ne autosprijinim financiar, mai căpătăm câte o subvenţie. Clubul nostru a participat la campionate naţionale şi europene, dar tot pe banii noştri. Am avea nevoie de un pic de dotare pentru practicarea acestui sport, ca de exemplu nişte saltele ş.a. La ora actuală am centura neagră 1 DAN.
lMarius Todor, manager Departamentul Administrativ al Companiei RMGC: Este un lucru deosebit de plăcut să vedem aceste demonstraţii de karate la care participă şi un înalt oaspete din Olanda şi foarte mulţi copii din zona noastră. Arta autoapărării înseamnă disciplină şi e bine că se întâmplă acest lucru.
lElena Balea, director Şcoala „Nicodim Ganea” Bistra: Sunt interesată de toate activităţile extracurriculare care se desfăşoară la nivelul unităţii şcolare şi consider că sunt benefice deoarece reprezintă un mod de viaţă pentru copiii noştri, îi face să fie disciplinaţi, să fie corecţi şi în acelaşi timp este o modalitate utilă de a-şi petrece timpul.
lAndrei Lazea, Cărpiniş Roşia Montană: Am venit azi aici pentru a participa la o demonstraţie de karate. Am 6 ani şi acum am centura a 2-a albastră şi îmi place foarte mult acest sport.
lPaul Paşca, Câmpeni: Sunt elev în clasa I la Şcoala Generală din Câmpeni. Fac karate de un an şi am centura albă. Mi-am ales acest sport pentru că învăţ să mă apăr. Îmi doresc să am centura cu 4 Dan.
lViviana Pripon, instructor karate Clubul Gemina BCA: Mă bucur că am reuşit să organizăm acest stagiu de pregătire aici la Câmpeni la care am avut ca invitati pe domnul Cess Van der Wal, vicepreşedintele Federaţiei de Arte Marţiale din Europa, pe Dumitru Danciu, preşedintele Federaţiei Române de Arte Marţiale ş.a. Ţin să mulţumesc în mod deosebit domnilor primari din Roşia Montană, Câmpeni, Bistra, Abrud, Albac şi directorilor Şcolii „Nicodim Ganea” din Bistra, Elena Balea şi Colegiului „Avram Iancu” din Câmpeni, Cornel Resiga, care acordă atenţia cuvenită acestui sport.              Ioan RADU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sport

Sport

George Cozma (CSȘ Blaj) – locul 7 în seria de calificări la Campionatele Europene Under 18 și ratarea accederii în semifinale

Dan HENEGAR

Publicat

în

Aiudeanul George Cozma (CSȘ Blaj) a concurat la Campionatul European Under 18 din Slovacia în calificările probei de 800 de metri, nereușind calificarea în semifinale, la cea mai importantă competiție a anului în ceea ce-l privește. Competitorul din Alba s-a clasat pe locul șapte (ultimul) în a treia serie de calificare cu timpul 1:55.68, cursa […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea