Rămâi conectat

Ştirea zilei

La Aiud, o administrație pedelistă, corigentă, încearcă să dea afară angajații, în baza unei HCL nelegală

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

ADMINISTRAŢIE DE NOTA 10 LA AIUD? DOAMNA PRIMAR, SUNTEŢI CORIGENTĂ!

Administraţia locală din Aiud se vrea reorganizată. Motivul? Noua concepţie managerială impune, cică, o altă structură organizatorică. Se ştia despre intenţiile primarului Oana Badea de a reorganiza/desfiinţa/trimite anumiţi oameni acasă încă din primele zile de mandat.
Nimic de zis până aici. Vrea doamna primar un aparat mai performant. Bravo ei! Numai că modul în care Oana Badea şi PNL s-au gândit să facă reorganizare este ilegal şi imoral. Proiectele de hotărâre privind aprobarea organigramei şi a desfiinţării Serviciului Public Administraţia Patrimoniului Local ca instituţie cu personalitate juridică au avut expuneri de motive, au avut şi rapoarte de specialitate, dar niciunele nu au cuprins analize clare sau criterii care să explice de ce s-a renunţat la unele funcţii publice/posturi şi la altele nu.

Citește și: Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean Alba, amendat de Tribunalul Cluj cu peste 120.000 de lei pentru nepunerea in executare a unei sentinţe judecătoreşti

ionela-danciu-aiudAceastă poveste despre reorganizare şi eficientizare dovedeşte pe zi ce trece că totul e un spectacol de prost gust pus la cale de primar şi de echipa domniei sale. Au fost luaţi (pe hârtie) unii de la Serviciul Public Administraţia Patrimoniului Local şi au fost mutaţi în primărie, unde ar urma să lucreze din 1 ianuarie 2017, alţii nu s-au regăsit deloc pe listele celor care vor mai avea un loc de muncă şi nici nu li s-a spus ce se va întâmpla cu ei din prima zi a anului viitor. Se trăiesc adevărate drame, vorbim de oameni simpli, muncitori – tractorişti, şoferi pe diferite alte utilaje, femei care se ocupă de spaţiile verzi etc.- de oameni al căror salariu lunar trece rareori de suma de 1000 lei/lună, oameni cu copii, cu credite, cu probleme, oameni care, mulţi dintre ei, mai au câţiva ani până la pensie şi pe care doamna primar vrea să îi dea afară, ca să facă nu ştiu ce performanţe. Vorbim de câţiva oameni care muncesc şi la birou de ani de zile, au experienţă şi singura lor „vină” e că au îndeplinit sarcinile de serviciu aşa cum li s-a cerut.
Da, organigrama nouă are avizul ANFP. Dar nu cred că există vreo instituţie din ţara asta care şi-ar da avizul pentru comiterea unei ilegalităţi. La primărie, putem vorbi de imoralitate, pentru că oameni cu experienţă în domeniul taxelor şi impozitelor au fost puşi pe liber, pentru că aşa a considerat primarul că trebuie. Gurile rele spun că se pregăteşte venirea unora noi, cunoştinţe de-ale PNL-ului condus de doamna Badea şi, ca să le facă loc, trebuie daţi oameni afară.

Citește și: Decizie în instanță: Spitalul Județean Alba ”bun de plată” după destituirea doctorului Ionel Mucea – trebuie să-i achite 20.000 de lei despăgubiri și să-l repună pe funcție

La Serviciul Public Administraţia Patrimoniului Local Aiud e altă poveste. Tot tragică, pentru oamenii care au căzut victime reorganizării dispuse de doamna primar, dar tragică şi pentru comunitate. O dată că Hotărârea Consiliului Local este ilegală, pentru că vorbeşte despre transfer de patrimoniu, iar Legea 215/2001 a administraţiei publice locale şi Regulamentul de Organizare şi Funcţionare a Consiliului Local spun clar şi explicit că hotărârile privind patrimoniul se adoptă cu majoritate calificată, nu cu majoritate simplă. Ei, şi? Păi dacă doamna primar vrea să desfiinţeze serviciul şi să îl facă direcţie în subordinea sa, mai contează ce spune legea?

Doamna Badea crede că e la dânsa pe moşie: respectă legea doar dacă vrea, dă afară pe cine vrea, e primar cu jumătate de normă că poate şi că aşa vrea ea şi, tot pentru că vrea ea, loveşte şi în buzunarul comunităţii locale. Adică, SPAPL Aiud, cu personalitate juridică, recuperează TVA, poate închiria utilaje, poate vinde flori şi legume pe care le produce în sere, adică generează venituri. Primăria nu poate prin lege să presteze astfel de activităţi. La prima strigare, cetăţenii Aiudului pierd circa 3 milioane de lei anual, doar din recuperarea TVA de către Serviciul Public Administraţia Patrimoniului Local, sume care se folosesc pentru reparaţii curente sau diverse intervenţii urgente.
Doamna primar şi echipa ei trebuie să înţeleagă că au obligaţia de a respecta legea. Este prima şi cea mai importantă obligaţie a oricărui ales local. Indiferent pe cine vrei să aduci în administraţie, ce lipitor de afişe vrei să premiezi cu un loc de muncă la primărie, nu poţi face asta prin abuz şi ilegalitate.

Citește și: Consiliul Județean Alba bagă adânc mâna în buzunarul cetățenilor ca să-și plătească amenzile încasate pentru incompetență: încă 75.000 de lei, pierduți într-un proces cu Arion Trans

Nu poţi da afară oameni pentru că aşa ai tu chef. Nu poţi arunca în drum, în toiul iernii, oameni care nu au nicio vină, ca să te poţi tu bate cu pumnul în piept că ţi-ai făcut reorganizare şi că ai eficientizat. Poţi să tot postezi pe Facebook, şi eu fac asta, dar când minţi, când ai rele intenţii, şi Facebook-ul te va bate peste gură la un moment dat. Reaua credinţă în acest caz e probată de faptul că doamna nu s-a gândit să taie de pe listă posturi vacante, dacă tot a considerat că sunt prea mulţi angajaţi, ci oameni: vii, la locul lor, specialişti şi muncitori, oameni care doar au făcut ceea ce li s-a cerut să facă, persoane care ocupă funcţii de execuţie şi care nu pot influenţa eficienţa administraţiei decât cel mult prin calitatea muncii lor. Şi despre munca lor nu a adus nimeni vreo dovadă că nu ar fi de calitate.
Aparatul fostei administraţii a rămas acelaşi: şefii de la SPAPL sunt bine mersi, mutaţi în primărie, rudele consilierilor locali PNL sunt şi ele la loc de cinste, afară sunt daţi unii care, probabil, deranjează şi nişte oameni fără apărare, care nu au pe cineva care să vorbească în numele lor.

Citește și: CJ Alba pierde în primă instanță procesul cu foștii consilieri Eugen Popa și Gheorghe Iviniș. Cine plătește ”oalele sparte” în cazul unei decizii definitive?

Hotărârea 264/2016 a Consiliului Local Aiud, care priveşte desfiinţarea SPAPL ca serviciu cu personalitate juridică este, însă, ILEGALĂ. A fost adoptată cu 9 voturi, când legea spune că era nevoie de 13 voturi.
Celor care lucrează la Serviciul Public Administraţia Patrimoniului Local, speriaţi că nu ştiu ce vor face din 1 ianuarie, le spun să se liniştească: am depus plângere prealabilă împotriva hotărârii de consiliu şi sesizare la Instituţia Prefectului. Am convingerea că această hotărâre va fi revocată pentru că legea e una şi e valabilă pentru toţi.

Celor din conducerea administraţiei locale din Aiud le atrag public atenţia că nu mă voi opri aici. Voi sesiza organele în drept la cel mai mic derapaj, la cea mai mică încălcare de lege şi nu voi admite să fie batjocoriţi şi umiliţi oamenii, doar pentru că încurcă primarul în scopul său de a umple primăria cu soldăţeii de partid care au făcut campanie electorală.
Am câştigat cu toţii acest mandat pentru a ne face datoria faţă de cetăţeni şi nu pentru a comite abuzuri şi ilegalităţi!

Ionela DANCIU, consilier local independent Aiud


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său

Ziarul Unirea

Publicat

în

Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său Un tânăr în vârstă de 20 de ani din comuna Ciugud, care a provocat un accident rutier în urmă cu 2 ani, în urma căruia a decedat tatăl său, și-a aflat prima […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea