Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

ÎPS Mitropolit Andrei Andreicuţ, fost arhiepiscop de Alba Iulia, împlineşte astăzi 66 de ani

Ziarul Unirea

Publicat

în

IPS AndreiÎPS Andrei Andreicuţ, fost arhiepiscop de Alba Iulia, în prezent mitropolit al Clujului, Maramureşului şi Sălajului, împlineşte sâmbătă, 24 ianuarie 2015, 66 de ani.

Ioan Andreicuț, după numele său de mirean, s-a născut la 24 ianuarie 1949, în satul Oarţa de Sus, judeţul Maramureş, din părinţii Andrei şi Elena, fiind primul dintre cei trei copii ai familiei. El a urmat liceul în Cehul Silvaniei şi cursurile Facultăţii de Construcţii Căi Ferate din Bucureşti (între anii 1967-1972). După terminarea facultăţii a fost repartizat inginer la Întreprinderea de Construcţii Căi Ferate din Cluj-Napoca.

Începând cu anul 1976 a urmat Institutul Teologic de Grad Universitar din Sibiu, licenţiindu-se în vara anului 1978. În august 1978 a fost hirotonit preot de către Înaltpreasfinţitul Dr. h.c. Teofil Herineanu, Arhiepiscopul Clujului, activând apoi ca preot paroh timp de şapte ani în oraşul Turda, judeţul Cluj.

Din toamna anului 1985 a fost transferat, la cererea Prea Sfinţitului Episcop Emilian Birdaş, la Parohia Ortodoxă Română Maieri I din Alba Iulia şi ulterior numit vicar administrativ. A urmat cursurile de doctorat ale Institutului Teologic de Grad Universitar din Bucureşti (începând cu anul 1985), avându-l drept îndrumător pe P.C. Arhid. Prof. Univ. Dr. Petru I. David. Teza şi-a pregătit-o în cadrul aceleiaşi secţii Teologie sistematică – sub îndrumarea P.C. Pr. Prof. Univ. Dr. Dumitru Popescu, obţinând titlul de „Doctor în Teologie” în anul 1998.

Din februarie 1990 a fost ales şi hirotonit arhiereu-vicar pentru Episcopia de Alba Iulia, iar din luna iunie a aceluiaşi an a devenit episcop titular. În anul 1998 Episcopia Alba Iuliei a fost ridicată la rangul de Arhiepiscopie, iar titularul ei la rangul de arhiepiscop.

În paralel cu activitatea administrativ-bisericească s-a implicat şi în plan spiritual şi didactic. Astfel, a întemeiat Seminarul Teologic Ortodox Liceal „Mitropolit Simion Ştefan” din Alba Iulia şi a fost printre fondatorii Universităţii “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, realizând demersurile necesare înfiinţării Facultăţii de Teologie din Alba Iulia (1991).

Pe parcursul celor 12 ani de arhipastorire a I. P. S. Andrei Andreicut, in Arhiepiscopia Ortodoxa Romana a Alba Iuliei au fost construite 120 biserici, au fost pictate (sau au beneficiat de o restaurare a picturii) 160 de biserici (inclusiv Catedrala Arhiepiscopal[ din Alba Iulia) si au fost construite 65 de noi case parohiale. De asemenea, a fost infiintat Radioul crestin-ortodox „Reintregirea” Alba Iulia, patronat de Arhiepiscopia Ortodoxa Romana a Alba Iuliei.  Au fost infiintate 30 de noi manastiri si schituri in cele doua judete (Alba si Mures) din cuprinsul Arhiepiscopiei Alba Iulia.

In planul asistentei sociale a creat la Alba Iulia prima structura de asistenta sociala  a Bisericii Ortodoxe Romane; pe parcursul celor 12 ani au fost infiintate, sub patronajul Bisericii, 6 Case de Copii de tip Familial (C.C.F.), 2 Camine de Batrani si 3 cantine sociale.

La  facultatea de Teologie de la Alba Iulia  a predat (funcţia didactică: profesor) disciplina „Morală şi Spiritualitate Ortodoxă”. În intervalul 2000-2008 a fost decan al Facultăţii de Teologie din Alba Iulia. Din 2010 este şi îndrumător de doctorat la Disciplina „Morală şi Spiritualitate Ortodoxă”, la Şcoala Doctorală de la Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, profil „Teologie”. Din toamna anului 2011 predă cursurile de Spiritualitate Ortodoxă la Facultatea de Teologie din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca și îndrumă teze de doctorat în cadrul aceleiași universități, domeniul Teologie Ortodoxă. Pentru activitatea depusă în slujba Bisericii şi a ţării, la 1 Decembrie 2002, Preşedinţia României i-a conferit Ordinul Naţional „Pentru Merit” în gradul de „Mare Ofiţer”.

Din februarie 2007 a fost ales membru al Academiei de Ştiinţe şi Arte din Salzburg (Austria). În 18 martie 2011, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales în scaunul vacant de Arhiepiscop și Mitropolit al Clujului și a fost intronizat în Catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca, de praznicul Bunei Vestiri, când s-au împlinit 5 ani de la înființarea Mitropoliei Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului și de la intronizarea Arhiepiscopului și Mitropolitului Bartolomeu. După moartea Mitropolitului Bartolomeu, aceasta a devenit Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Întru mulţi şi fericiţi ani, Înaltpreasfinţia Voastră!


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

„Ierburile rele” sau buruienile – mai bune decât orice produs farmaceutic

Ziarul Unirea

Publicat

în

„Ierburile rele” sau buruienile – mai bune decât orice produs farmaceutic Buruienile sunt plante sălbatice, fără valoare economică, care se înmulţesc vertiginos şi sunt extrem de rezistente la condiţiile vitrege de climă, spre disperarea agricultorilor care îşi văd culturile compromise, în timp ce aceşti duşmani ai grădinilor şi ogoarelor se dezvoltă din plin. Lucrătorii pământului […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea