Rămâi conectat

Curier Județean

Jandarmii montani din Alba sunt pregătiți pentru venirea iernii

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

*Recomandări pentru turiștii care se deplasează în zonele montane

La nivelul Jandarmeriei Române, structurile specializate destinate menţinerii ordinii publice în zona montană sunt repartizate pe teritoriul judeţelor şi sunt constituite în secţii şi posturi montane de ordine publică. În judeţul Alba funcţionează 3 posturi montane de jandarmi care au rolul de a-şi îndeplini atribuţiile legale în raioane greu accesibile din zona Arieşeni, Roşia Montană şi Şugag.

Beneficiind de o instruire şi o echipare specială, jandarmii montani din judeţul nostru acţionează permanent pentru menţinerea ordinii publice în zonele de agrement (pârtii de schi, sanie, etc.) şi pentru prevenirea şi combaterea fenomenului contravenţional şi infracţional. De asemenea, participă la misiuni comune cu reprezentanţi ai instituţiilor abilitate pentru conservarea fondului cinegetic, piscicol natural şi a fondului silvic şi  asigură ordinea publică la activităţile care se desfăşoară în locuri publice în zona montană şi care implică aglomerări de persoane (concursuri, acţiuni promoţionale, spectacole, manifestări sportive, etc.).

Cunoaşterea permanentă a stării traseelor turistice şi informarea turiştilor cât şi a factorilor responsabili din zonă cu privire la starea drumurilor, starea  indicatoarelor şi marcajelor montane, alunecările de teren şi locurile unde s-au produs sau există posibilitatea producerii de viituri sau avalanşe precum şi anunţarea din timp a populaţiei din zonă şi a turiştilor în vederea evitării accidentelor şi altor evenimente negative este o preocupare de bază a jandarmilor montani.

Această preocupare, la nivelul judeţului nostru, este mai vizibilă în special pe timp de iarnă sau cu ocazia unor fenomene meteorologice extreme deoarece jandarmii montani, alături de salvamontişti, sunt aceia care acţionează pentru căutarea şi descoperirea persoanelor aflate în dificultate în zona montană, pentru acordarea primului ajutor medical celor care au suferit o accidentare sau îmbolnăvire acută şi pentru salvarea şi transportul victimelor spre cel mai apropiat punct medical”, precizează Cosmin Jurcoveț, purtător de cuvânt al IJJ Alba.

Având în vedere că, potrivit prognozei meteorologilor, în scurt timp zăpada îşi va face apariţia, pentru prevenirea evenimentelor negative şi accidentelor survenite în zona montană a judeţului, Jandarmeria Alba şi Serviciul Public Judeţean Salvamont Alba reamintesc turiştilor câteva reguli minimale care trebuie respectate în munte:

– Înainte de a pleca în excursie echipaţi-vă autoturismul corespunzător anotimpului, fără a uita lopata de zăpadă şi lanţurile antiderapante. Totodată, mijloacele de iluminat care se conectează la bateria maşini precum şi păturile (eventual electrice) se pot dovedi utile.

– Înainte de a pleca în excursie solicitaţi jandarmilor montani, salvamontiştilor sau localnicilor informaţii suplimentare asupra itinerariului ales ( este marcat, este accesibil, prezintă porţiuni periculoase etc.), situaţiei întreţinerii marcajelor, prognozei meteo, condiţiilor climatice locale, stării de funcţionare a mijloacelor de transport pe cablu.

– Plecaţi pe munte doar cu echipament adecvat anotimpului. Nu trebuie să lipsească lanterna, cuţitul, sacul de dormit, trusa de prim ajutor, busola/GPS, mijloace de aprins focul, telefonul mobil.

Atenţie: turiştii sunt sfătuiţi să ia legătura cu jandarmii montani/salvamontiştii/ localnicii şi să ceară informaţii suplimentare despre zonele acoperite de reţeaua de telefonie mobilă,  în special în zona Muntelui Şurianu.

– Nu porniţi singuri pe munte, ci în grup de minimum 3 persoane, dintre care cel puţin una să cunoască temeinic zona respectivă. Alegeţi traseele în funcţie de pregătirea fizică, tehnică şi psihică a celui mai slab din grup şi evitaţi să alegeţi trasee foarte lungi.

– Informaţi jandarmii montani/salvamontiştii/cabanierul cu privire la traseul ales şi înscrieţi-vă în registrul de trafic al turiştilor lăsând datele dumneavoastră în acesta. Apelaţi cu încredere la patrulele de jandarmi montani şi la membrii Salvamont şi respectaţi indicaţiile acestora.

– În cazul apariţiei dificultăţilor pe traseu sau a înrăutăţirii vremii, retrageţi-vă la cea mai apropiată cabană.

– Nu consumaţi băuturi alcoolice deoarece acestea diminuează capacitatea de efort.

– Nu deterioraţi amenajările turistice, marcajele sau indicatoarele. Nu vă abateţi de la traseu, evitaţi scurtăturile şi respectaţi marcajele turistice.

– Pe vreme rea (viscol, ceata, ger), trebuie să vă deplasaţi in grup compact (dacă zona nu prezintă pericol de avalanşe) şi nu trebuie, sub nici un motiv, să rămâneţi în urma grupului.

– În caz de accident solicitaţi ajutor prin apel la 112 specificând, pe cât posibil, următoarele: datele de identificare ale persoanei care anunţă; ce s-a întâmplat; câte persoane au nevoie de ajutor; unde sunt persoanele aflate în dificultate; când s-a produs accidentul;

În încheiere, încă o dată atragem atenţia asupra respectării prevederilor legale referitoare la amenajarea, omologarea, întreţinerea şi exploatarea pârtiilor şi traseelor de schi pentru agrement, aşa cum sunt reglementate de Hotărârea Guvernului nr. 263 din 22 februarie 2001 (*republicată*). În acest sens, recomandăm turiştilor să nu folosească, fără drept, pe pârtiile ori traseele de schi pentru agrement automobile, tractoare sau orice alt tip de vehicul, să nu coboare pe pârtiile sau traseele de schi pentru agrement, utilizând sănii, dispozitive improvizate sau alte materiale şi să nu acceadă pe pârtiile sau traseele de schi pentru agrement utilizând alt  echipament decât cel adecvat pentru practicarea schiului şi snowboardului deoarece pot fi sancţionaţi cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru prima situaţie şi cu amendă de la 25 la 200 lei pentru celelalte două”, mai spune reprezentantul IJJ Alba.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Bărbat, căzut cu bicicleta, aflat în stop cardio-respirator, în localitatea Boz. A fost solicitată intervenția unui elicopter SMURD

Unirea Ziarul

Publicat

în

Bărbat, căzut cu bicicleta, aflat în stop cardio-respirator, în localitatea Boz. A fost solicitată intervenția unui elicopter SMURD Echipajul SMURD din cadrul Secției de pompieri Sebes a fost solicitat să intervină în localitatea Boz pentru acordarea primului ajutor, unui barbat de aproximatic 50 ani, căzut cu bicicleta, inconștient. La sosirea echipajului medical la locul producerii […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea