Rămâi conectat

Actualitate

Klaus Iohannis, președintele României, a primit premiul Charlemagne (Carol cel Mare) pentru anul 2020: „Un campion de excepție în promovarea valorilor europene și a cooperării din UE”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024
Klaus Iohannis, președintele României, a primit premiul Charlemagne (Carol cel Mare) pentru anul 2020: „Un campion de excepție în promovarea valorilor europene și a cooperării din UE”

Președintele României, Klaus Iohannis, a primit premiul Charlemagne (Carol cel Mare) pentru anul 2020. Juriul i-a acordat această distincție pentru că a fost „un campion de excepție” în promovarea valorilor europene și a cooperării din UE, relatează site-ul emisiunii Tagesschau, de la televiziunea națională germană. Șeful statului român s-a declarat onorat să fie distins cu acest premiu. 

Premiul este acordat anual de către orașul Aachen, din vestul Germaniei, pentru promovarea valorilor europene. Juriul a motivat că președintele român „a condus România cu un mare angajament, de succes, către o politică pro-europeană de stat de drept”, subliniind că această realizare este „unul dintre cele mai mari progrese de integrare din 1989”.

Sursa citată mai spune că Iohannis „consolidează Uniunea Europeană, se angajează să își atingă obiectivele și promovează cooperarea între țările membre”.

De asemenea, în conferinţa de presă în care a fost anunţată decizia, preşedintele comitetului premiului Charlemagne, Jurgen Linden, a afirmat că această distincţie este menită să-l încurajeze pe Klaus Iohannis să continue să conducă ţara sa pe calea europeană.

În argumentarea deciziei acordării distincţiei se menţionează că România, o ţară în care „a reuşit să se impună o dictatură brutală” şi care a trecut prin „dezamăgiri” în relaţia cu Occidentul, a devenit graţie eforturilor lui Iohannis „cea mai europeană din Europa de Sud-Est”.

Iohannis „este un mare luptător pentru justiţie, pentru protejarea minorităţilor şi diversitate culturală, precum şi un important mediator şi constructor de punţi între societăţile europene din Est şi din Vest”, a mai spus Jurgen Linden.

Ceremonia de premiere va avea loc pe 21 mai 2020, în sala de încoronare a Primăriei Aachen.

În 2019, premiul a fost acordat secretarului general al ONU, António Guterres, iar în 2018 președintelui francez Emmanuel Macron.

Premiul este acordat din 1950 pentru servicii speciale în unificarea europeană, iar în trecut au mai primit această distincție persoane importante la nivel internațional, precum Angela Merkel, Donald Tusk, Jean Claude Juncker, Papa Francisc, Vaclav Havel, Jean Monnet, Winston Churchill dar și… moneda euro.

Totuşi, de 10 ori, în anii ’60-’70, premiul nu a fost acordat, în lipsa unui candidat suficient de merituos, potrivit organizatorilor.

sursa: digi24.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara

Unirea Ziarul

Publicat

în

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara Variațiile termice și climatice devin din ce în ce mai extreme, iar în mai multe regiuni europene pătrund valuri de căldură și valuri de frig polar. Încălzirea globală și efectele meteorologice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea