Județul Alba, între cele mai sigure din țară privind infracționalitatea stradală. A crecut criminalitatea economică
Miercuri, 31 iulie, la sediul IPJ Alba s-a desfășurat o conferință de presă în cadrul căreia au fost a fost prezntat bilanțul activităților realizate de instituție în primele 6 luni ale anului 2013.
Creșteri relevante ale numărului de infracțiuni, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, se înregistrează la mai multe capitole de activitate ale Poliției Alba. Infracționalitatea economico-financiară (evaziune fiscală, abuz în serviciu, înșelăciuni, fals și uz de fals, etc) a crescut spectaculos în 2013, cu 38,4 procente, situând județul nostru pe locul 5 în țară, în ceea ce prvește acest gen de criminalitate.
Potrivit chestorului principal de poliție Nicolae Căbulea. șeful IPJ Alba, acestă situație se datorează sutelor de dosare penale deschise pe numele a sute de fermieri și agricultori din județ, în urma sesizărilor făcute de APIA Alba, privind comiterea infracțiunii de fals în declarații.
Ziarul Unirea a prezentat situația semnalată în luna ianuarie a acestui an când un număr de 560 de crescători de ovine și bovine din județul Alba, care au beneficiat în perioada 2007-2010 de subvenții europene prin intermediul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Alba (APIA), au început să fie cercetați penal pentru fals în declarații, fiind totodată obligați să restituie banii obținuți (n.a. prima pe cap de animal) în perioada amintită, sumă care se ridică la peste 60 de miliarde de lei vechi. Sitația a fost dezvăluită la nivelul întregii țări, în urma unui control al Curții de Conturi, care a stabilit că sumele plătite acestor fermieri sunt ilegale și trebuie recuperate integral, plus penalități și dobânzi.
Comisarul sef de poliţie Florin Dogaru, șeful Serviciului de Investigare a Fraudelor, a subliniat volumul mare de muncă care revine în sarcina departamentului pe care îl conduce și efortul susținut pe care colegii săi îl depun constant pentru prevenirea și pedepsirea faptelor de criminalitate economico-financiară.
Îmbucurător este faptul că infracțiunile juridice (tâlhării, fapte comise cu violență) au scăzut semnificativ, cu 13,6 %. Infracționalitatea stradală situează Alba pe locul 36 la nivelul țării, cu un procent mult sub media pe țară.
Comisarul de poliție Cristian Mureșan, șeful compartimentului juridic a explicat că în spatele acestor cifre se află foarte multă muncă, iar împreună cu colegii săi va continua lupta pentru ca în județul Alba, climatul de siguranță al cetățenilor să crească dela an la an.
Zona în care se înregistrează cele mai spectaculoase rezultate este infracționalitatea silvică. Pe lângă creșterea semnificativă a numărului de dosare penale instrumentate de polițiștii IPJ Alba, a fost confiscată în primele 6 luni ale anului, o cantitate record de material lemnos pentru care nu existau documente legale. Vorbim de o creștere de 5.386 de metri cubi, reprezentând cea mai mare cantitate de lemn confiscată în ultimii 20 de ani pe raza județului Alba.
Comisarul șef Laurenţiu Crișan, adjunctul șefului IPJ Alba, a subliniat faptul că numărul mare de acțiuni de prevenire efectuate de polițiștii rutieri pe raza județului, a condus la o ușoară scădere a numărului de accidente grave, decese și răniți grav. Între drumurile care tranzitează Alba, DN 1 se află în topul accidentelor grave înregistrate în acest an, fiind urmat de DN 7.
Potrivit datelor statistice prezentate de conducerea IPJ Alba se ănregistrează creșteri în ceea ce privește infracționalitatea sesizată în mediul școlar și infracțiunilor de corupție. Se înregistrează o ușoară creștere în cea ce privește numărul cazurilor de omor (de la 1 la 2 cazuri), a tentativelor de omor, a vătămărilor corporale grave sau a violurilor cu victime sub 15 ani. Inspectorul șef al IPJ Alba, Ioan Nicolae Căbulea a precizat faptul că aceste infracțiuni grave au fost finalizate cu identificarea autorilor.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
VIDEO | Din primăvara 2025 începe producția de pistoale Beretta la UM Cugir. Ce spune directorul Mircea Trifan
Din primăvara 2025 începe producția de pistoale Beretta la UM Cugir. Ce spune directorul Mircea Trifan La 225 de ani de la înființarea Uzinei Mecanice Cugir, directorul Mircea Trifan a anunțat că în jur de 3.000 de pistoale Beretta vor fi asamblate la Uzina Mecanică Cugir, în prima fază a proiectului, iar ulterior vor fi […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate4 zile ago
Când începe Postul Crăciunului 2024: Ce zile de post mai sunt până la sfârșitul anului
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Opinii - Comentariio zi ago
13 noiembrie, Sfântul Ioan Gura de Aur, mare şi vestit luminator dascăl al lumii
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
În 11 noiembrie, creștinii ortodocși îl pomenesc pe Sfântul Mina, ocrotitorul celor păgubiţi
-
Sport24 de ore ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Opinii - Comentarii7 ore ago
14 noiembrie: Sfântul Filip, cel de-al treilea apostol ales de către Iisus Hristos pentru misiunile sale pe pământ