Rămâi conectat
MA-RA-MU

Politică Administrație

Județul Alba împlinește 45 de ani! Consiliul Județean pregătește mai multe surprize cu ocazia aniversării zilei sale de naștere

Bogdan Presecan

Publicat

în

În data de 17 februarie județul Alba și expresia sa instituțională, Consiliul județean Alba, împlinesc 45 de ani.

Momentul va fi marcat printr-o ședință festivă a CJ Alba la care vor participa fosti si actuali angajati ai CJ Alba, consilieri judeteni, fosti si actuali primari din judet, vicepresedinti si presedinti care s-au aflat in fruntea judetului pe parcursul anilor.

O surpriză pentru foștii președinți ai instituției sau familiile acestora, o va reprezenta un tablou, mai precis o litografie, cu portretele acestora, care vor fi expuse pe holul consiliului județean, o adevărată incursiune în istoria județului, prin prisma celor care la un moment dat au influențat mai mult sau mai puțin, viața comunității. Un exemplar în miniatură va fi oferit de organizatorii evenimentului fiecărui fost sau actual președinte, sau familiilor lor, în cazul în care aceștia nu mai sunt în viață. Un spațiu special destinat pentru aceste portrete ale președinților CJ Alba este conceput deja în viitorul sediu al instituției, clădirea fostului Centru Militar Județean (CMJ), în care administrația județeană se va muta cel mai probabil la sfârșitul anului 2014. Aici va exista holul președinților, unde vor fi expuse permanent portretele.

O altă surpriză, destinată de această dată unui public mai larg, va fi vernisarea unei expoziții a CJ Alba în colaborare cu filiala județeană a Arhivelor Naționale, unde iubitorii de istorie recentă, nostalgicii sau cei care vor să afle mai multe despre istoria de 45 de ani a județului Alba, vor putea vedea o mulțime de documente inedite datate începând cu anul 1966.

Actul de nastere al județului Alba a fost semnat la 1 ianuarie 1968. Constituit prin reforma administrativa si cu resedința stabilita la Alba Iulia, judetul Alba a fost condus din anul înfiintarii de prim-secretarul George Homosteanu, un cunoscut lider al PCR, fost ministru de interne în mai multe rânduri (între 1979-1987), a cărui merite pentru realizările din perioada în care a condus județul au fost mereu recunoscute. La Revoluție fostul prim-secretar al județului Alba era ambasador in Republica Cehoslovacia. George Homostean a fost arestat la data de 26 ianuarie 1993 si eliberat la data de 15 aprilie 1994, prin amnistiere. Ulterior, prin decretul prezidential 952 din 27 noiembrie 2002 semnat de Ion Iliescu, la propunerea Ministerului Justitiei, a fost grațiat.

În perioada comunistă, lui Homoșteanu i-au succedat în fruntea județului Ion Savu și  Nicolae Hurbean.

După ‘89 la conducerea Consiliului Judetean Alba s-au aflat: Petru Fleser, Mihai Ciorobîtcă, Augustin Mindroc, Augustin Presecan, Eugen Popa, Teodor Atanasiu și Ion Dumitrel (actualul președinte).

Iată o scurtă prezentare a perioadei în care a avut loc ultima reformă administrativă a țării, care a dus la înființarea județului Alba, făcută de profesorul Gheorghe Anghel.

“Începând din 1964 în cadrul politicii duse de PCR de desprindere de puternica dominaţie sovietică, în România a avut loc o perioadă de uşoară destindere şi de revenire la unele tradiţii româneşti între care şi  la vechile judeţe printr-o nouă organizare a teritoriului ţării. Conferinţa naţională a PCR din 6-8 decembrie 1967 a hotărât îmbunătăţirea organizării administrativ – teritorială a ţării şi sistematizarea localităţilor urbane şi rurale cu motivaţia că această organizare ar corespunde schimbărilor intervenite în dezvoltarea economică a ţării şi repartizarea mai eficientă a forţelor de producţie în teritoriu. În organizarea noilor judeţe şi a municipiilor s-a ţinut seama de condiţiile economice, sociale, politice, geografice şi istorice existente, de componenţa naţională a populaţiei şi de legăturile cultural – tradiţionale, precum şi de perspectivele de dezvoltare a diferitelor zone şi localităţi potrivit prevederilor din planurile cincinale pe perioada 1971 –1980. Noile judeţe aveau un teritoriu mai mic decât a vechilor regiuni asigurându-se legături mai directe cu oraşele şi comunele ce intrau în componenţa lor. O comisie formată din specialişti în domeniile: economiei, geografiei, istoriei, geologiei, etnografiei, sociologiei, lingvisticii, etc. au lucrat doi ani la pregătirea şi definitivarea reformei administrativ – teritoriale care s-a aplicat începând din 1 ianuarie 1968.

Judeţul Alba a cuprins vechiul teritoriu dinainte de 1951 căruia i s-au anexat părţi din fostele judeţe limitrofe şi anume: de la judeţul Turda, toată Valea Arieşului, de la Ocoliş până la Arieşeni; de la judeţul Târnava Mare zona Blaj până la Valea Lungă; de la judeţul Târnava Mică zona până la Cetatea de Baltă, iar de la judeţul Hunedoara, zona de la Cugir până la Ceru Băcăinţi. Fostele judeţe Turda, Târnava Mare şi Târnava Mică nu au mai fost reînfiinţate.”


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Alin Tomuș, sociolog: Ideea unui guvern minoritar nu face altceva decât să prelungească instabilitatea

Bera Larisa

Publicat

în

Alin Tomuș, sociolog: Ideea unui guvern minoritar nu face altceva decât să prelungească instabilitatea Marcel Ciolacu a anunțat recent că PSD se retrage de la guvernare, pe fondul impasului în negocieri, însă social-democrații sunt dispuși să voteze un guvern de dreapta. Sociologul albaiulian, Alin Tomuș, și-a exprimat opinia referitor la contextul politic actual, afirmând că, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea