Justiția i-a făcut dreptate comisarului şef Milu Todea! Statul îl despăgubește cu 5.500 de euro pentru acuzaţiile DNA
Comisarul şef Milu Constantin Todea, proaspăt revenit la comanda Poliţiei Cugir, a obţinut în instanţă reabilitarea sa profesională completă. Tribunalul Alba a considerat că Statul Român trebuie să plătească în bani traumele prin care a trecut Milu Todea şi familia sa. Poliţistul a fost achitat definitiv în octombrie 2011 într-un dosar de corupţie în care a fost judecat pentru favorizarea infractorului.
Astfel, acesta a primit prin sentinţă a Tribunalului Alba despăgubiri morale de 25.000 de lei pentru noaptea pe care acesta a petrecut-o în arest în martie 2009 şi pentru prejudiciile sociale, de imagine şi de sănătate pe care susţine că le-a suferit pe tot parcursul procesului, până la achitare. Curtea de Apel Alba Iulia va da însă sentinţa finală în acest proces având ca obiect „reparare prejudicii erori judiciare”
Comisarul şef Milu Constantin Todea a fost trimis în judecată de procurorii DNA, în iunie 2009, sub acuzaţia de “favorizare a persoanelor care au comis o infracţiune de luare de mită”., alături de subofiţerul Gheorghe Dănuţ Pleşa. Cei doi au fost acuzaţi că, în 4 decembrie 2008, au dezvăluit o acţiune de filaj prin care se urmărea prinderea în flagrant a unui angajat de la Registrul Auto Român Alba, în timp ce lua mită.
La sfârşitul lunii octombrie 2011, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a achitat definitiv şi irevocabil pe Constantin Milu Todea. În schimb, aceeaşi instanţă a menşinut condamnarea subofiţerului Gheorghe Dănuţ Pleşa cu pedeapsa de 1 an de închisoare cu suspendare.
Ca urmare a achitării sale, Milu Constantin Todea a fost repus în drepturi şi a ocupat pentru o scurtă perioadă de timp, din ianuarie până în martie 2012, funcţia pe care o deţinuse înainte de declanşarea urmării penale împotriva sa, şi anume cea de adjunct al şefului IPJ Alba. El a primit retroactiv şi sumele de bani corespunzătoare salariului de adjunct al şefului IPJ Alba. În martie 2012 Todea a fost numit comandat al Poliţiei Cugir. Aici a rămas până în mai 2013, când a fost schimbat din funcţie şi numit şeful al Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba. Luna aceasta el a fost numit din nou şef al Poliţei Cugir.
Motivarea Tribunalului Alba: 25.000 de lei – justă compensaţie a suferinţei psihice
„Prin declaraţiile martorilor audiaţi în cauză s-a făcut dovada traumelor suferite de reclamant şi de familia acestuia, atât în cursul urmăririi penale cât şi pe durata derulării procesului, instanţa reţinând gama de emoţii prin care acesta a trecut în intervalul celor 24 de ore cât a fost privat nelegal de liberate dar şi ulterior, pe durata celor doi ani şi jumătate până la soluţionarea definitivă a procesului penal, concretizată în dezamăgire, frustrare, ruşine, revoltă, neputinţă, teamă, umilinţă, disperare, depresie, spectru emoţional care a însoţit într-o manifestare sau alta, atingerile aduse libertăţii, onoarei, demnităţii şi reputaţiei reclamantului .
În cauză s-a dovedit că în perioada cercetării sale au apărut numeroase articole de presă care au fost de natură a-i leza onoarea, demnitatea şi reputaţia, elocvente în acest sens fiind articolele de prestă intitulate „Rechizitoriul unui poliţist judecat pentru că şi-a trădat camarazii” şi „ Adjunctul I.P.J. Alba, reţinut de procurori pentru corupţie (f . 79 , 83).
Ceea ce instanţa reţine însă şi supune analizei sale, este tocmai şocul emoţional prin care reclamantul împreună cu familia sa au trecut în tot acest interval de timp şi că fiecare stare şi suferinţă trăită, a fost receptată pe fondul nevinovăţiei acestuia, confirmată de ambele instanţe investite cu soluţionarea cauzei în care reclamantul a avut calitatea de inculpate. De aceea, având în vedere impactul psihic suferit de reclamant şi de familia acestuia şi reţinând consecinţele negative create în plan social, familial, profesional, precum şi intensitatea cu care au fost percepute ca urmare a reţinerii nelegale pentru o faptă care s-a dovedit definitiv, în 2 ani şi jumătate, că nu a comis-o , se apreciază că prin privarea nelegală de libertate a reclamantului s-a adus atingere valorilor care definesc personalitatea umană, motiv pentru care se va admite în partea acţiunea, în sensul obligării pârâtului la plata daunelor morale în favoarea reclamantului în sumă de 25.000 lei. Instanţa apreciază că suma acordată se constituie într-o justă compensaţie a suferinţei psihice cauzate reclamantului în perioada în care viaţa sa a fost deturnată de la cursul ei firesc, fiind canalizată pe o altă direcţie, aceea a dovedirii nevinovăţiei (…)
Aspectele relevate de martori cu privire la afectarea stării de sănătate ale reclamantului şi ale soţiei acestuia pe durata cercetării sale, suspendarea din funcţia pe care o deţinea la momentul reţinerii ca ulterior să fie reintegrat şi în final schimbat într-o funcţie inferioară , precum şi campania negativă de presă la care a fost supus în perioada 2009 – 2010, se coroborează cu înscrisurile depuse la dosar, la care s-a făcut referire mai sus.
Cu referire la dispoziţiile legale sus menţionate, nu poate fi reţinută apărarea pârâtului (n.r. – Statul Român) potrivit căreia nu poate fi antrenată răspunderea Statului câtă vreme în cauză nu este îndeplinită condiţia cumulativă a existenţei unei condamnări constatate a fi nelegală prin pronunţarea unei hotărâri ulterioare de achitare. În speţă, nelegala reţinere a reclamantului este cu atât mai evidentă cu cât s-a făcut dovada că acesta a fost achitat atât de instanţa de fond cât şi de cea de recurs, ambele reţinând că nu există probe care să ateste vinovăţia sa. (…) În materia daunelor morale, dată fiind natura prejudiciului care le generează, nu există criterii precise pentru cuantificarea acestora, problema stabilirii despăgubirilor morale neputând fi privită ca o cuantificare economică a unor drepturi şi valori nepatrimoniale (cum ar fi demnitatea, onoarea, suferinţa psihică încercată de reclamant), ci ca o evaluare complexă a aspectelor în care vătămarea produsă se exteriorizează, supusă astfel puterii de apreciere a instanţei care, urmare dovedirii atingerilor aduse valorilor morale, are astfel posibilitatea să aprecieze intensitatea şi gravitatea lor şi să dispună repararea prejudiciului moral produs, în considerarea dispoziţiilor art. 505 al 1 C pr. pen.”, se arată în motivarea hotărârii judecătorilor de la Tribunalul Alba.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 2 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii