La Câmpeni, recuperatorii îşi cer banii daţi cu camătă folosind armamentul din dotare
Exact în ziua în care deputaţii dezbăteau (foc) cu foc legea care interzice cămătăria, lege ce a fost în cele din urmă şi aprobată, la Câmpeni acest gen de infracţiune se desfăşura în toată splendoarea ei. Mai exact, poliţia Câmpeni a fost alertată că în jurul orei 10.00, în faţa unei societăţi comerciale din localitate au fost trase focuri de armă. În baza sesizării poliţiştii s-au deplasat la faţa locului iar din primele cercetări efectuate s-a stabilit faptul că la punctul de lucru din Câmpeni al unei societăţi din Roşia Montană s-au prezentat trei indivizi cu un autoturism. Albaiulienii îl căutau pe administratorul societăţii comerciale pentru ca acesta să le înapoieze o sumă mare de bani pe care cei trei susţineau că i-au împrumutat-o. Întrucât proprietarul societăţii comerciale nu era prezent la punctul de lucru din Câmpeni, cei trei au ameninţat-o cu acte de violenţă pe administratoarea altei societăţi comerciale care funcţionează în acelaşi imobil iar la plecare, după ce au părăsit incinta punctului de lucru, în timp ce urcau în autoturism, unul dintre bărbaţi a tras, cu un pistol cu bile de cauciuc, în aer, mai multe focuri. În urma cercetărilor efectuate de poliţişti au fost identificaţi suspecţii, aceştia fiind T.I., de 44 de ani, din Alba Iulia şi cei doi fii ai săi, T.I., de 24 de ani şi T.S.D., de 21 de ani iar la scurt timp s-a reuşit depistarea lor, pe raza oraşului Abrud.
Din verificări s-a stabilit că T.I., de 44 de ani este posesor de permis de armă cu bilă de cauciuc iar el este persoana care a tras focurile de armă, în momentul în care au părăsit incinta punctului de lucru. Faţă de acesta a fost luată măsura reţinerii pe bază de ordonanţă, pentru o perioadă de 24 de ore, sub aspectul comiterii infracţiunii de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, fiind introdus în arestul IPJ Alba.
Conform legii adoptate de Camera Deputaţilor, cei care împrumută bani în schimbul unei camete vor risca între 6 luni şi 5 ani de închisoare. Totodată, sumele de banii obţinute prin săvârşirea infracţiunii de camătă vor fi confiscate.
Reglementările adoptate de deputaţi se vor aplica până la intrarea în vigoare a Legii nr. 286/2009 privind Codul Penal, respectiv primăvara anului 2012, după cum estimează diriguitorii din justiţia românească.
Cei care au creat incidentul de miercuri de la Câmpeni provin dintr-o familie din Alba Iulia care, de cel puţin de 20 de ani, au ca obiect de activitate schimbul de valută şi cămătăria. Sunt cunoscuţi de poliţie, procuratură, magistraţi şi nenumăratele servicii de informaţii ce activează pe raza judeţului nostru. Chestorul principal de poliţie, Ioan Nicolae Căbulea, şeful IPJ Alba ne-a declarat că aşteaptă intrarea în vigoare a legii privind interzicerea cămătăriei pentru a se putea incrimina şi acest gen de infracţiuni comise pe teritoriul judeţului Alba. De altfel, imediat după 1990, în timp ce Ioan Căbulea era şef al poliţiei municipiului Alba Iulia, unul dintre aceşti indivizi a fost ţinta unor recuperatori „racheţi moldoveni”, la „modă” atunci. Infracţiunea trans-frontalieră a dat ceva bătaie de cap atunci poliţiştilor albaiulieni.
Chestorul principal de poliţie Ioan Nicolae Căbulea a insistat însă asupra faptului că judeţul Alba este un judeţ mai sigur decât multe altele din ţară, unde infracţionalitatea comisă cu violenţă sau unde clanurile interlope au ajuns să facă propria lor lege. Mesajul şefului IPJ Alba către locuitorii judeţului este acela că ai noştri infractori sunt atent monitorizaţi iar pe măsură ce guvernanţii oferă cadrul legislativ necesar încadrării faptelor acestora, ei vor fi capturaţi şi deferiţi justiţiei.
Bărbatul care a tras cu pistolul într-un spaţiu public, în Câmpeni, va fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpeni pentru a fi dispuse măsurile legale.
Nicoleta IDITA-TOMUŢA
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată
PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi, 19 noiembrie 2024, legea potrivit căreia nu se recuperează sumele încasate necuvenit cu titlu de pensie, indemnizaţie socială pentru pensionari şi indemnizaţie pentru însoţitor. Actul normativ vizează asigurarea unei forme de protecţie a pensionarilor, […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii9 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii