Irigațiile ar putea fi suportate de la bugetul de stat – propunere legislativă
Conform prevederilor unei propuneri legislative depuse în procedură de urgență în Parlament, Agențiile de Îmbunătățiri Funciare din toată țara ar putea suporta costul irigațiilor.
De asemenea, proiectul dă voie ANIF să încheie cu mai multă ușurință contracte cu diferiți beneficiari care vor iriga suprafețele agricole, astfel încât sumele investite de aceștia să fie achitate de la bugetul de stat.
Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii îmbunătăţirilor funciare nr. 138/2004, și pentru modificarea şi completarea OUG nr. 82/2011 privind unele măsuri de organizare a activităţii de îmbunătăţiri funciare, precum şi pentru completarea art. 10 din Legea nr. 98/2016 privind achiziţiile publice, prevede ca apa pentru irigații să fie scutită de la plata tarifelor de livrare pentru toate contractele încheiate de autorități.
Astfel, se arată în expunerea de motive a proiectului, se poate relansa practicarea agriculturii în sistem irigat în țara noastră, se asigură mai bine securitatea alimentară a produselor și se vor obține producții mai bune care înseamnă profituri pentru producători: “Neadoptarea urgentă a acestor măsuri va avea consecințe negative asupra începerii campaniei de irigații 2017, prin întârzierea semnării în perioada imediat următoare a contractelor dintre organizațiile utilizatorilor de apă pentru irigații și/sau federațiile de organizații de utilizatori de apă pentru irigații cu prestatorii de sevicii, pentru asigurarea unui nivel optim al apei pentru irigații în această campanie.”
Propunerea legislativă prevede modificarea mai multor alineate din actele normative susmenționate și abrogarea a nu mai puțin de 6 articole din ele.
„Art. 24, după litera a) se introduc două litere noi:
a1) federațiile care dețin infrastructura de îmbunătățiri funciare în folosință cu titlu gratuit încheie cu Agenția contracte pentru asigurarea unui nivel optim al apei pentru irigații. Cheltuielile, cu excepția costului apei și costului energiei electrice pentru pomparea apei de irigații în aducțiunea principală, vor fi suportate de către federații.[…]”
„Art. 56. Agenția asigură un nivel optim al apei pentru irigații, la solicitarea beneficiarilor, în condițiile contractelor încheiate.”
„Art. 66. (2) Cheltuielile aferente asigurării unui nivel optim al apei pentru irigații la stațiile de punere sub presiune unde s-au încheiat contracte multianuale/sezoniere se suportă din bugetul Agenției, în limita sumelor alocate din bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale cu această destinație.”
Caracterul de urgență al proiectului este justificat prin adoptarea rapidă a acestor modificări, pentru a nu fi întârziate lucrările din primăvara și vara acestui an. Noile măsuri propuse vor însă dezbătute mai întâi în Senat, dar trebuie votate apoi în Camera Deputaților, pentru a fi implementate.
Sursa Legestart.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Bombă cu ceas: Euro continuă să urce, ajungând aproape de 5,1 lei la cotația BNR anunțată miercuri, 7 mai 2025. Care sunt cotațiile euro în Alba Iulia
Bombă cu ceas: Euro continuă să urce, ajungând aproape de 5,1 lei la cotația BNR anunțată miercuri, 7 mai 2025. Care sunt cotațiile euro în Alba Iulia Banca Națională a României a anunțat, miercuri, 7 mai 2025 un curs de 5,,0991 lei pentru un euro, după ce cu o zi în urmă moneda europeană depășea […]
Indicele ROBOR, folosit la calculul dobânzilor variabile la credite, a urcat la un nivel record al ultimilor 2 ani. BNR a anunțat o nouă creștere semnificativă
Indicele ROBOR, folosit la calculul dobânzilor variabile la credite, a urcat la un nivel record al ultimilor 2 ani. BNR a anunțat o nouă creștere semnificativă Indicele ROBOR la 3 luni și la 6 luni a crescut miercuri la 6.47 (de la 6.08 cât fuseseră marți) și respectiv 6.53 (de la 6.16, nivelul de marți), […]
Înscrierile în clasa pregătitoare 2025, etapa a doua: Are loc repartizarea copiilor în unitățile de învățământ alese
Înscrierile în clasa pregătitoare 2025, etapa a doua: Are loc repartizarea copiilor în unitățile de învățământ alese Marți, 6 mai, Ministerul Educației a anunțat încheierea primei etape de înscriere în clasa pregătitoare pentru anul școlar 2025-2026. În această etapă au fost depuse peste 155.000 de cereri, semn că interesul părinților pentru acest moment în parcursul […]