Rămâi conectat

Actualitate

Județul Alba este pregătit pentru referendum

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Peste 319.000 cetățeni, domiciliați în județul Alba, sunt așteptați duminică la urne pentru a-și exprima opțiunea cu privire la demiterea președintelui suspendat Traian Băsescu. Pe lângă aceștia orice persoană aflată în trecere prin județ va avea posibilitatea să voteze după ce va fi înregistrat pe lista suplimentară, motiv pentru care la secțiile de votare se vor distribui în total 351.840 de buletine de vot.

*Statistici:

Pe listele din judeţ sunt înscrise 319.858 de persoane, dintre care cele mai multe, respectiv 61.513, sunt din Alba Iulia.

În municipiul reşedinţă de judeţ sunt 49 de secţii de votare iar în total, la nivelul judeţului sunt 437 de secţii de vot. Față de secțiile de votare de la alegerile locale au fost înființate 6 secţii noi, 4 în oraşul Sebeş şi câte una în comunele Ciuruleasa și Arieşeni (unde, potrivit prefectului de Alba, Dan Coriolan Simedru, se estimează prezenţa a circa 800 de turişti). Secţiile de votare sunt deschise între orele 7.00 şi 23.00.

*Ultimele pregătiri

La sediul Instituţiei Prefectului Judeţului Alba a avut loc astăzi instruirea preşedinţilor din secţiile de votare (în serii de câte 60) şi predarea buletinele de vot, sigilate în pachete de 100 de bucăţi, ştampilele de control şi de vot, precum şi restul materialelor necesare în secţiile de votare incluzând aparatura necesară comunicaţiilor. Pentru o comunicare optimă cu Biroul Electoral Județean va fi folosit Serviciul de Telecomunicații Speciale.

Prefectul de Alba a precizat că persoanele spitalizate sau cele care nu se pot deplasa vor putea vota cu ajutorul urnei mobile. Directorii unităților medicale din județ au obligația să-i întrebe pe pacienți dacă doresc să li se aducă urna mobilă și să întocmească o listă. Urna mobilă va fi transportată sub pază și va fi însoțită de cel puțin doi reprezentanți ai partidelor politice.

*Prefectul Dan Coriolan Simedru cere respectarea legii, drepturilor şi intereselor cetăţenilor judeţului Alba

”Conform legii, referendumul naţional constituie forma şi mijlocul de consultare directă şi de exprimare a voinţei suverane a poporului român, de această dată cu privire la demiterea preşedintelui României. În acest sens, fac un apel către toţi primarii de municipii, oraşe şi comune din judeţul Alba, pentru respectarea legii , drepturilor şi intereselor comunităţilor de oameni pe care le conduc. Le reamintesc tuturor că au fost aleşi prin votul liber exprimat al cetăţenilor şi că, în calitatea lor de conducători ai autorităţilor publice locale, sunt în primul rând reprezentanţii celor care le-au acordat votul şi abia apoi oameni politici. În această calitate, cu toate responsabilităţile pe care le presupune şi pe care toţi aleşii şi le-au asumat, să nu uite că au obligaţia primordială de a aplica legea şi de a duce o politică favorabilă cetăţenilor, nu partidelor politice din care provin. Dacă nu vor să stimuleze participarea la referendumul de duminică, le recomand să nu o împiedice sub nicio formă, prin încălcarea legii şi a drepturilor democratice, constituţionale ale cetăţenilor judeţului Alba.

Totodată, sper ca primarii şi ceilalţi aleşi locali din judeţul Alba, indiferent de culoarea lor politică, să respecte şi alegătorii, care au capacitatea deplină de a decide singuri pentru „DA” sau „NU” demiterii preşedintelui României. Acei locuitori ai judeţului, cărora li s-a transmis să nu participe la scrutinul de duminică, trebuie să ştie că este dreptul lor, perfect constituţional, să hotărască prin vot dacă preşedintele României va fi sau nu demis.

Nu în ultimul rând, îi invit pe cetăţenii judeţului Alba să îşi exprime opinia, în cadrul referendumului de duminică, prin intermediul buletinului de vot, votând „DA”, respectiv „NU”, după caz, în funcţie de opţiunea fiecăruia. Cu cât vor veni mai mulţi la secţiile de votare, cu atât ceea ce îşi doresc cetăţenii se va reflecta mai bine în rezultatul final al unui referendum perfect legal, prevăzut de Constituţia României”, a declarat prefectul județului Alba, Dan Coriolan Simedru.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată

Unirea Ziarul

Publicat

în

Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată Un european din zece (9,5% din populaţia Uniunii Europene) nu îşi permitea în 2023 o masă care să conţină carne, peşte sau echivalentul vegetal o dată la două zile, în creştere cu 1,2 puncte procentuale faţă de situaţia din 2022, arată […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea