Kiwi – fructul miraculos care ne scapă de răceală și rezolvă problemele digestive
Unul dintre principiile pe care tot mai multă lume se bazează pentru a-și menține organismul sănătos este acela al unei alimentații corecte, iar acest lucru presupune și consumul de fructe și legume.
Kiwi-ul este unul dintre cele mai apreciate fructe de către nutriționiști, fiind considerat de mulți fructul perfect. Culoarea maro nu îl face prea atrăgător. Şi, în plus, este şi păros. Dar ce se ascunde în interior? Un verde minunat, un fruct neted, care se topeşte în gură, un gust nemaipomenit. Kiwi este o surpriză plăcută!
Cartea de vizită
Istoria acestor fructe, cunoscute şi sub numele de “agrișe chinezeşti” sau cu denumirea de origine, Yang Tao (mura sau strugurele gâştei), începe în Valea Chang Kiang, în urmă cu 700 de ani. Aici micuţele fructe erau considerate delicatese, fiind apreciate datorită culorii asemănătoare smaraldului şi savorii: o combinaţie între gustul căpşunilor, pepenelui galben şi nectarinelor. Kiwi era considerat, în special, un fruct tonic pentru copii. În anul 1847, un membru al Societății Regale de Horticultură din Marea Britanie a trimis primele semințe în afara granițelor țării de origine.
În 1906 a fost plantată și în Noua Zeelandă, unde a rodit prima dată în 1910. Aici fructul a fost “rebotezat” cu numele de astăzi, după numele păsării naționale, probabil datorită asemănării cu forma și culoarea penajului. În pădurile din care este originară, planta care face kiwi (Actinidia chinesis) poate fi descrisă ca un arbust cu vițe lungi, viguroase și lemnoase, asemănătoare lianelor, cu aspect de arbust cățărător. Adesea un astfel de arbust acoperă o zonă de 3-4,5 m lățime, 5-7 m lungime și 2,7-3,6 m înălțime. De aceea, atunci când este cultivată, planta are nevoie absolută de un spalier. În câmp, planta se cultivă pe araci înalți de 1,7-2 m, legați între ei cu sârmă. Planta de kiwi este foarte sensibilă la ger și la vânt, preferând solurile umede, umbroase și puțin calcaroase. Fructul are o formă ovaloidă, de mărimea unui măr mijlociu (7-10 cm lungime și o greutate de circa 80-100 g). Astăzi kiwi se cultivă în Noua Zeelandă, SUA, Italia, Japonia, Franța, Grecia, Spania, Australia și Chile.
Toate mineralele într-un fruct
Kiwi este un fruct cu proprietăţi curative de netăgăduit. Cel puţin 10 boli pot fi ţinute departe dacă vom consuma zilnic fructe de kiwi. Chiar dacă nu este originar de pe plaiurile noastre, nu e cu nimic mai prejos decât faimosul măr, iar în unele privinţe îl şi întrece. Cine are nevoie de kiwi? Oricine, pentru că, în afară de calităţile lui vindecătoare, acest fruct are şi un rol dovedit în profilaxia diferitelor afecţiuni. Aşa că, nicio zi fără kiwi şi n-o să vă mai plângeţi de nimic!
Conform unor studii recente, kiwi este unul dintre fructele cu cele mai multe substanţe nutritive. De exemplu, e bogat în luteină, o substanţă apreciată din ce în ce mai mult pentru eficacitatea ei în reducerea riscului de apariţie a cancerului, a bolilor de inimă şi în prevenirea cataractei. Kiwi este considerat a fi, după porumb, fructul cu cea mai bogată sursă de luteină. Cuprul este un mineral cu rol vital în procesul de creştere a copiilor pentru că ajută la întărirea oaselor, la dezvoltarea creierului şi la întărirea sistemului imunitar. Găsim cupru din plin tot în fructul de kiwi. Acesta mai conţine potasiu, mai mult decât au bananele. Acest element ajută la funcţionarea eficientă a inimii şi la controlul presiunii arteriale. Alte minerale şi substanţe din fructul verde, acrişor: magneziu, fier, calciu, vitaminele E, B6, C, acid folic, magneziu, crom, potasiu. Nu uitaţi că seminţele de kiwi sunt cele care încorporează toţi nutrienţii: proteine, vitamine, minerale.
Un fruct proaspăt şi după două săptămâni
Dacă fructul este copt şi moale la atingere, trebuie pus la rece pentru a se păstra mai mult. Umezeala este importantă pentru kiwi, dacă nu consumaţi fructul imediat e recomandabil să îl păstraţi într-o pungă de plastic. Kiwi nu se alterează cam 2-3 săptămâni de la cumpărare, sau chiar mai mult, dacă îl ţineţi în frigider. Nu se aşază alături de alte fructe sau legume şi nici în lumina directă a razelor de soare.
Cura cu kiwi
Unii spun că şi coaja este foarte bogată în nutrienţi şi că, dacă o spălăm şi îi îndepărtăm puful, se poate consuma fără probleme. Kiwi e bun la toate, nu există niciun motiv să ocolim acest fruct. Singura problemă ar fi că, asemeni căpşunelor, şi kiwi poate provoca anumitor persoane reacţii alergice, mai ales copiilor predispuşi la alergii. Aceste fructe nu se recomandă bolnavilor de rinichi, deoarece conţin oxalaţi, substanţe care se pot cristaliza, depunându-se sub formă de calculi.
Dacă vrem să facem o cură cu aceste fructe, trebuie să consumăm, timp de două săptămâni, circa un sfert de kilogram de kiwi pe zi. Se mănâncă dimineaţa, înainte de masă sau chiar în timpul mesei, în amestec cu puţină brânză de vaci. Fructul se consumă proaspăt, tăiat pe jumătate şi mâncat direct din coajă, cu ajutorul unei linguriţe, ca pe ou. Are acelaşi efect binefăcător şi sub formă de suc proaspăt stors. Se mai poate folosi şi în cosmetică, pentru întreţinerea tenului, aplicând pe faţă felii de kiwi timp de 15-20 de minute. Această metodă contribuie la prevenirea apariţiei ridurilor, tonifierea şi catifelarea pielii.
Protejează împotriva cancerului de colon
Deşi la prima vedere nu par prea apetisante, sunt nişte medicamente delicioase. În kiwi găsim toate tipurile de fibră care protejează împotriva bolilor cardiovasculare şi a diabetului. Ajută la curăţarea colonului de toxine şi la reducerea șanselor de apariţie a cancerului de colon. Scade nivelul colesterolului, ceea ce duce implicit la reducerea riscului producerii unui atac de cord sau a unui AVC. Consumul câtorva kiwi pe zi reduce riscul formării cheagurilor de sânge şi cantitatea de grăsime (trigliceridele) din sânge. Au acelaşi efect ca aspirina, numai că nu provoacă ulcer. În plus, kiwi nu îngraşă. Cu toate că este bogat în substanţe nutritive, un fruct de kiwi are numai 45 calorii, fiind ideal în cazuri de obezitate.
De ce kiwi în timpul sarcinii?
Kiwi conţine substanţe nutritive benefice femeilor însărcinate. Este bogat în acid folic, un nutrient imperios necesar pentru prevenirea defectelor congenitale la făt, pentru producerea de noi celule şi pentru formarea organelor vitale ale fătului în primele luni de sarcină. Femeile însărcinate au nevoie de o cantitate mai mare de fibre, iar kiwi aduce un aport important. O cantitate sănătoasă de fibre reduce riscul de a dezvolta hemoroizi, sau de a suferi de constipaţie. Şi pentru femeile care doresc să rămână însărcinate, acidul folic este indicat cu două luni înainte de conceperea unui copil.
Ajută să dormim mai bine şi mai mult
Pe lângă puterea fructului dată de antioxidanţi, kiwi este şi foarte bogat în serotonină. Acest hormon care funcţionează şi ca neurotransmiţător este implicat într-o gamă largă de procese fiziologice: are funcţii digestive şi cardiovasculare, ajută la îmbunătăţirea memoriei şi la reglarea apetitului şi dispoziţiei. Deficienţa de serotonină este asociată de oamenii de ştiinţă cu depresia şi cu tulburările de dispoziţie. Serotonina este foarte importantă şi pentru somn. Nivelurile de serotonină din organism contribuie la somn, inclusiv la perioada de instalare a lui, dar şi la reducerea numărului de treziri de peste noapte.
Cercetările sugerează că manipularea nivelurilor de serotonină din organism poate promova sau inhiba somnul. Mai mult, serotonina pare să interacţioneze cu melatonină, un alt hormon esenţial pentru somn care ajută reglarea ciclului de 24 de ore al organismului, ciclul circadian, dar şi alte funcţii fiziologice. Cercetările au demonstrat că stimularea serotoninei ajută şi la creşterea nivelurilor de melatonină. Prezenţa serotoninei din kiwi contribuie la capacitatea lui de a îmbunătăţi somnul.
Util în boli de piele şi de ochi
Sunt o excelentă sursă de fibre, care ajută la curăţarea colonului de toxine şi la reducerea apariţiei cancerului de colon. Ele ajută şi la scăderea nivelului colesterolului, ceea ce duce implicit la reducerea riscului producerii unui atac de cord. În plus, fructele bogate în fibre, ca şi kiwi, îi ajută pe bolnavii de diabet să ţină glicemia sub control.
Consumul acestor fructe este un mod delicios de a-ţi păstra inimă sănătoasă. Dacă mănânci câteva kiwi pe zi, reduci riscul formării cheagurilor de sânge şi cantitatea de grăsime (trigliceridele) din sânge. Fructele au acelaşi efect ca şi aspirina, numai că cea din urmă poate provoca ulcer.
Conferă protecţie contra astmului şi altor afecţiuni respiratorii, datorită conţinutului mare de vitamina C. Într-un kiwi se găseşte mai multă vitamină C decât într-o portocală. Un studiu făcut de italieni pe 18 mii de copii arată că simptomele de astm sunt cu 44% mai rar întâlnite la copiii care mănâncă între 5 şi 7 citrice şi kiwi pe săptămână, decât la cei care mănâncă aceste fructe mai puţin de o dată pe săptămână. Micuţii care sufereau de astm la începutul studiului au avut cel mai mult de beneficiat de pe urma experimentului. După un “tratament” cu kiwi starea lor de sănătate s-a îmbunătăţit.
Este bun şi pentru ochi: ajută organismul să lupte contra degenerării oculare. Deşi am învăţat că morcovii fac bine la vedere, se pare că fructele îi depăşesc. Oftalmologii au ajuns la concluzia că, mâncând 3 sau mai multe fructe pe zi, reduci cu 36% riscul de apariţie a degenerării oculare.
Fitonutrienţii din kiwi ne protejează ADN-ul. Acest fruct i-a fascinat pe cercetători prin capacitatea lui de a apăra ADN-ul de bombardamentul radicalilor liberi. Kiwi este o sursă importantă de fitonutrienţi şi antioxidanţi – substanţe care întârzie îmbătrânirea celulelor. Unii spun că şi coaja este foarte bogată în nutrienţi şi că, dacă o speli şi îndepărtezi puful, o poţi mânca fără probleme.
Kiwi mai conţine alţi doi antioxidanţi: vitaminele E şi A. Vitamina E conferă sănătate pielii şi grăbeşte vindecarea anumitor boli de piele şi răni.
Cine are lipsă de potasiu, magnezium şi fosfor este bine să mănânce tot kiwi.
lConţinutul mare de vitamina C previne artrita şi ateroscleroza şi întăreşte sistemul imunitar.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
22 noiembrie: Asasinarea lui John Fitzgerald Kennedy, unul dintre cei mai iubiţi preşedinţi americani Primul preşedinte catolic la Casa Albă şi unul dintre cei mai iubiţi preşedinţi americani s-a născut în 29 mai 1917 în Boston într-o familie de descendenţi ai unor imigranţi irlandezi săraci. La 44 de ani a devenit cel mai tânăr preşedinte […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan