Rămâi conectat

Ştirea zilei

Consiliul Județean Alba bagă adânc mâna în buzunarul cetățenilor ca să-și plătească amenzile încasate pentru incompetență: încă 75.000 de lei, pierduți într-un proces cu Arion Trans

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Consiliul Județean Alba pierde proces după proces în fața transportatorilor care s-au considerat nedreptățiți de modul cum s-a făcut atribuirea traseelor în 2008 dar și prelungirile ulterioare ale contractelor de atribuire. După ce în iunie 2015 sentința prin care președintele CJ Alba, Ion Dumitrel, era obligat în nume personal, ca urmare a unei acțiuni deschise în instanță de S.C. Man Tours SRL Alba Iulia, la plata unei amenzi de peste 120.000 lei, iar CJ Alba la plata unei amenzi de 75.000 de lei pentru nepunerea în executare a unei hotărâri judecătorești, o altă sentință având același obiect însă alt reclamant, a rămas definitivă în toamna acestui an și trebuie pusă în executare.

sedinta cj alba*Cine nu respectă hotărârille judecătorești, plătește! Din nou!

Consiliul Județean Alba este obligat, prin sentință definitivă și executorie, să plătească o nouă amendă în cuantum de circa 75.000 lei pentru neexecutarea unei hotărâri judecătorești (n.r. – hotărârea judecătorească pronunțată în 2012, într-un dosar deschis în 2008, cu privire la acordarea de licenţe de transport public de persoane pe mai multe trasee din judeţ). Tribunalul Cluj a dispus anularea licitației din 2008 și reluarea procedurii de atribuire, lucru care nu a fost dus la îndeplinire de Consiliul Județean Alba.

Elit - Gustul Desăvârșit

Astfel, în 29 septembrie 2016, Curtea de Apel Cluj-Napoca a admis recursul declarat de una dintre societățile de transport care s-a considerat nedreptățită, S.C. Arion Trans SRL Alba Iulia și a dispus: ”obligă pârâtul Consiliul Județean Alba la plata penalităţilor de întârziere în cuantum de 100 lei pentru fiecare zi de întârziere calculate pentru perioada 7.04.2013 – 12.03.2015. Respinge cererea faţă de pârâţii președintele Consiliului Județean Alba şi județul Alba şi pârâţii consilieri judeţeni ca neavând calitate procesuală pasivă. Respinge restul pretenţiilor. Respinge recursul declarat de pârâţi împotriva considerentelor şi dispozitivului aceleiaşi încheieri. Compensează între pârâţi cheltuielile de judecată. Decizia este definitivă şi executorie. Pronunţată în şedinţă publică din data de 29.09.2016”

*CJ Alba a încercat să dea vina pe soft, instanța n-a fost de acord

Așa cum a decis Curtea, amenda în cuantum de 75.000 lei va fi plătită din bugetul Consiliului Județean Alba, mai precis din buzunarul tuturor cetățenilor acestui județ. Normal ar fi ca instituția să se îndrepte ulterior împotriva celor vinovați de acest prejudiciu și să încerce recuperarea sumei. De fapt s-a încercat să se găsească țapi ispășitori atunci când CJ Alba i-a acționat în judecată pe foștii consilieri Ioan Iviniș și Eugen Popa, încercând să dea vina pe ei pentru pierderea proceselor, motivul invocat fiind faptul că ANI i-a declarat pe cei doi incompatibili având în vedere că ambii ar fi avut interese în firme de transport la momentul când s-a votat programul de transport aferent anilor 2008 – 2013. Iviniș și Popa au câștigat însă în primă fază procesul în care au fost târâți de CJ Alba.

Nici încercarea de a da vina pe Agenția pentru Agenda Digitală a României (A.A.D.R.) – fosta CNMSI (Centrul Național de Management pentru Societatea Informațională), instituția publică ce a pus la dispoziția Consiliului Județean Alba softul prin care s-a făcut atribuirea traseelor județene de transport, nu a fost încununată de succes. De altfel, în motivarea soluției dată de Curtea de Apel Cluj-Napoca în 29 septembrie 2016, se rețin următoarele: ”CONSILIUL JUDEȚEAN este instituția care din punct de vedere administrativ organizează, conduce și pe cale de consecință finalizează procedura de atribuire pentru transportul județean. AADR este instituția care gestionează sistemul informatic și nu instituția care atribuie curse și trasee, atribut ce revine softului informatic, în baza informațiilor furnizate de Consiliul Județean Alba”.

Așa cum a declarat reprezentanta AADR în fața instanței, declarație care se regăsește în motivarea soluției Curții, ”Consiliul Județean nu a cunoscut legislația în vigoare în momentul când a trebuit să recurgă la ședințe de atribuire. Nu a știut procedural pașii de urmat. Consiliul Județean Alba care avea obligația de a pune în aplicare sentința civilă nr. 3965/2012 a Tribunalului Cluj (n.r. cea referitoare la realuarea atribuirii traseelor) nu a pus-o în aplicare pentru că nu știa să facă acest lucru. (…) Întrucât prin hotărârea amintită s-a constatat nulitatea a două hotărâri și s-a dispus reluarea procedurii de la ultimul act valabil, CJ Alba trebuia să înlocuiască hotărârile anulate, să emită printr-o nouă hotărâre de consiliu programul de transport actualizat pentru traseele 53 și 54. Acest lucru nu s-a realizat decât la sfârșitul anului 2014. AADR a sugerat Consiliului Județean Alba în mai multe rânduri calea de urmat, dar acesta nu s-a conformat”.

*Angajați slab pregătiți, delăsare sau rea intenție?

Angajați slab pregătiți, delăsare sau rea intenție? Indiferent de răspuns, nota de plată nu ar trebui decontată din buzunarul cetățeanului, mai ales că pe rolul instanțelor clujene se mai află alte trei dosare în care trei societăți care se consideră prejudiciate – Man Tours SRL, Arion Trans SRL și Transgilyen SRL cer în total daune interese compensatorii de circa 3 milioane de euro. Iar pe lângă această sumă chiar și onorariile plătite Casei de Avocatură Zamfirescu, angajată special de CJ Alba să-i reprezinte interesele în cauzele împotriva transportatorilor, vor părea probabil un mizilic! (Ioana PRESECAN)

Articol preluat din ediția tipărită a ziarului Unirea, publicat în 15 noiembrie 2016.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

FOTO VIDEO UPDATE| ACCIDENT rutier în Alba Iulia: O femeie a ajuns la spital după ce a fost acroșată de o mașină pe trecerea de pietoni

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO VIDEO| ACCIDENT rutier în Alba Iulia: O persoană a ajuns la spital după ce a fost acroșat de o mașină pe trecerea de pietoni

Un accident rutier a avut loc joi, 6 octombrie 2022, în jurul orei 16.30, pe B-dul Republicii din Alba Iulia.

Un pieton a fost acroșat de un autoturism, în zona trecerii pentru pietoni. Victima a fost transportata la spital rănită, cel mai probabil, ușor.

Elit - Gustul Desăvârșit

Traficul este îngreunat pe bulevardul Republicii din Alba Iulia din cauza unui accident rutier produs în zona bazinului olimpic.

UPDATE: Din primele informații victima ar fi o femeie în vârstă de aproximativ 50 de ani.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Licitație de peste 122 de MILIOANE de lei pentru lotul 2 din Transalpina de Apuseni: CJ Alba caută constructor pentru restul de executat

FURDUI Alexandru

Publicat

în

Licitație de peste 122 de MILIOANE de lei pentru lotul 2 din Transalpina de Apuseni: CJ Alba caută constructor pentru restul de executat

Lucrările de modernizare la lotul 2 al drumului județean 107 I, „Transalpina de Apuseni”, cel mai lung, cel mai spectaculos și cea mai mare investiție într-un drum județean, vor fi reluate în curând.

Consiliul Județean Alba a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, o licitație pentru execuție de lucrari pentru proiectul “Modernizare drum județean DJ 107 I : Aiud (DN1) – Aiudul de Sus – Rîmeț – Brădești – Geogel– Măcărești – Bîrlești Cătun – Cojocani – Valea Barnii – Bîrlești – Mogoș – Valea Albă – Ciuculești – Bucium – Izbita – Coleșeni –Bucium Sat –DN74 (Cerbu)“/ Lot 2 – rest de executat.

Valoarea totală estimată este de 122.321.889,46 lei, fără TVA.

Elit - Gustul Desăvârșit

După ce Consiliul Județean Alba a reziliat în august contractul cu antreprenorul lotului 2, a fost lansată o nouă licitație pentru restul de lucrări de executat.

Lotul 2 al DJ 107I are 36,5 km, între localitățile Ponor și Bucium, până la intersecția cu DN 74. Stadiul fizic de realizare a investiției este de 27%. În total, drumul județean are aproape 80 de kilometri.

Execuţia lucrărilor pentru restul rămas de executat pentru lucrările de modernizare a drumului judeţean DJ1071, constă în:

  • refacerea structurii rutiere, modernizarea și consolidarea ei,
  • asigurarea scurgerii apelor prin execuţia de şanţuri de pamant, şanţuri betonate, rigole ranforsate, rigole carosabile, podeţe tubulare, separatoare de hiodrocarburi pentru epurarea apelor pluviale,
  • lucrări de consolidare a terasamentelor prin execuţia de ziduri de sprijin, consolidarea si execuţia de poduri noi,
  • asigurarea siguranţei circulaţiei (indicatoare, marcaje, parapeti metalici,etc.),
  • lucrări de amenajare a terenului.

Proiectul ar trebui să fie gata până la sfârșitul anului 2023, astfel se pierd bani europeni. Dacă acest lucru se va întâmpla, finanțarea ar trebui asigurată de la bugetul județului Alba. Transalpina de Apuseni traversează de la este la vest zona de sud a Munților Apuseni, prin cele mai spectaculoase zone din această parte a țării.

De-a lungul drumului se află Cheile Mănăstirii, Cheile Geogelului, Cheile Râmeţului, cu pereţi abrupţi şi vârfuri ascuţite. De asemenea, pe drum sunt numeroase zone de belvedere care oferă privelişti până spre Retezat, Şureanu sau Muntele Mare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO VIDEO| Somn URIAȘ prins pe Tăul Mare de la Roșia Montană, în urmă cu o lună: Lacul ar fi plin de asemenea „monștri”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Somn URIAȘ prins pe Tăul Mare de la Roșia Montană, în urmă cu o lună: Lacul ar fi plin de asemenea „monștri”

Lacul de acumulare piscicolă Tăul Mare din Roșia Montană nu dă doar bătăi de cap autorităților, ci aduce și bucurii pescarilor.

În urmă cu aproximativ o lună, un pescar a reușit să facă o captură de ținut minte, prinzând, la boboc de rață, un somn de 1.75 metri și aproximativ 43 de kilograme.

Elit - Gustul Desăvârșit

Potrivit pescarului, în Tăul Mare din comuna Roșia Montană au fost observate și capturate exemplare de somn mult mai mari de-a lungul timpului.

Asemenea pești uriași au fost prinși anul acesta și pe râul Mureș, dar într-un număr mai mic în acest an, din cauza braconajului.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea