Judeţul Alba, pilot în cadrul unui amplu proiect european în domeniul sănătăţii
Judeţul nostru este pilot în cadrul Proiectului Sinphonie – Poluarea interioară în şcoli şi starea de sănătate: reţea de observaţie la nivelul Europei, finanţat de Comisia Europeană (Directoratul pentru Sănătatea şi Protecţia Consumatorului). Acest lucru a fost făcut public ieri, 31 august, în cadrul unei conferinţe de presă la care au participat directorul Direcţiei de Sănătate Publică Alba, dr. Horea Timiş şi dr. Ileana Văcaru. Proiectul Sinphonie este un proiect complex de cercetare care acoperă mai multe arii de interes precum sănătatea unor grupuri populaţionale, mediul înconjurător, transportul, schimbările climatice şi are drept scop principal îmbunătăţirea calităţii aerului din interior în şcoli şi grădiniţe. Aşa cum au precizat cei doi reprezentanţi ai DSP Alba, printre obiectivele proiectului se numără: revizuirea cercetărilor anterioare referitoare la calitatea aerului de interior şi a impactului asupra sănătăţii şi evaluarea relevanţei obiectivelor şi concluziilor cercetărilor; evaluarea mediului interior şi exterior din şcoli şi a impactului acestuia asupra sănătăţii prin: măsurarea şi evaluarea parametrilor fizici, precum şi a poluanţilor chimici şi biologici care se găsesc în aerul de interior, în şcoli şi grădiniţe din Europa, pentru a obţine noi date de expunere; evaluarea impactului factorilor externi, cum ar fi traficul şi schimbările climatice, asupra mediului din şcoli; obţinerea unor date despre starea de sănătate a copiilor şi despre efectele asupra sănătăţii pe care le are mediul de interior, prin chestionare, teste clinice şi evaluări ale sănătăţii. Parteneri în cadrul proiectului de cercetare sunt un număr de 36 de instituţii de mediu şi sănătate din 25 de ţări. De la noi sunt implicaţi doar universitatea clujeană şi DSP Alba. Concret, în cadrul proiectului, în cinci unităţi de învăţământ din Alba vor fi efectuate studii în ceea ce priveşte calitatea aerului din sălile de clasă, şcolile urmând să fie alese ulterior. Rezultatele vor fi analizate „în contextul informaţiilor existente în acest domeniu de studiu, conducând la o evaluare complexă a riscului şi impactului calităţii aerului din interiorul claselor asupra sănătăţii şi performanţelor şcolare ale copiilor”. Studiile vor fi efectuate pe perioada anotimpului rece asta pentru că sistemele de încălzire au un impact semnificativ asupra nivelelor de poluări din aer. La finalizarea studiilor, în anul 2012, vor fi elaborate recomandări pentru factorii de decizie politică, arhitecţi, administratori de clădiri, elevi şi personalul din şcoli, privind modul de îmbunătăţire a calităţii aerului interior în şcolile din Europa şi implicit de la noi din judeţ. (L.I.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!”
Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!” În prag de Sărbători, sociologul albaiulian Alin Tomuș a fost prezent la Unirea FM la o emisiune, realzată de Simona Lodroman, care și-a propus să răspundă la întrebările: Crăciunul a fost furat […]