Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Județul Alba își consolidază poziția economică pe plan regional: Germania rămâne principalul partener comercial

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Județul Alba își consolidază poziția economică pe plan regional: Germania rămâne principalul partener comercial

Județul Alba continuă să-și consolideze poziția în economia internațională, in relația cu Germania rămânând în continuare principalul partener comercial al regiunii.

În primele opt luni ale anului 2023, exporturile județului Alba au atins impresionanta cifră de peste 2,2 miliarde de euro, în timp ce importurile au depășit două miliarde de euro. Germania reprezintă aproape două treimi din această valoare, consolidându-și astfel poziția de lider al partenerilor comerciali ai județului. Italia și Ungaria urmează în clasament, dar la mare distanță.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Analiza Direcției Regionale de Statistică Alba relevă faptul că, în această perioadă, principalii parteneri internaționali ai județului au fost, în ordine, Germania (65,1%), Italia (10,0%) și Ungaria (6,1%) în cazul exporturilor, și Germania (64,1%), Ungaria (8,0%) și Italia (5,4%) în ceea ce privește importurile.

Un factor semnificativ care contribuie la această relație comercială prosperă cu Germania este reprezentat de fabricile din domeniul producției de componente auto, active de mai mulți ani în localitățile Blaj, Sebeș și Cugir. Companii precum Bosch Rexroth, Star Transmission și Star Assembly, acestea din urmă fiind deținute de Daimler Mercedes, au investit peste 500 de milioane de euro în cele trei orașe din Alba, angajând peste 5.000 de persoane.

Citește și: Avalanșă de SCUMPIRI în 2024: Bunuri și servicii care vor avea prețuri mai mari de anul acesta. LISTA

Județul Alba se clasează pe locul 19 la nivel național în ierarhia câștigurilor salariale medii nete, iar la nivelul Regiunii Centru se situează pe locul 4. La sfârșitul lunii octombrie 2023, efectivul de salariați înregistrat în județul Alba a fost de 100.156 de persoane, distribuite în diverse sectoare, cu cele mai mari contingente în servicii, industrie și construcții.

Câștigul salarial mediu net în luna octombrie 2023 a fost de 4.054 de lei. Salariații din industriile construcții și agricultură au înregistrat cele mai mari câștiguri salariale medii nete, cu sume de 4.257 lei, respectiv 4.173 lei. Angajații din sectorul serviciilor au avut un câștig salarial mediu net de 3.841 de lei.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Superstiții în Vinerea Mare: Ce NU ai voie să faci în această zi

Ziarul Unirea

Publicat

în

Superstiții în Vinerea Mare: Ce NU ai voie să faci în această zi Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor – ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit și a murit pe cruce, vine cu interdicții creștine sau cu diferite obiceiuri ce diferă de la regiune la regiune. Multe persoane respectă aceste obiceiuri cu speranța că […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea