Consiliul Județean Alba bagă adânc mâna în buzunarul cetățenilor ca să-și plătească amenzile încasate pentru incompetență: încă 75.000 de lei, pierduți într-un proces cu Arion Trans

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

Consiliul Județean Alba pierde proces după proces în fața transportatorilor care s-au considerat nedreptățiți de modul cum s-a făcut atribuirea traseelor în 2008 dar și prelungirile ulterioare ale contractelor de atribuire. După ce în iunie 2015 sentința prin care președintele CJ Alba, Ion Dumitrel, era obligat în nume personal, ca urmare a unei acțiuni deschise în instanță de S.C. Man Tours SRL Alba Iulia, la plata unei amenzi de peste 120.000 lei, iar CJ Alba la plata unei amenzi de 75.000 de lei pentru nepunerea în executare a unei hotărâri judecătorești, o altă sentință având același obiect însă alt reclamant, a rămas definitivă în toamna acestui an și trebuie pusă în executare.

sedinta cj alba*Cine nu respectă hotărârille judecătorești, plătește! Din nou!

USR - Alegeri parlamentare 2020

Consiliul Județean Alba este obligat, prin sentință definitivă și executorie, să plătească o nouă amendă în cuantum de circa 75.000 lei pentru neexecutarea unei hotărâri judecătorești (n.r. – hotărârea judecătorească pronunțată în 2012, într-un dosar deschis în 2008, cu privire la acordarea de licenţe de transport public de persoane pe mai multe trasee din judeţ). Tribunalul Cluj a dispus anularea licitației din 2008 și reluarea procedurii de atribuire, lucru care nu a fost dus la îndeplinire de Consiliul Județean Alba.

PMP - Alegeri parlamentare 2020

Astfel, în 29 septembrie 2016, Curtea de Apel Cluj-Napoca a admis recursul declarat de una dintre societățile de transport care s-a considerat nedreptățită, S.C. Arion Trans SRL Alba Iulia și a dispus: ”obligă pârâtul Consiliul Județean Alba la plata penalităţilor de întârziere în cuantum de 100 lei pentru fiecare zi de întârziere calculate pentru perioada 7.04.2013 – 12.03.2015. Respinge cererea faţă de pârâţii președintele Consiliului Județean Alba şi județul Alba şi pârâţii consilieri judeţeni ca neavând calitate procesuală pasivă. Respinge restul pretenţiilor. Respinge recursul declarat de pârâţi împotriva considerentelor şi dispozitivului aceleiaşi încheieri. Compensează între pârâţi cheltuielile de judecată. Decizia este definitivă şi executorie. Pronunţată în şedinţă publică din data de 29.09.2016”

*CJ Alba a încercat să dea vina pe soft, instanța n-a fost de acord

Așa cum a decis Curtea, amenda în cuantum de 75.000 lei va fi plătită din bugetul Consiliului Județean Alba, mai precis din buzunarul tuturor cetățenilor acestui județ. Normal ar fi ca instituția să se îndrepte ulterior împotriva celor vinovați de acest prejudiciu și să încerce recuperarea sumei. De fapt s-a încercat să se găsească țapi ispășitori atunci când CJ Alba i-a acționat în judecată pe foștii consilieri Ioan Iviniș și Eugen Popa, încercând să dea vina pe ei pentru pierderea proceselor, motivul invocat fiind faptul că ANI i-a declarat pe cei doi incompatibili având în vedere că ambii ar fi avut interese în firme de transport la momentul când s-a votat programul de transport aferent anilor 2008 – 2013. Iviniș și Popa au câștigat însă în primă fază procesul în care au fost târâți de CJ Alba.

Nici încercarea de a da vina pe Agenția pentru Agenda Digitală a României (A.A.D.R.) – fosta CNMSI (Centrul Național de Management pentru Societatea Informațională), instituția publică ce a pus la dispoziția Consiliului Județean Alba softul prin care s-a făcut atribuirea traseelor județene de transport, nu a fost încununată de succes. De altfel, în motivarea soluției dată de Curtea de Apel Cluj-Napoca în 29 septembrie 2016, se rețin următoarele: ”CONSILIUL JUDEȚEAN este instituția care din punct de vedere administrativ organizează, conduce și pe cale de consecință finalizează procedura de atribuire pentru transportul județean. AADR este instituția care gestionează sistemul informatic și nu instituția care atribuie curse și trasee, atribut ce revine softului informatic, în baza informațiilor furnizate de Consiliul Județean Alba”.

Așa cum a declarat reprezentanta AADR în fața instanței, declarație care se regăsește în motivarea soluției Curții, ”Consiliul Județean nu a cunoscut legislația în vigoare în momentul când a trebuit să recurgă la ședințe de atribuire. Nu a știut procedural pașii de urmat. Consiliul Județean Alba care avea obligația de a pune în aplicare sentința civilă nr. 3965/2012 a Tribunalului Cluj (n.r. cea referitoare la realuarea atribuirii traseelor) nu a pus-o în aplicare pentru că nu știa să facă acest lucru. (…) Întrucât prin hotărârea amintită s-a constatat nulitatea a două hotărâri și s-a dispus reluarea procedurii de la ultimul act valabil, CJ Alba trebuia să înlocuiască hotărârile anulate, să emită printr-o nouă hotărâre de consiliu programul de transport actualizat pentru traseele 53 și 54. Acest lucru nu s-a realizat decât la sfârșitul anului 2014. AADR a sugerat Consiliului Județean Alba în mai multe rânduri calea de urmat, dar acesta nu s-a conformat”.

*Angajați slab pregătiți, delăsare sau rea intenție?

Angajați slab pregătiți, delăsare sau rea intenție? Indiferent de răspuns, nota de plată nu ar trebui decontată din buzunarul cetățeanului, mai ales că pe rolul instanțelor clujene se mai află alte trei dosare în care trei societăți care se consideră prejudiciate – Man Tours SRL, Arion Trans SRL și Transgilyen SRL cer în total daune interese compensatorii de circa 3 milioane de euro. Iar pe lângă această sumă chiar și onorariile plătite Casei de Avocatură Zamfirescu, angajată special de CJ Alba să-i reprezinte interesele în cauzele împotriva transportatorilor, vor părea probabil un mizilic! (Ioana PRESECAN)

Articol preluat din ediția tipărită a ziarului Unirea, publicat în 15 noiembrie 2016.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

7 Comentarii

1 16 noiembrie 2016 at 16:38

Propun ca viitorul deputat florin roman sa-si doneze indemnizatia de parlamentar pe cei patru ani de mandat ca sa plateasca aceasta datorie.

2 16 noiembrie 2016 at 18:25

Consiliul judetean,adica functionarii respectivi,au drepturi salariale substantiale,deci si raspunderea trebuie sa fie pe masura,aici a fost lipsa de profrsionalism,sau comoditate,deci sa plateasca din buzunarul lor,sau au fost alte interese ascunse,de care profitau siei,oricum au gresit,sa plateasca,asa cum face oricare cetatean ,care greseste.

dolfi 16 noiembrie 2016 at 20:06

ii doare pe ei fix in c*r ca-s functionari publici! sfertodocti, cel mult semidocti sunt 80% dintre ei, freaca menta pe spatele celorlalti 20% care sunt oameni verticali, ce n-au baut cerneala pe la scoala si care n-au pile cunostinte si relatii.
Cei 80% se poarta de parca ei au aranjat atomii in molecula de apa… sau cum zic oamenii de rand, se poarta de parca ar fi pus c… la p…
Cine sa raspunda? ei? Trebuie sa mai treaca mult timp pana ajungem la treaba asta…

florin 16 noiembrie 2016 at 21:55

Are dreptate Ursaleş cand spune ca sunt prea multi angajati in Cj si nu Si fac treaba.

m 17 noiembrie 2016 at 0:43

hai sa fim serioși!!!! chiar credeți că dumitrel, omul nici uneia dintre realizări, sau omul marilor proiecte si al micilor reallzări va infaptui ceva??? ar trebui sa-l priviti pe omul micilior realizari la lansarea candidatilor sa-i vedeti atitudinea de pupa pi____da, nu de alta dar veti fi in masura sa vedeti ce vor realiza!!!!

amadeus 17 noiembrie 2016 at 8:54

Presedintele CJ sa vina cu „papornita”cu bani si sa plateasca.Alti bani,alta distractie,dar….sa stim si noi,de ce???

aurolak 17 noiembrie 2016 at 15:49

N-are cum….La Dolj,deja moneda oficiala este Euro….

Comentariile sunt oprite