Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

Jandarmii din Alba au însemn heraldic. Este prezent și legionarul roman – element preluat din vechea stemă a judeţului Alba

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ordinul viceprim-ministrului, ministrul Afacerilor Interne pentru modificarea şi completarea Ordinului ministrului Internelor şi Reformei Administrative nr.490/2008 privind însemnele heraldice ale structurilor Ministerului Afacerilor Interne nr. 100 din 24.08.2015, în care a fost aprobat proiectul de însemn heraldic al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean “ Avram Iancu ” Alba, a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.665 din 02.09.2015.

insemn heraldic jandarmeria albaÎnsemnul heraldic al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Alba din cadrul Jandarmeriei Române păstrează în compoziție elemente din stema Ministerului Afacerilor Interne, după cum urmează: pe fond albastru, o acvilă cruciată, de aur, cu capul spre dreapta, ciocul şi ghearele roşii, aripile deschise, ţinând în gheara dreaptă o spadă de argint, în stânga o ramură de măslin verde.

Pe pieptul acvilei, un scut, despicat, având, în partiția din dextra, pe albastru, un romb de argint, ieşind dintr-o cunună compusă din trei frunze de stejar de aur, purtând în centru litera J stilizată, scrisă cu negru, iar în partiția din senestra, pe roşu, un legionar roman de argint, redat în întregime din faţă şi privind spre dreapta, ţinând în mâna dreaptă o lance, de asemenea, de argint, poziţionată puțin oblic spre dextra, iar în stânga un scut negru având în câmp literele VRR scrise cu argint, dispuse V în registrul de sus, iar RR în cel de jos.

În partea inferioară, sub acvilă, deviza scrisă cu litere negre pe o eşarfă albă: LEX ET ORDO (LEGE ŞI ORDINE).

În exergă, între două cercuri liniare aurii, pe fond albastru, legenda scrisă cu litere majuscule, de asemenea, aurii: * INSPECTORATUL DE JANDARMI JUDEŢEAN * ALBA.

Informaţii suplimentare:

Semnificaţia elementelor însumate:

a) romb – viaţă, prosperitate, recompensă, cântece de laudă;

b) litera J – sigla care desemnează încă din secolul al XIX-lea Jandarmeria Română;

c) cununa din frunze de stejar – forţa, puterea, autoritate veche;

d) legionarul roman – element preluat din vechea stemă a judeţului Alba pe teritoriul căruia unitatea îşi desfăşoară activitatea.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Accident în Alba Iulia, zona Dedeman: Două mașini implicate. Traficul este îngreunat

Bogdan Ilea

Publicat

în

Accident în Alba Iulia, zona Dedeman: Două mașini implicate. Traficul este îngreunat Un accident rutier s-a petrecut în data 25 aprilie, în Alba Iulia, zona Dedeman, între două mașini care s-au tamponat. Pompierii au intervenit pentru asigurarea măsurilor specifice. Pompierii din Alba Iulia intervin cu două autospeciale, 1 ASAS și 1 EPA pentru asigurarea măsurilor […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea