Rămâi conectat

Curier Județean

JOI: Comemorarea eroilor căzuţi în bătăliile cu maghiarii din anii 1848-1849, la Abrud

Alexandra Mates

Publicat

în

Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere “Detunata – 5 Moţi” din Abrud organizează joi,  9 mai,  comemorarea evenimentelor din 1848 – 1849 când, pe lângă cei căzuţi în luptă, un grup de 88 de români, locuitori ai oraşului Abrud, au fost ucişi din ordinul maiorului Hatvany şi au fost înhumaţi în gropi comune în cimitirele bisericilor din oraş.   

Comemorarea va debuta joi, de la ora 12.00,  cu o slujbă de pomenire şi depuneri de coroane la bustul lui Avram Iancu din centrul oraşului Abrud şi va continua, între orele 14.00 – 16.00, cu simpozionul “Lacrima tunului de cireş” dedicat revoluţiei din anul 1948-1949.  Vor participa la simpozion: dr. Tudor Roşu, istoric la Muzeul Naţional al Unirii din Alba iulia, prof. univ. dr. Gelu Oloşutean de la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Mircea Tomuş, de la Facultatea de Litere şi Arte din Sibiu, prof. univ. dr. Ion Mariş de la Facultatea de Litere şi Arte din Sibiu, prof. Cornelia Anca de la Colegiul Horea, Cloşca şi Crişan din Abrud.

„Revoluţia Română de la 1848 – 1849 a fost parte a revoluţiei europene din acelaşi an şi expresie a procesului de afirmare a naţiunii române şi a conştiinţei naţionale. Moţii conduşi de Avram Iancu au luptat pentru aceste deziderate punându-şi în slujba revoluţiei sângele şi viaţa. În acest context vă invităm să participaţi alături de noi la comemorarea evenimentelor.

Vă aşteptăm cu mare drag să ridicăm împreună spre cer o rugăciune de pomenire pentru cei care nu mai sunt şi fără de care, poate, nici noi n-am fi, şi să purtăm TRICOLORUL!”, a transmis Ioan Uţiu, preşedintele asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere “Detunata – 5 Moţi”.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024 Două şantiere arheologice unde au fost făcute unele dintre cele mai importante descoperiri din ultimii ani din Alba, de la Râmeţ – în zona denumită de localnici „Gugu”, şi la Oarda – zona „Bulza”, vor continua şi în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea