Rămâi conectat

Ştirea zilei

CJ Alba pierde în primă instanță procesul cu foștii consilieri Eugen Popa și Gheorghe Iviniș. Cine plătește ”oalele sparte” în cazul unei decizii definitive?

Publicat

în

Planul Consiliului Județean Alba de a arunca asupra altora vina pentru problemele mari pe care le are privind atribuirea transportului public în perioada 2008 – 2013 pare să eșueze. Consiliul Judeţean Alba a pierdut prima etapă a procesului pe care l-a intentat foștilor consilieri Eugen Popa și Gheorghe Iviniș și prin care le solicită acestora suma de 15.000 de lei. Soluția a fost pronunțată de Judecătoria Alba Iulia:

”(…) Respinge, ca inadmisibilă, acţiunea civilă formulată de reclamanţii Județul Alba, reprezentat prin președintele Consiliului Judeţean Alba şi Consiliul Județean Alba, reprezentat prin preşedintele Consiliului Judeţean Alba (…). Cu drept de apel în 30 de zile de la comunicare”. Dosarul a fost inițial înregistrat pe rolul Tribunalului Alba, însă această instanță și-a declinat competența în favoarea Judecătoriei Alba Iulia.

Consiliul Județean Alba i-a acționat în judecată, în februarie 2016, pe cei doi foști consilieri judeţeni pe motiv că au votat un proiect de hotărâre în 2008, deşi ştiau că sunt în conflict de interese. Hotărârea respectivă se referă la atribuirea unor trasee de transport călători. Trei firme care au pierdut licitaţia din 2008 au intentat procese şi solicită daune de 3 milioane de euro, acesta fiind cel mai complicat și potențial păgubos litigiu în care este implicat CJ Alba.

Elit - Gustul Desăvârșit

*Iviniș și Popa, țapi ispășitori?

Consilierii judeţeni au votat în unanimitate în 25 februarie 2016, un proiect de hotărâre prin care solicită pretenţii financiare de 15.000 de lei din partea celor doi foşti consilieri judeţeni. Având în vedere că suma este infimă, raportat la sancțiunile pe care le riscă CJ Alba în cazul în care va pierde procesele cu transportatorii, se naște întrebarea de ce a recurs instituția județeană la această soluție? Cel mai probabil pentru a crea loc de justificări și spațiu de manevră iar, în cazul în care justiția va obliga județul Alba să plătească daune compensatorii și morale de aproximativ 13 milioane de lei, Consiliul Județean să demareze alte procese pentru recuperarea potențialei pierderi din bugetul public.  Iar în opinia actualului executive de la nivelul județului, responsabili de ceea ce s-ar putea întâmpla în acest caz cu bugetul județului s-ar face Gheorghe Iviniş și Eugen Popa, doi foști consilieri județeni din perioada licitației traseelor de transport judeţean de persoane prin curse regulate pentru perioada 2008-2013.

Pe aceștia doi s-au hotărât aleșii județeni să dea toată vina în cazul în care justiția ar da câștig de cauză firmelor de transport. Și tot de la ei să încerce să acopere și gaura din buget sau, măcar, să aibă o explicație la dezastru și să arate că au luat din timp măsuri. Pe de altă parte, dacă ar fi cerut o sumă mai mare ar fi trebuit să plătească o taxă de timbru mai mare, tot din banii de la buget, taxă ce nu se mai restituie în caz de pierdere a procesului.

*Pierderea proceselor cu transportatorii ar însemna o gaură de 3 milioane de euro la buget

Firmele Man Tour SRL, Arion Trans SRL şi Transgilyen SRL cer daune de aproape 3 milioane de euro (13 milioane de lei), dosarele aflându-se pe rol la instanțe din Cluj. În 2008, Consiliul Judeţean Alba a votat atribuirea unor rute de transport călători din judeţ către două firme la care aveau interese directe doi consilieri judeţeni, Eugen Popa (PSD) şi Ioan Iviniş (din fostul PDL). Este vorba despre Voltrans Sebeş deţinută de Gheorghe Iviniş şi Aitrans Aiud, la care Eugen Popa era cenzor. Firmele care au pierdut licitaţia au contestat decizia şi au obţinut anularea hotărârii. Ulterior, au dat în judecată Consiliul Judeţean şi solicită daune şi cheltuieli de judecată.

Sumele cerute de cele trei societăţi sunt foarte mari. Man Tours SRL cere 8,1 milioane de lei, Arion Trans SRL solicită 1,8 milioane de lei şi Transgilyen SRL cere 3,1 milioane de lei iar pe lângă aceste sume s-au cerut şi daune morale de 110.000 de euro total. Firmele au reuşit să strămute cauzele. Reclamantele –  SC Arion Trans SRL, SC Transgilyen SRL, SC Man Tours SRL – au pretins că daunele interese reprezintă un beneficiu nerealizat, o estimare a veniturilor pe care le-ar fi obţinut dacă ar fi operat pe traseele pentru care au licitat în cadrul şedinţei de atribuire aferentă Programului de transport public judeţean de persoane prin curse regulate pentru perioada 2008-2013 în Judeţul Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Moment istoric pentru fotbalul albaiulian: AFC Unirea 1924, preluată de primărie, prin CS Municipal. Consilierii au votat cesionarea

Publicat

în

Moment istoric pentru fotbalul albaiulian: AFC Unirea 1924, preluată de primărie, prin CS Municipal. Consilierii au votat cesionarea

Consilierii locali ai municipiului Alba Iulia au votat în ședința extraordinară de marți, 9 august 2022, ca divizionara terță AFC Unirea 1924 Alba Iulia să fie preluată de Primăria municipiului Alba Iulia prin intermediul Clubului Sportiv Municipal Unirea Alba Iulia, ce aparține de autoritățile locale și administrează patrimoniul sportiv din municipiu.

CITEȘTE ȘI: Decizie istorică: Unirea Alba Iulia a fost preluată de Primăria municipiului Alba Iulia! Un nou început pentru clubul fanion al Albei!

AFC UNIREA 1924 este succesorul în drepturi a echipei de fotbal înființată în anul 1924 sub denumirea Unirea Mihai Viteazul deținând palmaresul tuturor echipelor, indiferent de denumire, care au succedat echipa de fotbal Unirea Mihai Viteazul.

Elit - Gustul Desăvârșit

ASOCIAȚIA FOTBAL CLUB UNIREA 1924 este de acord cu predarea către CLUBUL SPORTIV MUNICIPAL UNIREA ALBA IULIA cu titlu gratuit și definitiv, a activității sportive și a locului de participare în competiții, respectiv în Campionatul Național liga 3, începând cu sezonul 2022-2023, a echipei de fotbal AFC UNIREA 1924, precum și a tuturor drepturilor federative sportive aferente.

Potrivit Regulamentului de organizare a activității fotbalistice al Federației Române de Fotbal cluburile de drept privat, participante la campionatele naționale de seniori care au obținut dreptul de participare în competiție prin cesionarea acestuia de la cluburile de drept public, pot cesiona dreptul de participare în competiție cu titlu gratuit și definitiv, exclusiv cluburilor de drept public care au deținut dreptul de participare în competiție, la data cesionării acestuia către cluburile de drept privat respective.

„Așa cum suporterii noștri au remarcat, în ultima perioadă nu am ieșit în on-line deși au avut loc evenimente importante: rezultatele excelente ale echipei de juniori A1, revenirea echipei de seniori în liga a 3-a, reunirea lotului pentru noul sezon competițional.

Toate eforturile oamenilor din club au fost direcționate spre dezideratul cel mai important al acestui an: preluarea echipei de către Primăria Municipiului Alba Iulia. Întreaga suflare uniristă va fi mâine cu ochii și cu urechile pe dezbaterile Consiliului Local care va decide în ședință extraordinară soarta echipei noastre în pragul împlinirii unui secol de existență. Așteptăm cu sufletul la gură decizia care poate aduce Unirea Alba Iulia acolo unde îi e locul: printre echipele de mare tradiție ale României!”, au scris reprezentanții AFC Unirea 1924 pe facebook.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| PERFORMANȚĂ pe bandă rulantă pentru elevii militari din Alba: Şase absolvenţi, şefi de promoţie în academiile militare!

Publicat

în

PERFORMANȚĂ pe bandă rulantă pentru elevii militari din Alba: Şase absolvenţi, şefi de promoţie în academiile militare!

Absolvirea academiilor militare de către absolvenţii colegiului reprezintă nu doar un moment de bucurie ci şi de mândrie pentru toţi cei implicaţi în procesul complex de pregătire şi îndrumare a acestora pe perioada studiilor liceale.

Succesul înregistrat de absolvenţii colegiului, atât în instituţiile de învățământ superior militar, cât şi mai departe în cariera militară, sunt o dovadă a bunei pregătiri primite în anii de liceu. Absolvenţii noştri dau dovadă de perseverență, determinare și ambiție, calităţi care îi clasează an de an printre cei mai buni din promoţie, fiind în acelaşi timp şi sursă de inspiraţie pentru generaţiile viitoare de a realiza lucruri mărețe. După o astfel de provocare, urmează alta și mai mare: primii paşi spre cariera militară, odată cu obţinerea primului grad de ofiţer.

Şase absolvenţi ai Colegiului Naţional Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, promoţiile 2019, 2018 şi 2017 s–au remarcat la absolvirea academiilor militare prin obţinerea de rezultate deosebite, fiind declaraţi şefi de promoţie la specializările în care s–au pregătit, iar doi dintre ei au fost desemnaţi şefi de promoţie pe academiile absolvite, obținând cea mai mare medie de absolvire a studiilor.

Elit - Gustul Desăvârșit
  • Sublocotenent Bogdan Cătană–Bota (promoţia 2019) – şeful promoţiei 2022 a Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu şi a specializării Finanţe – Contabilitate, (foto 1);
  • Aspirant inginer Ana – Cristina Geică (promoţia 2018) – şeful promoţiei 2022 a Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” Constanţa şi a programului de studii „Navigaţie, hidrografie şi echipamente navale”, (foto 2);
  • Sublocotenent Alexandru Lazăr (promoţia 2019) – șef promoție la specializarea Controlor trafic aerian – Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă” Brașov, (foto 3);
  • Sublocotenent Carla Holom (promoţia 2019) – şef promoţie la specializarea Intendenţă – Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, (foto 4);
  • Sublocotenent inginer Alexandru Mătuşa (promoţia 2018) –şef promoţie la programul de studii Echipamente şi sisteme electronice militare – Academia Tehnică Militară „Ferdinand I”, București, (foto 5);
  • Sublocotenent inginer Denisa – Georgiana Şipoş (promoţia 2017) – şef promoţie la programul de studii Topogeodezie și automatizarea asigurării topogeodezice – Academia Tehnică Militară „Ferdinand I”, București, (foto 6).

Felicitări, suntem mândri de voi!

Rezultatele obţinute ne onorează şi ne dau speranţe că tot ceea ce sădim în mintea şi sufletele atâtor generaţii, nu doar încolţeşte ci şi rodeşte frumos!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

LIVE VIDEO| Ședință extraordinară CL Alba Iulia: Se discută preluarea echipei de fotbal AFC Unirea 1924

Publicat

în

Ședință extraordinară CL Alba Iulia: Se discută preluarea echipei de fotbal AFC Unirea 1924

Consilierii locali ai municipiului Alba Iulia se întâlnesc astăzi, 9 august, în cadrul unei ședinte extraordinare, al cărei scop este preluarea echipei de fotbal AFC Unirea 1924 de către CSM Unirea Alba Iulia.

Preluarea va fi gratuită și cu titlu definitiv, așa cum arată și proiectul de hotărâre pus la dispoziție de către Primăria Alba Iulia.

Elit - Gustul Desăvârșit

Inițiatorul acestui proiect este primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare