JOI: Lansare de carte, la Museikon. „Cântecele Oltului – 50 de ani”, o punte peste timp între judeţele Alba şi Vâlcea
Lansare de carte, la Museikon. „Cântecele Oltului – 50 de ani”, o punte peste timp între judeţele Alba şi Vâlcea
Joi, 18 octombrie 2018, începând cu ora 17.00, Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în parteneriat cu: Primăria Orașului Călimănești, Mănăstirea Cozia, Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” Vâlcea și Muzeul Național al Unirii organizează la „Museikon” în Alba Iulia lansarea cărții „Cântecele Oltului – 50 de ani”, carte ce se constituie ca o punte întinsă peste timp, prin intermediul culturii, între județele Alba și Vâlcea.
Evenimentul intitulat sugestiv „Cântecele Oltului, un imn închinat Centenarului Marii Uniri” este în fapt un semn de respect și prețuire al organizatorilor pentru toți artiștii județului Alba care au participat la Festivalul „Cântecele Oltului”, festival care în acest an a împlinit 50 de ediții. În acești 50 de ani au luat parte la Festivalul Internațional „Cântecele Oltului, obținând premii și distincții următorii:
*Colectivul de obiceiuri populare al Căminului Cultural Biia, com. Șona, condus de Alexandru Căpâlnean, care a reprezentat județul Alba în 1986 cu obiceiul „Noi merem după mireasă” – spectacol realizat de Elisabeta Fărcașu (scenariul și coregrafia) și Alex. Căpâlnean (cond. muzicală și regia).
*Ansamblul folcloric al Căminului Cultural Cut care a participat la ediția 1993 obținând premiul pentru autenticitate în prezentarea repertoriului tradițional și premiul special obținut de solista vocală Rafila Nistor.
*Colectivul de obiceiuri populare al Căminului Cultural Săliștea a fost prezent la ediția 1987 cu programul „De la șezătoare la nuntă”, spectacol realizat de Maria și Ioan Bozeșan (instructori artistici) și Elisabeta Fărcașu (scenariul și coregrafia).
*Ansamblul folcloric „Mărțișorul” al CPL Sebeș, director Ilie Pumnea care a participat în 1988 cu spectacolul „Vară, vară, primăvară”. Din cadrul acestui ansamblu, Ioan Pâțan a obținut premiul pentru autenticitatea interpretării dansului popular și Maria Dan Păucean a obținut premiul de popularitate în cadrul Concursului „Frumoasa Oltului”. A doua participare a ansamblului a fost în anul 1989 cu același spectacol, realizat de Ioan Pâțan și Nicolae Pavel obținând premiul I la categoria ansambluri folclorice.
*Ansamblul folcloric ”Stejarul”, Sebeșel, com. Săsciori a participat în anul 2014 obținând premiul pentru autenticitatea prezentării folclorului local și pentru valorificarea artistică a folclorului local fiind pregătit de instructorul Nelu Sas și coregrafa Sorica Fărcașu.
Toți aceștia vor fi premiați în cadrul evenimentului de către oficialitățile prezente, din județul Vâlcea, respectiv: dr. Florinel Constantinescu – primarul orașului Călimănești, arhim.dr. Vartolomeu Androni de la Cozia, conf.univ.dr. Remus Grigorescu, managerul Bibliotecii Județene „Antim Ivireanul” Vâlcea, prof.dr. Gheorghe Deaconu, prof. Elena Stoica, conf.univ.dr. Ioan Șt. Lazăr, prof. Cincă Aurel și prof.univ.dr. Ilie Moise.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
2 noiembrie: 240 de ani de la cea mai mare răscoală țărănească din Transilvania, condusă de Horea, Cloșca și Crișan
2 noiembrie: 240 de ani de la cea mai mare răscoală țărănească din Transilvania, condusă de Horea, Cloșca și Crișan Răscoala din 1784, numită și „Răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan”, a fost o importantă acțiune de revoltă a țărănimii iobage din Transilvania împotriva constrângerilor feudale la care era supusă. La ea au participat iobagi […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii8 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii