Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Județul Alba, campion la investiții în infrastructură finanțate de la bugetul de stat! Ce județe sunt lăsate în urmă, în clasament

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Județul Alba, campion la investiții în infrastructură finanțate de la bugetul de stat! Ce județe sunt lăsate în urmă, în clasament

În ciuda evenimentelor notabile din ultima perioadă, discuțiile privind fondurile de investiții finanțate din bugetul național au rămas în umbră. Acest aspect poate fi atribuit, în parte, faptului că PNRR a acaparat atenția în ceea ce privește investițiile publice.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Cu toate acestea, Programul Anghel Saligny a împlinit doi ani de la aprobarea sa în luna septembrie. Pentru cei care au uitat, Anghel Saligny reprezintă programul pentru care fostul premier Florin Cîțu a fost intens criticat în 2021, după ce l-a aprobat în încercarea de a-și asigura președinția Partidului Național Liberal – o poziție pe care ulterior nu a păstrat-o pentru mult timp.

În această perioadă, au fost semnate aproximativ 2.208 de contracte din totalul de 4.690 finanțate de guvern prin intermediul Ministerului Dezvoltării. Valoarea totală a acestor proiecte, excluzând finanțarea rețelelor de gaze, se ridică la 51 de miliarde de lei, din care au fost semnate contracte în valoare de peste 24 de miliarde de lei până la finalul lunii septembrie. Pentru rețelele de gaze, a căror relevanță este subiect de dezbatere, s-au alocat încă 15 miliarde de lei. Este important de menționat că semnarea contractelor nu implică neapărat și începerea lucrărilor la toate proiectele. De exemplu, au fost semnate contracte pentru fazele de proiectare a aproape 1.000 de proiecte.

Procesul de aprobare a proiectelor constă în faptul că Ministerul Dezvoltării a validat propunerile primăriilor și consiliilor județene, urmând să finalizeze diverse aprobări și documentații pentru a semna contractele de finanțare, oferind astfel posibilitatea demarării achizițiilor. Ulterior, se efectuează decontări pe baza facturilor provenite din lucrările efectuate. Un aspect semnificativ este legat de semnarea contractelor, iar analiza recentă realizată de Expert Forum indică discrepanțe între valorile aprobate prin ordin de ministru și cele pentru care au fost semnate contracte, o discrepanță evidentă la nivelul județelor.

Procentual, cele mai bune performanțe sunt înregistrate în județele Iași și Alba, care au încheiat contracte reprezentând aproximativ 70% din valoarea aprobată. La un procent de aproximativ 60% se află județele Dolj, Argeș, Suceava, Galați și Maramureș. Pe de altă parte, județele Covasna, Brașov și Caraș Severin stau la polul opus, unde primăriile și consiliile județene au semnat contracte reprezentând doar 25% din valoarea totală aprobată. Situația cea mai precară este în Harghita, cu doar 17%. UDMR pare să fie cel mai afectat de această situație, semnalând poate o pierdere de influență după ce a ieșit de la guvernare.

În București, din cele 24 de contracte aprobate prin ordin de ministru, au fost semnate doar două, unul la Primăria Sectorului 3 și unul la Sectorul 4. Sectorul 6 nu a semnat niciun contract din cele 10 aprobate. De remarcat că Primăria Sectorului 4 a obținut cel mai mare contract finanțat vreodată din aceste fonduri, în valoare de 750 de milioane de lei, destinat consolidării Pieței Unirii. Cu toate acestea, este dificil să se estimeze motivele diferențelor semnificative doar pe baza datelor publice. Acestea pot fi variate și pot implica calitatea proiectelor, stadiul aprobării diferitelor documentații, respectarea procedurilor impuse de finanțatori, disponibilitatea fondurilor și, probabil cel mai important, influența politică a beneficiarilor.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Noua lege a salarizării: Unele lefuri s-ar putea dubla de anul viitor. Care sunt domeniile vizate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Noua lege a salarizării: Unele lefuri s-ar putea dubla de anul viitor. Care sunt domeniile vizate Noua lege a salarizării ar putea intra în vigoare de anul viitor, adică din 2025. Potrivit ministrului Muncii, niciun salariu de la stat nu va scădea. IT-iștii, profesorii și personalul medical vor avea parte de cele mai mari majorări. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea