Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Motivarea Judecătoriei Alba Iulia în tâlhăria de la Rompetrol: era băiat bun înainte de comiterea faptei şi a recuperat prejudiciul

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Rică Rareş Raita (25 ani), tânărul din Alba Iulia care în septembrie 2011 a tâlhărit doi angajaţi ai benzinăriei Rompetrol sub ameninţarea unui pistol de jucărie, a fost condamnat de judecătorii de la Judecătoria Alba Iulia la 3 ani de închisoare cu suspendare şi a petrecut doar două luni după gratii, în arest preventiv. Deşi pentru tâlhărie pedeapsa prevăzută de Codul Penal este pedepsită cu detenţie de la 5 la 20 de ani, Raita a scăpat ieftin. Lucrurile se pot schimba însă la Curtea de Apel Alba Iulia unde procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, care vor o pedeapsă mai mare pentru tâlhar, au declarat recurs. Primul termen este stabilit pentru data de 20 februarie 2012.

*Avertisment pentru… tâlhărie

„Instanţa apreciază că ţinând seama de persoana condamnatului, de comportamentul său după comiterea faptei, pronunţarea condamnării constituie un avertisment pentru acesta şi chiar fără executarea pedepsei, acesta nu va mai savârşi infracţiuni”, se spune în motivarea judecătorilor de la Judecătoria Alba Iulia.

La decizia judecătorilor de a-l condamna cu suspendare pe Raita a contat foarte mult că inculpatul şi-a recunoscut fapta şi a regretat-o, ceea ce i-a adus din start o reducere a pedepsei cu o treime.

„La stabilirea şi individualizarea sancţiunii şi proporţionalitatea acesteia, instanţa va ţine seama de prevederile art. 72 C.pen, şi anume de gradul de pericol social al faptelor săvârşite, de persoana infractorului, care, într-un final a recunoscut faptele reţinute în sarcina sa, precum şi de faptul că acesta a recuperat integral prejudiciul, (…) limitele de pedeapsa reducându-se cu o treime”, se arată îm motivarea Judecătoriei.

„La stabilirea cuantumului pedepsei, instanţa va reţine în temeiul art. 74 alin.1 lit. a si b C.pen., cu titlul de circumstanţe atenuante judiciare, conduita bună a inculpatului înainte de săvârşirea infracţiunii, acesta nefiind cunoscut cu antecedente penale şi stăruinţa depusă de infractor pentru repararea pagubei”, se mai arată în document.

*Aproape iertat pentru că a returnat banii şi telefoanele furate

„Cu ocazia reconstituirii, inculpatul a descris toate împrejurările comiterii faptei indicând locul unde a aruncat telefoanele mobile luate de la angajaţii benzinăriei, locul unde a ascuns banii sustraşi şi tomberonul unde a aruncat hainele şi pistolul pe care le-a folosit la săvârşirea infracţiunii. Prejudiciul cauzat în cauză, respectiv suma de 1010 lei şi doua telefoane mobile, a fost integral recuperat. Inculpatul a recunoscut şi regretat comiterea faptelor până la citirea actului de sesizare solicitând sa fie judecat pe baza probelor administrate în cursul urmăririi penale”, mai spun judecătorii în motivarea sentinţei.

În noaptea de 28/29 septembrie 2011 Rareş Rică Raita a pătruns în benzinăria Rompetrol şi după ce i-a ameninţat pe angajaţi cu un pistol de jucărie a plecat de acolo cu 1.000 de lei şi două telefoane mobile. Rică Rareş Raita a fost trimis în judecată trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia la sfârşitul lunii octombrie. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, acesta a comis fapta în timpul orelor de serviciu, tânărul fiind agent de pază la restaurantul Erol.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Un tânăr din Alba participă la SERP Conf 2024, cel mai mare eveniment de SEO din Europa Centrala si de Est

Unirea Ziarul

Publicat

în

Un tânăr din Alba participă la SERP Conf 2024, cel mai mare eveniment de SEO din Europa Centrala si de Est. Ce discută profesioniștii în optimizarea pentru motoarele de căutare Iulian Ghișoiu, un tânăr din Sebeș, pasionat de SEO, fondator și general manager al TargetWeb, una dintre cele mai puternice agenții de Search Engine Optimization […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea