Rămâi conectat

Ştirea zilei

Județul Alba, între cele mai sigure din țară privind infracționalitatea stradală. A crecut criminalitatea economică

Bogdan Presecan

Publicat

în

Bilant IPJ Alba 2013-Nicolae CabuleaMiercuri, 31 iulie, la sediul IPJ Alba s-a desfășurat o conferință de presă în cadrul căreia au fost a fost prezntat bilanțul activităților realizate de instituție în primele 6 luni ale anului 2013.

Creșteri relevante ale numărului de infracțiuni, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, se înregistrează la mai multe capitole de activitate ale Poliției Alba. Infracționalitatea economico-financiară (evaziune fiscală, abuz în serviciu, înșelăciuni, fals și uz de fals, etc) a crescut spectaculos în 2013, cu 38,4 procente, situând județul nostru pe locul 5 în țară, în ceea ce prvește acest gen de criminalitate.

Potrivit chestorului principal de poliție Nicolae Căbulea. șeful IPJ Alba, acestă situație se datorează sutelor de dosare penale deschise pe numele a sute de fermieri și agricultori din județ, în urma  sesizărilor făcute de APIA Alba, privind comiterea infracțiunii de fals în declarații.

Ziarul Unirea a prezentat situația semnalată în luna ianuarie a acestui an când un număr de 560 de crescători de ovine și bovine din județul Alba, care au beneficiat în perioada 2007-2010 de subvenții europene prin intermediul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Alba (APIA), au început să fie cercetați penal pentru fals în declarații, fiind totodată obligați să restituie banii obținuți (n.a. prima pe cap de animal) în perioada amintită, sumă care se ridică la peste 60 de miliarde de lei vechi. Sitația a fost dezvăluită la nivelul întregii țări, în urma unui control al Curții de Conturi, care a stabilit că sumele plătite acestor fermieri sunt ilegale și trebuie recuperate integral, plus penalități și dobânzi.

Cristi Muresan_Florin Dogaru_IPJ AlbaComisarul sef de poliţie Florin Dogaru, șeful Serviciului de Investigare a Fraudelor, a subliniat volumul mare de muncă care revine în sarcina departamentului pe care îl conduce și efortul susținut pe care colegii săi îl depun constant pentru prevenirea și pedepsirea faptelor de criminalitate economico-financiară.

Îmbucurător este faptul că infracțiunile juridice (tâlhării, fapte comise cu violență) au scăzut semnificativ, cu 13,6 %. Infracționalitatea stradală situează Alba pe locul 36 la nivelul țării, cu un procent mult sub media pe țară.

Comisarul de poliție Cristian Mureșan, șeful compartimentului juridic a explicat că în spatele acestor cifre se află foarte multă muncă, iar împreună cu colegii săi va continua lupta pentru ca în județul Alba, climatul de siguranță al cetățenilor să crească dela an la an.

bilant IPJ Alba 2013Zona în care se înregistrează cele mai spectaculoase rezultate este infracționalitatea silvică. Pe lângă creșterea semnificativă a numărului de dosare penale instrumentate de polițiștii IPJ Alba, a fost confiscată în primele 6 luni ale anului, o cantitate record de material lemnos pentru care nu existau documente legale. Vorbim de o creștere de 5.386 de metri cubi, reprezentând cea mai mare cantitate de lemn confiscată în ultimii 20 de ani pe raza județului Alba.

Comisarul șef Laurenţiu Crișan, adjunctul șefului IPJ Alba, a subliniat faptul că  numărul mare de acțiuni de prevenire efectuate de polițiștii rutieri pe raza județului, a condus la o ușoară scădere a numărului de accidente grave, decese și răniți grav. Între drumurile care tranzitează Alba, DN 1 se află în topul accidentelor grave înregistrate în acest an, fiind urmat de DN 7.

Potrivit datelor statistice prezentate de conducerea IPJ Alba se ănregistrează creșteri în ceea ce privește infracționalitatea sesizată în mediul școlar și infracțiunilor de corupție. Se înregistrează o ușoară creștere în cea ce privește numărul cazurilor de omor (de la 1 la 2 cazuri), a tentativelor de omor, a vătămărilor corporale grave sau a violurilor cu victime sub 15 ani. Inspectorul șef al IPJ Alba, Ioan Nicolae Căbulea a precizat faptul că aceste infracțiuni grave au fost finalizate cu identificarea autorilor.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Nicolae Muntean, Tezaur Uman Viu: Meșterul iconar, unul dintre cei mai importanți ambasadori culturali ai județului Alba, în lume

Ziarul Unirea

Publicat

în

Nicolae Muntean, Tezaur Uman Viu: Meșterul iconar, unul dintre cei mai importanți ambasadori culturali ai județului Alba, în lume Multe s-ar putea spune despre meșterul iconar Nicolae Muntean, născut la Cunța și trăit până nu de mult la Cugir – Vinerea și multe s-ar putea povesti, domnia sa fiind în acest moment unul dintre cei […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea