Rămâi conectat

Curier Județean

JOI: Expoziţie de pictură semnată de artistul octogenar Gheorghe Suciu din Vinţu de Jos, la Galeriile de Artă din Alba Iulia

Alexandra Mates

Publicat

în

URS Construct

Gheorghe SuciuJoi, 16 ianuarie , de la ora 17.00, la Galeriile de Artă din Alba Iulia va avea loc o expoziţie de pictură semnată de artistul albaiulian, originar din Vinţu de Jos, Gheorghe Suciu.  Artistul Gheorghe Suciu a mai participat cu lucrări nu numai în expoziţii din ţară, ci şi din Suedia, Franţa, Germania sau SUA. În anul 2009 a donat instituţiei muzeale din Alba Iulia o colecţie de 41 de tablouri, pe care le-a realizat începând din anii ’80 încoace, având ca temă monumentele istorice din Cetatea de tip Vauban din Alba Iulia dar şi picturi în care oglindesc iubirea specifică a artistului pentru Vinţu de Jos. Cu ocazia aniversării anul acesta a  87 de ani de viaţă, pictorul albaiulian îşi expune joi lucrările la Galeriile de Artă din Alba Iulia spre a încânta privirile iubitorilor de frumos.

„Fiu al Judeţului Alba, pictorul Gheorghe Suciu s-a născut, în 1927, la Vinţu de Jos, localitate înfloritoare din împrejurimile Alba Iuliei, într-o familie de ţărani şi meşteşugari, tatăl său fiind zidar, dar ocupându-se şi de cultivarea pământului. La o vârstă timpurie, prin 1942, a fost trimis să înveţe meserie la Timişoara, oraş în care a rămas până în 1981, când se întoarce în zona sa de baştină, pentru a se stabili la Alba Iulia. A avut o frumoasă ascensiune profesională la Timişoara, lucrând în industria locală, după ce urmase şi cursurile Şcolii Militare de la Radna, dar fusese epurat din armată, din motive Vernisaj-pictura-Gheorghe-Suciu-009 (1)politice. A început să picteze, la Alba Iulia, sub influenţa tânărului pictor Laurenţiu Jianu, prieten de familie, numai după pensionarea sa, respectiv din prin 1988.

Întotdeauna pictorul Gheorghe Suciu a găsit sprijin şi înţelegere din partea Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, prin realizarea de expoziţii şi editarea de cataloage. Primele sale expoziţii personale au fost astfel organizate chiar la instituţia muzeului, în 1997 şi 1998, după ce artistul se afirmase prin prezenţele sale la manifestările publice ale artiştilor amatori din judeţ şi din ţară, încă din anii 1988-1989. Menţionăm faptul că artistul a avut parte de o expoziţie vernisată la Sala Omnia a Senatului României, în 1998, sau de etalări semnificative la Vinţu de Jos, în 1997, de exemplu (la sărbătoarea a 750 de ani de atestare documentară a localităţii sale de naştere) etc.

Una dintre manifestările sale publice cele mai importante a fost cu siguranţă cea de la Galeriile Filialei Uniunii Artiştilor Plastici a Judeţului Alba, patronată de către domnul Dan Crecan, în calitatea domniei sale de preşedinte al Filialei amintite, la care Muzeul a fost parte organizatoare, precum şi, în mod special, ampla expoziţie retrospectivă a activităţii sale artistice, organizată în 2009 la Muzeul Naţional al Unirii, acţiune însoţită şi de editarea unui catalog color, intitulat Reflexe istorice în pictura lui Gheorghe Suciu. Ipostaze citadine (Alba Iulia, Editura Altip, 2009 -147 pagini) realizat de Gabriela Mircea şi Gheorghe Fleşer, apărut cu finanţare obţinută de la Consiliul Judeţean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia şi Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional.

Nu omitem în cadrul evocării noastre faptul că artistul, doritor să îşi păstreze vie memoria, prin raportare la urmaşi îndeosebi, a făcut în anul 2009 o consistentă donaţie (41 de lucrări), din creaţia proprie, Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia.

Pe parcursul anului 2012, pictorul Gheorghe Suciu a beneficiat din nou de suport logistic şi ştiinţific al instituţiei muzeului albaiulian, prin organizarea unei interesante expoziţii personale, intitulată „Din creaţia pictorului Gheorghe Suciu: Flori şi ulcele de altcândva (Candidat elogiu al neoliticului)”, al cărei catalog, cu titlul identic, apărut la Alba Iulia, Editura Altip, 2012 (111 pagini), a fost tipărit cu cheltuielile artistului. Era o manifestare, care prefaţa de fapt originea publică necesară şi binemeritată a pictorului, în preajma împlinirii vârstei de 85 de ani. În acelaşi context, al aniversării publice a venerabilei vârste şi lăudabile activităţi plastice, este considerată binevenită şi editarea Albumului – Locuri predilecte în creaţia pictorului Gheorghe Suciu: Timişoara şi Sibiu (Candidată evaluarea din prezent), care ne dezvăluie faţete inedite ale creaţiei sale, respectiv conservarea sa preocupare de a picta peisaje reprezentative dinTimişoara şi Sibiu. Interesant, în legătură cu aceste lucrări ale artistului este faptul că ele au fost realizate la Alba Iulia, în mod deosebit în anii ’90 ai secolului trecut, dar şi în deceniul următor, nu la faţa locului, ci, în “memoria efectivă” a artistului, care a apelat şi la imagini document.

Ele oglindesc iubirea specială a artistului, pentru Timişoara, oraşul său de suflet, în care a trăit de altfel mai mult de trei decenii, dar şi pentru Sibiu, cu atmosfera sa specifică, de epocă. Prin aceste lucrări ale sale, artistul omagiază două burguri cu tradiţie istorică de excepţie din Banat şi Transilvania, inclusiv specificul lor germanic (slăbesc sau săsesc), dar în mod paradoxal, omagierea lor se face dintr-un alt oraş cu incărcătură istorică incomensurabilă, mare “iubire” şi el a artistului, respectiv din Alba Iulia.

Pentru Gheorghe Suciu pictura unor peisaje cu caracter documentar şi omagierea atmosferei de epocă a unor vechi oraşe din România constituie un prext de “evadare din cotidian”, chiar din propria sa biografie, o ocazie de a se sustrage oarecum, scurgerii ineluctabile a timpului, a istoriei. Artistul se refugiază din timpul său prezent, într-un spaţiu imaginar (chiar dacă el este figurativ şi corespunde unei anumite realităţi existente la un moment dat), recreat de el, în care timpul a încremenit, pentru elogierea peisajelor care au existat cândva în cele două oraşe menţionate, Timişoara şi Sibiul.

Subliniem faptul că peisajele respective, inspirate de vechi fotografii, nu au fost pictate pe viu, în natură, ci acasă, în atelierul artistului din Alba Iulia, tocmai prin transpunerea creatorului lor şi a privitorului din cotidianul proxim, într-un univers artistic sustras realităţii de moment, “eternizant”.
Iar universul plastic al pictorului octogenar are realmente coerentă, harul său binecunoscut în a aşterne culori pe pânză făcându-se din nou demn de atenţia celor din jur.

Este motivul pentru care domnului Gheorghe Suciu I s-a şi acordat un sprijin constant din partea muzeului, mai ales acum în pragul împlinirii vârstei de 85 de ani, când de altfel socotim necesar să îi şi dorim realizarea în continuarea a unor atare manifestări artistice de cert interes public, puse sub semnul atât al valorii plastice demne de recunoaşterea noastră cât şi al transmiterii unui coerent mesaj nu numai artistic ci şi istoric, de conştientizare a noastră în legătură cu bogăţia incredibilă a trecutului acestei patrii”, Dr. Gabriel Tiberiu Rustoiu.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Tânăr din Blaj, REȚINUT de polițiști după ce a fost prins DROGAT la volan: Avea suspendat și dreptul de a conduce autovehicule

Ziarul Unirea

Publicat

în

Tânăr din Blaj, REȚINUT de polițiști după ce a fost prins DROGAT la volan: Avea suspendat și dreptul de a conduce autovehicule Un tânăr din Blaj a fost REȚINUT de polițiști după ce a fost prins DROGAT la volan. Avea suspendat și dreptul de a conduce autovehicule. Citește și: Tânăr de 24 de ani, din […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea