Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Jurnaliștii de la CNN: Munții Apuseni – cel mai bine păstrat secret est-european

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024
Munții Apuseni reprezintă una dintre cele mai frumoase și interesante destinații atât din România, cât și din lume, loc deosebit de pitoresc, încărcat de magie și tradiții. Un loc unde până și iarna parcă vine într-un sejur lung, atrasă de bogățiile pe care natura le oferă, regăsite în jurul Țării Moților.

Așadar, aici se află românii cu cele mai lungi ierni din țară, care sunt pregătiți pentru ger și zăpadă. Pentru că la ei vremea rea ține și cinci luni, moții din Apuseni, mai ales cei care stau în vârf de munte, își fac provizii din octombrie.

Cei de la CNN au plasat munţii Apuseni între cele mai frumoase 20 de locuri din Europa. Jurnaliştii americani considera Apusenii cel mai bine păstrat secret al Europei de Est pentru că sunt izolaţi şi mai au încă păduri şi tradiţii seculare.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

La peste 1000 de metri altitudine, în creierii Apusenilor, casele moţilor sunt răsfirate pe coama muntelui. Iarna, zăpada măsoară peste 1 metru. Aşa că moţii se pregătesc din vreme pentru sezonul rece.

„La noi pe iarna e dezastru. 1500 de kg de porumb, 12 saci de faină, 20 de saci de tărâţa, să ne descurcăm cu animalele până în primăvara. Vin iernuri grele, ne aprovizionam din iarnă şi apoi hibernam ca ursul” a declarat un localnic.

O altă femeie a spus care sunt proviziile pe care le-a pregătit:”Am pus castraveţi, am pus gogoşari, am pus zacusca, compoturi, avem ceapă, morcovi. Anul trecut a fost zăpada foarte mare, deocamdată nu a nins, dar trebuie să ne facem proviziile”.

Ana Dobra, localnica: “Avem vreo 3 km până la primul magazin, cumpărăm porumbul să avem la porci, faină, tărâţe, zahăr, ulei. Cum le aducem? Cu umărul mai mult.”

“Cinci luni şi ceva vine zăpada foarte mare şi deplasarea e foarte grea” a mai declarat un alt bărbat de-al locului.

Problema este când i se face rău unuia dintre moţi. De pildă, medicul din comună Garda de Sus e nevoit să ia la pas cătunele ca să ajungă la pacienţii în vârstă.

În schimb, turiştii care ajung în cătunele de munte sunt fascinaţi de aceste locuri.

Ana Dobra, localnica: „Au fost şi din Polonia şi din Germania şi din Italia, se întreabă aşa, că nu mai sunt vecini şi le arătăm că numai acolo prin pădure, pe dincolo”.

Deşi în ultimii ani în comună Garda de sus zeci de km de drum au fost asfaltaţi, moţii din zonele îndepărtate rămân izolaţi iarna.

sursa: StirileProTV


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Ce se mănâncă în prima zi de Paște: Care este primul aliment pe care trebuie să îl consumi pentru a avea noroc și prosperitate tot anul

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Ce se mănâncă în prima zi de Paște: Care este primul aliment pe care trebuie să îl consumi pentru a avea noroc și prosperitate tot anul Sărbătorile Pascale sunt se numără printre cele mai importante din an, momentul în care creștinii de pretutindeni sărbătoresc Învierea Mântuitorului Iisus Hristos. Este o perioadă încărcată de tradiții și […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea