Rămâi conectat

Sport

La Câmpeni, stagiu de pregătire a karatiştilor moţi

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

În noua sală de sport din oraşul Câmpeni a avut loc un stagiu de pregătire a karatiştilor din cadrul Clubului Gemina BCA la care au participat peste 80 de karatişti având ca scop perfecţionarea practicanţilor în acest important sport. La eveniment au fost prezenţi Cees Van der Wal, din Olanda, vicepreşedintele Federaţiei de Arte Marţiale din Europa şi preşedinte onorific al Federaţiei Române de Arte Marţiale şi Dumitru Danciu, preşedintele Federaţiei Române de Arte Marţiale. La aceste demonstraţii au asistat şi reprezentanţi ai Companiei Roşia Montană Gold Corporation, care au apreciat dezvoltarea acestui sport în zona Munţilor Apuseni.
Demonstraţiile practice cu cele mai actuale tehnici au fost făcute personal de către domnul Cees Van der Wal, din Olanda, vicepreşedintele Federaţiei Europene de Arte Marţiale, care pe parcursul a mai multe ore a împărtăşit copiilor şi tinerilor karatişti moţi tehnici moderne din acest domeniu. La aceste antrenamente de-a dreptul spectaculoase au participat şi primarii din localităţile unde există filiale de karate din Apuseni şi fani ai acestui sport. Iată şi câteva impresii pe care le-am cules în direct de la participanţi.
lCees Van der Wal: Am centura neagră cu 7 DAN, vin din Olanda de unde sunt originar şi stau o săptămână în România pentru antrenamente şi am venit la invitaţia karatiştilor din Alba şi vom face câteva omologări de tehnici pentru a fi toţi la unison. Acum sunt pensionar şi înainte am fost militar. Sunt şi preşedinte onorific al Federaţiei Române de Karate şi am dat şi numele acestei federaţii de Federaţia de Arte Marţiale România. Sunt şi vicepreşedintele Federaţiei Europene de Arte Marţiale.
lAndreş Ioan Călin, primarul oraşului Câmpeni: Mă încântă ceea ce văd aici, o sală plină de sportivi, mai ales ca şi fost sportiv de performanţă în judo, tenis de masă ş.a. Cred că ar trebui să umplem sălile de sport şi să se facă mai mult sport şi să se stea mai puţin în restaurante, în faţa calculatorului şi a televizorului. Proverbul latin „Mens sana in corpore sano” este cel mai elocvent. Această sală de sport a fost inaugurată în luna februarie 2011. Această minunată sală şi cu terenul sintetic de vis-a-vis au costat în jur de 45 de miliarde de lei vechi.
lDumitru Danciu: Sunt preşedintele Federaţiei de Arte Marţiale din România. Sunt originar din Abrud, am locuit în Bucium Cerbu, dar sunt plecat de la vârsta de 14 ani. Sunt de profesie inginer şi locuiesc în Alba Iulia. Am centura neagră 7 DAN. Sunt foarte foarte mulţumit de karatiştii din această zonă a Apusenilor, de instructorul lor doamna Viviana Pripon. Rezultatele dovedesc acest lucru. Ce-mi pare rău este faptul că nu sunt banii necesari pentru a putea să participe cu karatiştii moţi, care sunt buni şi foarte buni, la campionatele europene, mondiale, câteva naţionale. Anul trecut am fost la campionatele mondiale în Polonia şi România a fost pe locul II iar acum 2 ani a fost pe locul I. Am mai venit aici şi cu primvicepreşedintele federaţiei şi preşedintele comisiei de arbitraj a federaţiei noastre, Simion Băluţă, de asemenea cu Cristian Crainic, contabilul federaţiei, originar din Bucium Şasa. Avem o prietenie foarte bună cu olandezii, ne vizităm reciproc, am fost şi la ei acasă unde ne-au primit ca pe nişte prieteni adevăraţi.
lVladimir Marcu, Câmpeni: Sunt originar din Câmpeni, de profesie sunt notar public. Acum 6 ani am avut fericirea să pot organiza alături de Viviana Pripon un curs de karate aici la Câmpeni iar cu anii ne-am dezvoltat şi am deschis aceste cursuri la Bistra, la Albac, la Abrud unde avem şcoală de karate şi aparţinem de clubul Gemina DBP Alba Iulia. Avem din ce în ce mai mulţi copii. Deocamdată am primit prea puţin sprijin financiar, practic ne autosprijinim financiar, mai căpătăm câte o subvenţie. Clubul nostru a participat la campionate naţionale şi europene, dar tot pe banii noştri. Am avea nevoie de un pic de dotare pentru practicarea acestui sport, ca de exemplu nişte saltele ş.a. La ora actuală am centura neagră 1 DAN.
lMarius Todor, manager Departamentul Administrativ al Companiei RMGC: Este un lucru deosebit de plăcut să vedem aceste demonstraţii de karate la care participă şi un înalt oaspete din Olanda şi foarte mulţi copii din zona noastră. Arta autoapărării înseamnă disciplină şi e bine că se întâmplă acest lucru.
lElena Balea, director Şcoala „Nicodim Ganea” Bistra: Sunt interesată de toate activităţile extracurriculare care se desfăşoară la nivelul unităţii şcolare şi consider că sunt benefice deoarece reprezintă un mod de viaţă pentru copiii noştri, îi face să fie disciplinaţi, să fie corecţi şi în acelaşi timp este o modalitate utilă de a-şi petrece timpul.
lAndrei Lazea, Cărpiniş Roşia Montană: Am venit azi aici pentru a participa la o demonstraţie de karate. Am 6 ani şi acum am centura a 2-a albastră şi îmi place foarte mult acest sport.
lPaul Paşca, Câmpeni: Sunt elev în clasa I la Şcoala Generală din Câmpeni. Fac karate de un an şi am centura albă. Mi-am ales acest sport pentru că învăţ să mă apăr. Îmi doresc să am centura cu 4 Dan.
lViviana Pripon, instructor karate Clubul Gemina BCA: Mă bucur că am reuşit să organizăm acest stagiu de pregătire aici la Câmpeni la care am avut ca invitati pe domnul Cess Van der Wal, vicepreşedintele Federaţiei de Arte Marţiale din Europa, pe Dumitru Danciu, preşedintele Federaţiei Române de Arte Marţiale ş.a. Ţin să mulţumesc în mod deosebit domnilor primari din Roşia Montană, Câmpeni, Bistra, Abrud, Albac şi directorilor Şcolii „Nicodim Ganea” din Bistra, Elena Balea şi Colegiului „Avram Iancu” din Câmpeni, Cornel Resiga, care acordă atenţia cuvenită acestui sport.              Ioan RADU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Sport

Albaiulianul Nicolae Stanciu – decar și căpitan al României, la debutul campaniei pentru Euro 2024

Dan HENEGAR

Publicat

în

Cu un echipament nou și alte speranțe într-o calificare la un turneu final, România începe campania de calificare la EURO 2024. Albaiulianul Nicolae Stanciu va purta banderola de căpitan al primei reprezentative și tricoul cu numărul 10.

Din efectivul lui Edward Iordănescu face parte și un alt fotbalist din Alba, Andrei Rațiu (originar din comuna Unirea), în vreme ce la tineretul lui Emil Săndoi se regăsește Alexandru Țîrlea (fiul lui Mircea Țărlea, actualmente antrenor la Sportul Petrești). Apărătorul lateral dreapta legitimat tot în Spania, la Gimnàstic de Tarragona, se regăsește în lotul Under 21 care pregătește turneul final din 2023 (găzduit de țara noastră și Georgia) cu ultimele două amicale, cu Portugalia (vineri, 24 martie, pe “Steaua”) și Germania (marți, 28 martie, la Sibiu).

La prima reprezentativă, România face parte din Grupa I, alături de Elveția, Belarus, Israel, Andorra și Kosovo. În luna martie, tricolorii au programate primele două meciuri din preliminariile EURO 2024. Pe 25 martie, de la ora 21:45, întâlnesc Andorra, în deplasare, iar pe 28 martie, vor juca pe teren propriu cu Belarus, de la aceeași oră, pe Arena Națională.

Elit - Gustul Desăvârșit

Lotul României: *portari: Niță (Pardubice), I. Radu (Auxerre), H. Moldovan (Rapid); *fundași: Andrei Rațiu (Huesca, 10/1), Cr. Manea (CFR Cluj), Ad. Rus (Pisa), Nedelcearu (Palermo), Drăgușin (Genoa), Burcă (CFR Cluj), Ștefănescu (Sepsi Sf. Gheorghe), Opruț (Hermannstadt); *mijlocași: Sorescu (FCSB), Cicâldău (Ittihad Kalba), M. Marin (Pisa), T. Băluță (Farul Constanța), Olaru (FCSB), R. Marin (Empoli), Șut (FCSB, debutant), Nicolae Stanciu (Wuhan Three Towns, 56/11), Moruțan (Pisa), Al. Dobre (Famalicão, debutant), D. Man (Parma), Oct. Popescu (FCSB); *atacanți: Fl. Tănase (Al Jazira), Alibec (Farul), L. Munteanu (Farul, debutant). Din motive medicale, Camora (CFR Cluj) și Pușcaș (Genoa) au fost înlocuiți de M. Ștefănescu și L. Munteanu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Sport

Cupa Satelor, rezultatele primei faze | Faza secundă, duminică, pe “Aiudelul”

Dan HENEGAR

Publicat

în

Reprezentantele a 12 comune, același număr de participante ca anul trecut, s-au înscris la ediția din acest an a Cupei Satelor, competiție organizată de Asociația Județeană de Fotbal Alba și rezervată jucătorilor născuți în anul 2010 și mai tineri (fete, din anul 2008 și mai tinere).

Participantele au fost împărțite geografic în 3 grupe a câte 4 echipe, iar prima fază s-a disputat în weekend. Rezultate:

*Grupa A (la Crăciunelu de Jos): Crăciunelu de Jos – Mihalț 4-0, Șona – Valea Lungă 1-2 (după lovituri de departajare, 1-1), Mihalț – Șona 0-1, Valea Lungă – Crăciunelu de Jos 0-1, Mihalț – Valea Lungă 1-3, Șona – Crăciunelu de Jos 0-8; clasament 1. Crăciunelu de Jos 9 p (13-0), 2. Valea Lungă 4 (4-3), 3. Șona 4 (2-9), 4. Mihalț 0 (1-8);

Elit - Gustul Desăvârșit

*Grupa B (la Galtiu): Sântimbru – Livezile 0-6, Bistra – Lunca Mureșului 0-2, Livezile – Lunca Mureșului 1-0, Sântimbru – Bistra 2-4, Bistra – Livezile 0-4, Lunca Mureșului – Sântimbru 4-1; clasament: 1. Livezile 9 (11-0), 2. Lunca Mureșului 6 (6-2), 3. Bistra 3 (4-8), 4. Sântimbru 0 (3-14);

*Grupa C (la Daia Română): Daia Română – Ciugud 1-2, Șugag – Săsciori 1-0, Ciugud – Săsciori 3-0, Daia Română – Șugag 0-3, Șugag – Ciugud 3-0, Săsciori – Daia Română 2-0; clasament: 1. Șugag 9 (7-0), 2. Ciugud 6 (5-4), 3. Săsciori 3 (2-4), 4. Daia Română 0 (1-7).

În faza a doua, prevăzută duminică 26 martie, s-au calificat primele două clasate din fiecare grupă, iar în etapa finală vor accede 4 echipe (primele două din cele două grupe din faza secundă). Demn de remarcat ese faptul că cele trei câștigătoare de grupe, Crăciunelu de Jos, Livezile și Șugag au acumulat maximum de puncte fără a primi gol. Au fost formate două grupe, Crăciunelu de Jos, Lunca Mureșului și Ciugud (grupa 1), Livezile, Șugag și Valea Lungă (grupa 2), meciurile fiind prevăzute la Aiud, pe Stadionul “Aiudelul”. În 2 aprilie, pe Stadionul “Cetate” din Alba Iulia (la fel ca în 2022) vor avea loc semifinalele, finala mică și finala mare. Vor fi acordate câte două mingi tuturor participantelor, iar echipele calificate în “careul de ași” vor avea și alte premii. Competiția a debutat în 2018, când învingătoarea ediției inaugurale a fost Bistra. Următoarea ediție a fost întreruptă din cauza pandemiei de coronavirus, iar anul trecut campioană a devenit Crăciunelu (fără a primi gol), prezentă în Sibiu, la faza zonală.

Foto: AJF Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Sport

FOTO| Șapte medalii pentru secția de Taekwondo a CS Unirea Alba Iulia, obținute la Campionatul Național: Pe ce locuri s-au clasat sportivii

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO| Șapte medalii pentru secția de Taekwondo a CS Unirea Alba Iulia, obținute la Campionatul Național: Pe ce locuri s-au clasat sportivii

Sportivii secției de Taekwondo de la CS Unirea Alba Iulia au obținut două medalii de aur, o medalie de argint și trei medalii de bronz la Campionatul Național de Juniori și Seniori, desfășurat la Iași, în perioada 17-19 martie 2023. De asemenea, în proba pe echipe, la juniori, CS Unirea Alba Iulia s-a clasat pe locul trei.

Sportivii secției de Taekwondo sunt pregătiți de către antrenorul Alin Moldovan.

Elit - Gustul Desăvârșit

Rezultate CS Unirea Alba Iulia la juniori:

Boloage Alecsandru (categoria de greutate – 55 de kilograme) – locul 1;

Cetean Eduardo (categoria de greutate – 48 de kilograme) – locul 1;

Galea Mario (categoria de greutate – 51 de kilograme) – locul 2;

Fara Alex (categoria de greutate – 51 de kilograme) – locul 3;

CS Unirea Alba Iulia – locul 3 (în proba pe echipe).

Rezultate CS Unirea Alba Iulia la seniori:

Galea Mario (categoria de greutate – 54 de kilograme) – locul 3;

Fara Alex (categoria de greutate – 54 de kilograme) – locul 3.

CS Unirea Alba Iulia (director Daniela Moșneag) transmite felicitări tuturor sportivilor și antrenorilor și mult succes la următoarele competiții!

Clubul Sportiv (CS) Unirea Alba lulia este o structură sportivă de drept public, cu personalitate juridică, înființată în 1974 ca instituție publică în subordinea Ministerului Sportului, având ca obiect principal de activitatea obținerea performanțelor sportive: selecția, pregătirea, participarea la competiții interne și internaționale, respectiv câștigare de medalii pe plan național și internațional.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare