JOI: Rămăşiţele pământeşti a 10 partizani anticomunişti vor fi reînhumate în curtea Catedralei Unităţii Naţionale. Serviciu religios și onoruri militare la Alba Iulia
Joi, 23 august, rămăşiţele pământeşti a 10 partizani anticomunişti, descoperite în ultimii ani pe teritoriul judeţului Alba, vor fi reînhumate la Alba Iulia. Partizanii au fost ucişi în timpul unor confruntări armate purtate în anul 1949 cu autorităţile statului comunist pe teritoriul localităţilor Bistra, Mesentea şi Cricău.
Gropile comune în care au zăcut trupurile victimelor au fost descoperite în perioada anilor 2015-2017, în urma unor acţiuni de teren organizate şi desfăşurate de IICCMER. Ceremonia va avea loc începând cu ora 12.30 şi este organizată de Primăria Alba Iulia, instituţie a suportat toate cheltuielile pentru proiectarea şi construirea ansamblului funerar ce va adăposti sicriele cu osemintele victimelor. Acesta a fost amenajat lângă Monumentul Rezistenţei Anticomuniste, situat în curtea Catedralei Unităţii Naţionale aflată pe Platoul Romanilor.
Serviciul religios va fi celebrat de către ierarhi şi preoţi de la Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, Arhiepiscopia Greco-Catolică de Alba Iulia şi Făgăraş şi Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia. În cadrul ceremoniei se vor prezenta şi cuvenitele onoruri militare.
Acest important eveniment al memoriei rezistenţei anticomuniste a fost programat să coincidă cu lucrările celui de-al XXV-lea Congres al Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, care se desfăşoară la Alba Iulia în perioada 22-24 august 2018. Victimele regimului comunist care îşi vor găsi locul de veci la Alba Iulia sunt: Cigmăian Ioan, Decean Petru, Maier Iosif şi Maier Ida Elena, Mitrofan Lucian, Gligor Traian, Mârza Traian, Popa Ştefan, Moldovan Nicolae şi Pascu Cornel.
Operaţiunile care au prevăzut deshumarea şi recuperarea osemintelor acestor victime s-au desfăşurat în strânsă conlucrare cu Parchetul Militar, instituţie care a fost sesizată în prealabil de IICCMER în privinţa acestor omoruri şi a locurilor unde victimele au fost înhumate, pentru fiecare caz în parte fiind deschis la vremea respectivă un dosar de cercetare penală. Rămăşiţele pământeşti recuperate din gropile comune au fost examinate la Serviciul de Medicină Legală din cadrul Spitalului Judeţean Alba, aici fiind stabilită identitatea pentru cele cinci victime descoperite la Bistra. Pentru scheletele recuperate de la Mesentea şi Cricău, identitatea persoanelor a fost stabilită prin analize comparative de ADN, efectuate la INML Bucureşti.
IICCMER, în calitate de instituţie a statului care prin efortul şi activităţile sale de investigaţii speciale a determinat practic producerea acestui eveniment ce priveşte jertfa şi memoria unor oameni care s-au sacrificat în luptă directă cu instituţiile represive ale fostului regim comunist, va fi reprezentat la Alba Iulia de către Radu Preda, preşedinte executiv, şi de echipa de arheologi care a lucrat în teren pentru rezolvarea acestor cazuri (Gheorghe Petrov, Marius Oprea, Paul Scrobotă, Horaţiu Groza şi Gabriel Rustoiu).
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Bilete de tratament pentru pensionari: O stațiune balneară aflată la doi pași de Alba, preferată de pensionarii din județ
Bilete de tratament pentru pensionari: O stațiune balneară aflată la doi pași de Alba, preferată de pensionarii din județ Ceva mai mult de o treime dintre pensionarii și asigurații din județul Alba care au primit anul trecut bilete de tratament prin Casa Județeană de Pensii au ales Geoagiu Băi, stațiune balneară aflată… la doi pași, […]