Rămâi conectat

Sport

La Câmpeni, stagiu de pregătire a karatiştilor moţi

Publicat

în

În noua sală de sport din oraşul Câmpeni a avut loc un stagiu de pregătire a karatiştilor din cadrul Clubului Gemina BCA la care au participat peste 80 de karatişti având ca scop perfecţionarea practicanţilor în acest important sport. La eveniment au fost prezenţi Cees Van der Wal, din Olanda, vicepreşedintele Federaţiei de Arte Marţiale din Europa şi preşedinte onorific al Federaţiei Române de Arte Marţiale şi Dumitru Danciu, preşedintele Federaţiei Române de Arte Marţiale. La aceste demonstraţii au asistat şi reprezentanţi ai Companiei Roşia Montană Gold Corporation, care au apreciat dezvoltarea acestui sport în zona Munţilor Apuseni.
Demonstraţiile practice cu cele mai actuale tehnici au fost făcute personal de către domnul Cees Van der Wal, din Olanda, vicepreşedintele Federaţiei Europene de Arte Marţiale, care pe parcursul a mai multe ore a împărtăşit copiilor şi tinerilor karatişti moţi tehnici moderne din acest domeniu. La aceste antrenamente de-a dreptul spectaculoase au participat şi primarii din localităţile unde există filiale de karate din Apuseni şi fani ai acestui sport. Iată şi câteva impresii pe care le-am cules în direct de la participanţi.
lCees Van der Wal: Am centura neagră cu 7 DAN, vin din Olanda de unde sunt originar şi stau o săptămână în România pentru antrenamente şi am venit la invitaţia karatiştilor din Alba şi vom face câteva omologări de tehnici pentru a fi toţi la unison. Acum sunt pensionar şi înainte am fost militar. Sunt şi preşedinte onorific al Federaţiei Române de Karate şi am dat şi numele acestei federaţii de Federaţia de Arte Marţiale România. Sunt şi vicepreşedintele Federaţiei Europene de Arte Marţiale.
lAndreş Ioan Călin, primarul oraşului Câmpeni: Mă încântă ceea ce văd aici, o sală plină de sportivi, mai ales ca şi fost sportiv de performanţă în judo, tenis de masă ş.a. Cred că ar trebui să umplem sălile de sport şi să se facă mai mult sport şi să se stea mai puţin în restaurante, în faţa calculatorului şi a televizorului. Proverbul latin „Mens sana in corpore sano” este cel mai elocvent. Această sală de sport a fost inaugurată în luna februarie 2011. Această minunată sală şi cu terenul sintetic de vis-a-vis au costat în jur de 45 de miliarde de lei vechi.
lDumitru Danciu: Sunt preşedintele Federaţiei de Arte Marţiale din România. Sunt originar din Abrud, am locuit în Bucium Cerbu, dar sunt plecat de la vârsta de 14 ani. Sunt de profesie inginer şi locuiesc în Alba Iulia. Am centura neagră 7 DAN. Sunt foarte foarte mulţumit de karatiştii din această zonă a Apusenilor, de instructorul lor doamna Viviana Pripon. Rezultatele dovedesc acest lucru. Ce-mi pare rău este faptul că nu sunt banii necesari pentru a putea să participe cu karatiştii moţi, care sunt buni şi foarte buni, la campionatele europene, mondiale, câteva naţionale. Anul trecut am fost la campionatele mondiale în Polonia şi România a fost pe locul II iar acum 2 ani a fost pe locul I. Am mai venit aici şi cu primvicepreşedintele federaţiei şi preşedintele comisiei de arbitraj a federaţiei noastre, Simion Băluţă, de asemenea cu Cristian Crainic, contabilul federaţiei, originar din Bucium Şasa. Avem o prietenie foarte bună cu olandezii, ne vizităm reciproc, am fost şi la ei acasă unde ne-au primit ca pe nişte prieteni adevăraţi.
lVladimir Marcu, Câmpeni: Sunt originar din Câmpeni, de profesie sunt notar public. Acum 6 ani am avut fericirea să pot organiza alături de Viviana Pripon un curs de karate aici la Câmpeni iar cu anii ne-am dezvoltat şi am deschis aceste cursuri la Bistra, la Albac, la Abrud unde avem şcoală de karate şi aparţinem de clubul Gemina DBP Alba Iulia. Avem din ce în ce mai mulţi copii. Deocamdată am primit prea puţin sprijin financiar, practic ne autosprijinim financiar, mai căpătăm câte o subvenţie. Clubul nostru a participat la campionate naţionale şi europene, dar tot pe banii noştri. Am avea nevoie de un pic de dotare pentru practicarea acestui sport, ca de exemplu nişte saltele ş.a. La ora actuală am centura neagră 1 DAN.
lMarius Todor, manager Departamentul Administrativ al Companiei RMGC: Este un lucru deosebit de plăcut să vedem aceste demonstraţii de karate la care participă şi un înalt oaspete din Olanda şi foarte mulţi copii din zona noastră. Arta autoapărării înseamnă disciplină şi e bine că se întâmplă acest lucru.
lElena Balea, director Şcoala „Nicodim Ganea” Bistra: Sunt interesată de toate activităţile extracurriculare care se desfăşoară la nivelul unităţii şcolare şi consider că sunt benefice deoarece reprezintă un mod de viaţă pentru copiii noştri, îi face să fie disciplinaţi, să fie corecţi şi în acelaşi timp este o modalitate utilă de a-şi petrece timpul.
lAndrei Lazea, Cărpiniş Roşia Montană: Am venit azi aici pentru a participa la o demonstraţie de karate. Am 6 ani şi acum am centura a 2-a albastră şi îmi place foarte mult acest sport.
lPaul Paşca, Câmpeni: Sunt elev în clasa I la Şcoala Generală din Câmpeni. Fac karate de un an şi am centura albă. Mi-am ales acest sport pentru că învăţ să mă apăr. Îmi doresc să am centura cu 4 Dan.
lViviana Pripon, instructor karate Clubul Gemina BCA: Mă bucur că am reuşit să organizăm acest stagiu de pregătire aici la Câmpeni la care am avut ca invitati pe domnul Cess Van der Wal, vicepreşedintele Federaţiei de Arte Marţiale din Europa, pe Dumitru Danciu, preşedintele Federaţiei Române de Arte Marţiale ş.a. Ţin să mulţumesc în mod deosebit domnilor primari din Roşia Montană, Câmpeni, Bistra, Abrud, Albac şi directorilor Şcolii „Nicodim Ganea” din Bistra, Elena Balea şi Colegiului „Avram Iancu” din Câmpeni, Cornel Resiga, care acordă atenţia cuvenită acestui sport.              Ioan RADU

Publicitate

Sport

Volei Alba Blaj, în semifinalele Cupei României, după dublă victorie cu CS Mioveni

Publicat

în

Volei Alba Blaj s-a calificat în semifinalele Cupei României, după o dublă victorie cu nou-promovata CS Mioveni, condusă de italianul Massimo Dagioni (ce l-a înlocuit pe Dan Gîrleanu, ce a stat un singur meci pe banca tehnică, la Bacău).

La primul meci din acest an în Sala “Timotei Cipariu”, partida retur din cadrul sferturilor de finală, gazdele s-au impus cu 3-1 (25-14, 23-25, 25-22, 25-15), la fel ca în tur, în Argeș, când a fost 3-0. Formația condusă de Stevan Ljubičić a repurtat al doilea succes din 2022, precedentul fiind la Lugoj, scor 3-2, în runda inaugurală a returului Diviziei A1. Volei Alba Blaj joacă vineri, tot acasă, în Divizia A1, cu o altă nou-promovată ACS Volei Cristina Pîrv Volei (meciul trebuia să se dispute la Cluj-Napoca), ultima repetiție înaintea disputei din Cupa CEV, la Tg. Mureș, cu Volero Le Cannet. În “careul de ași” s-au mai calificat Rapid, după 3-0 cu CS Medgida (în tur, 1-3), CSM Târgoviște, după 3-0 cu CSM Lugoj (3-1 în tur) și CSO Voluntari, la punctaveraj, 3-1 cu Dinamo (1-3, în tur), partidele din semifinale și finala fiind prevăzute în 19 și 20 martie.

După un prim set dominat autoritar, în al doilea parțial relaxarea și-a făcut apariția în tabăra gazdelor, ce au mizat tot meciul pe tânăra coordonatoare Iarina Axinte. Vizitatoarele au revenit de la minus “5” (10-15, 15-20), 19-21 și au ajuns la 24-22, beneficiind de două mingi de set, din care au fructificat-o pe a doua și au egalat situația pe tabelă. Modest au început blăjencele și setul secund în care au fost conduse cu 7-3 și 10-6, însă Blajul a reușit 8 puncte consecutive și a preluat inițiativa, distanțându-se la 15-11, fiind egalată iar, la “15”, dar apoi lucrurile au intrat în matca firească! 97 de minute a durat întâlnirea, cele mai multe puncte fiind reușite de Victoriia Russu – 20, respectiv Romana Kriskova – 17. Volei Alba Blaj: Gergana Dimitrova – 14 puncte, Nađa Ninković – 9, Olga Strantzalli – 11, Jovana Kocić – 3, Victoriia Russu – 20, Iarina Axinte, Andreea Ispas – libero; au mai intrat  Milica Ivković – libero, Jovana Cirković, Daiana Roman –  5, Andra Artin, Sorina Miclăuș – 5; Ștefania Cheluță, Noemi Moldovan (Slađana Mirković).

Electrica Furnizare Discount

În mijlocul unui program încărcat, cu 6 jocuri în 19 zile, în trei competiții diferite, Volei Alba Blaj își propune să adauge în vitrină a patra Cupă a României, a doua consecutivă, după trofeele adjudecate în 2017 (3-0 cu Știința Bacău în finală), 2019 (3-1 în ultimul act cu CSM Târgoviște), ediții când a reușit eventul intern (cupă și campionat) și 2021 (3-0 cu Dinamo, la Cluj-Napoca). În 2018 echipa din „Mica Romă” a pierdut finala cu CSM București (1-3), pentru ca în 2015 și 2016 să se oprească în semifinale.

FOTO: Nicu GOGA, Radio Blaj

Citește mai mult

Sport

CS Universitatea Alba Iulia, reunire pentru Liga a 3-a

Publicat

în

La Galtiu s-a desfășurat luni seara prima ședință de pregătire a liderului Ligii a 4-a Alba, CS Universitatea Alba Iulia, grupare imbatabilă în primele 14 etape.

Frențiu (mijlocaș, CS Ocna Mureș), Gylien (mijlocaș, junior, Fortuna Lunca Mureșului, aparține de UTA Arad) și Voineag (fundaș stânga, Daco-Getica) sunt primele trei noutăți din efectivul studenților conduși de Mihai Manea.

Însă universitarii, ce și-au anunțat obiectivul, respectiv promovarea în eșalonul terț, negociază în continuare pentru întărirea lotului, cu jucători precum Fetița (atacant Unirea Alba Iulia), Herci (mijlocaș) și Oct. Ionică (apărător central, sub contract până la vară cu Jiul Petroșani, divizionara terță ce momentan a refuzat să le acorde dezlegarea). CSU Alba Iulia va efectua un cantonament centralizat timp de o săptămână, începând de luni, 24 ianuarie, la Covasna, răstimp în care se dorește disputarea a două jocuri de verificare, cu Sepsi II Sf. Gheorghe și AFK Csikszereda II, iar la revenirea din stagiul centralizat este sigur jocul din 12 februarie cu CSM Deva.

Electrica Furnizare Discount

Miercuri vom ști mai multe în privința efectivului pe care ne vom baza, atât la capitolul veniri, cât și la cel al plecărilor. În această perioadă important este să fim sănătoși, să ne putem pregăti, urmând să punem accentul pe factorul fizic”, a apreciat Mihai Manea.

Gruparea din Cetatea Marii Uniri a dominat prima parte a campionatului, având 13 victorii și o remiză, cel mai bun golaveraj, cea mai prolifică ofensivă (55 de reușite) și cea mai puternică defensivă (6 goluri încasate). O singură remiză au înregistrat “alb-albaștrii”, 1-1 la Galda de Jos, în runda a doua, cu Industria, principala contracandidată la vârf, aflată la 7 ‘lungimi” în spate, și 13 victorii în prima parte a campionatului. În privința plecărilor, Goguța a ajuns la Viitorul Sântimbru, iar pe lista despărțirilor mai figurează numele lui Ad. Păcurar (o posibilă destinație Spicul Daia Română), Bercea sau Puha.

Citește mai mult

Sport

Astăzi, ora 18.00, primul meci din 2020 în Sala “Timotei Cipariu” | Volei Alba Blaj – CS Mioveni, în Cupa României

Publicat

în

Astăzi, de la ora 18.00, în Sala “Timotei Cipariu” este primul meci de volei feminin din 2022, partida retur din cadrul sferturilor de finală ale Cupei României, dintre Volei Alba Blaj și CS Mioveni.

În partida tur, în decembrie, echipa din “Mica Romă” s-a impus cu 3-0 în fieful nou-promovatei din Argeș și este marea favorită la calificarea în “careul de ași”. Formația condusă de Stevan Ljubičić apare în fața fanilor după ce în runda inaugurală a returului s-a impus după un meci dramatic, la Lugoj, scor 3-2, meci în care a fost condusă cu 1-0 și 2-1, dar a rezistat și a rămas în fotoliul de lider, cu un singur punct în fața campioanei la zi CSM Târgoviște. Blăjencele au în față formația împotriva căreia au pierdut primul set în Divizia A1 (în octombrie, în propria sală), preluată în intersezon de reputatul Dan Gîrleanu. CS Mioveni este pe poziția a 8-a, cu 13 puncte, după 12 runde ale Diviziei A1, și are 5 eșecuri consecutive (4 în campionat și cel din manșa tur a sferturilor de finală ale Cupei României). Ultimul meci a fost unul dramatic, 2-3 în deplasare cu Știința Bacău, cu gazdele ce au salvat 5 mingi de meci ale adversarelor.

Component de bază al echipei României care a cucerit singura medalie olimpică din istoria voleiului nostru – bronz la Moscova 1980 – Dan Gîrleanu (67 de ani) a revenit cu acest prilej pe banca tehnică a unei echipe de Divizia A1 după o pauză de 8 ani! Ultima dată a condus-o pe Universitatea Cluj, în perioada 2011-2013. Iar înainte de aceasta, în perioada 2010-2011, o altă prim-divizionară, SCM Craiova (feminin), în fapt singurele sale experiențe cu echipe din Divizia A1.

Electrica Furnizare Discount

*Vizează al doilea trofeu consecutiv

În mijlocul unui program încărcat, cu 6 jocuri în 19 zile, în trei competiții diferite, Volei Alba Blaj își propune să adauge în vitrină a patra Cupă a României, a doua consecutivă, după trofeele adjudecate în 2017 (3-0 cu Știința Bacău în finală), 2019 (3-1 în ultimul act cu CSM Târgoviște), ediții când a reușit eventul intern (cupă și campionat) și 2021 (3-0 cu Dinamo, la Cluj-Napoca). În 2018 echipa din „Mica Romă” a pierdut finala cu CSM București (1-3), pentru ca în 2015 și 2016 să se oprească în semifinale. Se mai duelează pentru careul de ași Rapid și CS Medgidia (în tur, 1-3), CSM Târgoviște și CSM Lugoj (în tur, 3-1) și CSO Voluntari și Dinamo (în tur, 1-3), partidele din semifinale și finala fiind prevăzute în 19 și 20 martie.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare