Rămâi conectat

Curier Județean

ÎPS György Jakubinyi: ”Sărbători pascale pline de har şi pace în suflet. Cristos a înviat!”

Publicat

în

*PASTORALA ÎPS DR. JAKUBINYI GYÖRGY,  ARHIEPISCOP ROMANO-CATOLIC DE ALBA IULIA

Preacucernici confraţi preoţi! Iubiţi fraţi şi surori în Cristos!

Cu ocazia marii sărbători a Învierii Domnului vă invit să mergem împreună în suflet în Ţara  Sfântă, pe malul mării Galileii. După învierea sa din morţi, Domnul nostru Isus Cristos a mai apărut timp de patruzeci de zile alor săi, până la urcarea la ceruri. Cu ocazia unei astfel de apariţii pe malul mării, Cel Înviat îl întreabă de trei ori pe Simon Petru: „Simon, fiul lui Iona, mă iubeşti mai mult decât aceştia?” Sfântul Petru se tulbură. Ştie foarte bine că aceste trei întrebări sunt răspunsul Mântuitorului la tripla sa abnegare din Joia Mare. Cu câteva zile înainte, la Cina cea de Taină, Mântuitorul a declarat că unul din discipolii săi îi va trăda.

Electrica Furnizare Discount

Iar atunci Petru a spus: „Chiar dacă toată lumea se va lepăda de tine, eu nu te părăsesc!” (Mt. 25,33). Nu a trecut mult timp, şi în aceeaşi noapte, în curtea Marelui Preot, Petru se lepăda de Isus. Acum nu mai este atât de sigur pe sine, pentru că faptele comise l-au contrazis. Dar, totuşi, mereu există posibilitatea de a avea încredere în Isus: „Doamne tu le ştii pe toate: ştii că te iu­besc.”(In.21,17)

Să nu-l condamnăm pe Petru, pentru că în momentul trădării sale încă nu a fost răscumpărat prin moartea Mântuitorului, şi nu s-a pogorât asupra sa Duhul Sfânt. Dar, oare noi? Care este atitudinea noastră? Botezul a şters din sufletele noastre păcatul strămoşesc, am devenit fii ai lui Dumnezeu şi moştenitori ai Împărăţiei Cerurilor, sălăşluieşte în noi Duhul Sfânt cu darurile sale, iar noi am devenit astfel, prin Sfântul Mir, creştini responsabili ai Bisericii.

Şi totuşi, oare nu ne lepădăm de Isus, aşa cum a făcut Petru, ori de câte ori comitem un păcat de moarte? Însă, din fericire, avem posibilitatea de a ne împăca cu Mântuitorul Cristos prin Sacramentul Spovedaniei, şi putem mărturisi fericiţi: „Doamne tu le ştii pe toate: ştii că te iubesc.” (In.21,17) În acele momente de har ascultăm cu bucurie cuvintele rostite de preot: „Dumnezeu ţi-a iertat păcatele, mergi în pace şi nu mai păcătui!”

După tripla mărturie de iubire a apostolului, Isus îi spune lui Petru tot de trei ori: „Paşte oile mele, paşte mieluşeii mei!”. Sfântul Petru înţelege prin această declaraţie a Mântuitorului că acum se împlineşte promisiunea pe care Isus i-a făcut-o în Cezareea lui Filip: „Isus a luat din nou cuvântul, şi a zis: „Ferice de tine, Simone, fiul lui Iona; fiindcă nu carnea şi sângele ţi-a descoperit lucrul acesta, ci Tatăl Meu care este în ceruri. Şi Eu îţi spun: Tu eşti Petru, şi pe această piatră voi zidi Biserica Mea, şi porţile iadului nu o vor birui. Ţie îţi voi da cheile Împărăţiei cerurilor, şi orice vei lega pe pământ, va fi legat în ceruri, şi orice vei dezlega pe pământ, va fi dezlegat şi în ceruri.“(Mt 16,18-19)”.

Cu ocazia Rusaliilor ni-l trimite pe Duhul Sfânt, Mângâietorul, cel care ”vă va învăţa toate cele de trebuinţă, şi vă va aminti tot ceea ce v-am spus, atunci când eram încă cu voi.”(Mt 14,26) Biserica este Trupul mistic al lui Cristos, El, Mântuitorul, fiind capul acesteia, Duhul Sfânt fiind spiritul acesteia, iar noi, credincioşii, suntem membrii săi. Biserica o are drept mamă pe Preacurata Fecioară Maria, iar acest organism viu ne conduce pe noi, creştinii, pe calea spre mântuire, ne hrăneşte prin sacramentele sale, ne arată drumul spre viaţa veşnică. Iar toate acestea au fost posibile mulţumită Sărbătorii Paştelui, Învierii Domnului.

Stânca pe care este zidită Biserica este Sfântul apostol Petru şi urmaşii săi. Sfântul Părinte Papa, episcopul Romei, este Petru cel viu. Conform învăţăturii Mântuitorului şi prin cârmuirea Duhului Sfânt, noi credem, că atunci când Papa face declaraţii referitoare la credinţă şi morală într-un mod solemn, cu autoritatea pe care i-o conferă Catedra lui Petru, este infailibil.

De aceea, nu trebuie să luăm în considerare mulţimea de false profeţii privind sfârşitul lumii, deoarece avem de partea noastră învăţătura Bisericii bazată pe vorbele Mântuitorului: ”Privegheaţi, că nu ştiţi ziua, nici ceasul când vine Fiul Omului.”(Mt 25,13)

În acest moment de sărbătoare îi mulţumim Bunului Dumnezeu că ni l-a dăruit nouă pe Papa emerit, Benedict al XVI-lea, cel care a dus pe umerii săi povara cârmuirii Bisericii timp de opt ani de zile, în ciuda faptului că a fost înaintat în vârstă şi bolnav. Retragerea sa este un act de mare curaj şi umilinţă în viaţa Bisericii. Papa Benedict a dăruit doi noi fericiţi dintre martirii Bisericii noastre din perioada comunistă eparhiilor vecine arhidiecezei noastre: pe Fericitul episcop Bogdánffy Szilárd diecezei de Oradea, iar pe Fericitul episcop Scheffler János diecezei de Satu Mare.

Îl rugăm pe Isus, Bunul Păstor, ca la sfârşitul vieţii sale dedicate meditaţiei şi rugăciunii, Sfântul Părinte Benedict să fie părtaşul fericirii veşnice conform spuselor Mântuitorului: ”Bine, slugă bună şi credincioasă, intră întru bucuria Domnului tău.”(Mt 25,21)

Totodată, inimile noastre tresaltă de bucurie, deoarece avem un nou Suveran Pontif în persoana Papei Francisc. Este primul pontif provenind din America Latină, şi primul papă iezuit din istorie. Ne rugăm pentru el, ca Duhul Sfânt să îl conducă, pentru a-şi putea exercita ministeriatul petrin cu maximă eficacitate: ”Întăreşte-i pe fraţii tăi!”(Lc 22,32), spre folosul nostru şi al întregii sfinte Biserici.

Cu aceste gânduri doresc tuturor fraţilor mei în credinţă şi oamenilor de bunăvoinţă sărbători pascale pline de har şi pace în suflet. Cristos a înviat!

Alba Iulia, la data de 31 martie 2013, în Sărbătoarea Învierii Domnului
+ György
arhiepiscop

Publicitate

Curier Județean

Bărbat din Daia Română, posesor al unui mandat de executare pentru conducere fără permis, REȚINUT de polițiști. A ajuns după gratii

Publicat

în

Bărbat din Daia Română, posesor al unui mandat de executare pentru conducere fără permis, REȚINUT de polițiști. A ajuns după gratii

Un bărbat de 56 de ani, din Daia Română, a fost depistat și reținut de polițiștii din Alba, posesor al unui mandat de executare a pedepsei închisorii, pentru comiterea infracțiunii de conducere fără permis.

La data de 2 decembrie 2021, polițiștii Secției 7 Poliție Rurală Sebeș au depistat și reținut un bărbat, de 56 de ani din comuna Daia Română, posesor al unui mandat de executare a pedepsei închisorii, emis de către Judecătoria Sebeș.

Electrica Furnizare Discount

Bărbatul a fost condamnat la executarea unei pedepse privative de libertate de 8 luni închisoare, pentru comiterea infracțiunii de conducere fără permis.

Condamnatul a fost depus la Penitenciarul Aiud în vederea executării pedepsei.

Citește mai mult

Curier Județean

Produsele locale din zona Sebeș a județului Alba, promovate în Parlamentul European: Coșul cu bunătăți ajuns la Bruxelles 

Publicat

în

Produsele locale din zona Sebeș a județului Alba, promovate în Parlamentul European: Coșul cu bunătăți ajuns la Bruxelles

Am promovat în Parlamentul European produsele locale, bune, proaspete și sănătoase, cultivate și preparate de către locuitori harnici și gospodari ai Sebeșului cu care trebuie să ne mândrim. Voi sprijini, în continuare, cu tot ceea ce îmi stă în putință, activitatea producătorilor locali.

De câțiva ani, cumpăr pentru mine și familia mea doar produse locale, iar de un an am ales să promovez intens fiecare producător din Sebeș deoarece merită cu prisosință. Pe lângă piața agroalimentară, Sebeșul are nevoie de un centru de vânzare, acoperit și bine dotat, în care producătorii să își poată valorifica marfa.

Electrica Furnizare Discount

Cu ocazia unei vizite la Bruxelles am promovat produsele noastre și am înmânat europarlamentarului de Alba, Victor Negrescu, un coș cu bunătăți din Sebeș: mere, pere, sucuri, miere, cozonac, dulcețuri, siropuri, cârnat, tobă și salam, dar și câte o sticlă de coniac și țuică.

Am ales să îi înmânez toate acestea europarlamentarului Victor Negrescu deoarece este unul dintre cei care au sprijinit producătorii locali, meșterii populari, păstrătorii de tradiții și obiceiuri îndeobște din județul Alba.

„Promovarea produselor tradiționale și a producătorilor din județul Alba, în mod special din Sebeș, reprezintă o prioritate pentru mine și colegii mei din PSD Alba. Sunt bucuros să pot face acest lucru din Parlamentul European”, este mesajul transmis de europarlamentarul Victor Negrescu

De asemenea, am transmis și principalele doleanțe ale producătorilor din Sebeș. Aceștia au nevoie de granturi de sprijin, măsuri dedicate pentru ei și subvenții pentru creșterea productivității, respectiv eficientizarea activității.

În același timp nu putem uita că viitorul producătorilor locali depinde de conduita și conștiința fiecăruia dintre noi, de cât de mult ne dorim alimente cu mai puține pesticide, substanțe anti-microbiene și îngrășăminte chimice. Cu alte cuvinte, viitorul lor depinde și de prețul pe care îl punem pentru propria sănătate.

Cu stimă,
Consilier local PSD Sebeș și purtător de cuvânt al PSD Alba,
Radu Cristian

Citește mai mult

Curier Județean

Idei de CADOURI pentru Moş Nicolae. Vezi ce daruri poţi alege pentru copilul tău de Sfântul Nicolae 2020

Publicat

în

Decembrie este luna cadourilor, iar copiii, în mod deosebit, sunt cei care aşteaptă cu sufletul la gură suprizele pe care le vor primi. Moş Nicolae va trece în noaptea de marți spre miercuri pe la copiii cuminţi care şi-au pregătit ghetuţele, însă şi ceilalţi membri ai familiei vor fi răsplătiţi de Moş Nicolae.

Sfântul Nicolae, cel mai cunoscut sfânt al Bisericii Ortodoxe, este sărbătorit pe 6 decembrie. În noaptea de 5 spre 6 decembrie, Moş Nicolae, aşa cum mai este cunoscut sfântul în ţara noastră, aduce daruri la copiii care au fost cuminţi şi o nuieluşă pentru cei care au fost neascultători.

Citește și: mesaje de Mos Nicolae

Electrica Furnizare Discount

Copiii cu vârsta între 0-4 ani

Ei bine, nu trebuie să îți faci griji! Copilul este prea mic și sigur nu își va aminti ce i-ai cumpărat de primul 6 decembrie petrecut împreună. În schimb, îi poți face o felicitare în fiecare an, hand made, și să o pui deoparte pentru a i le arăta atunci când va fi mai mare. Așa îi vei arăta că în viață nu contează doar bunurile materiale.

Citește și:  Cadouri de Moș Nicolae pentru iubit. Idei de surprize pentru el

Copiii cu vârsta între 4-7 ani

E vârsta la care copilul se joacă și vrea din ce în ce mai multe jucării. Pe lângă dulciuri, cumpără-i o jucărie. Îi poți oferi jucarii din lemn, cărticele, figurine cu Hello Kitty, seturi de figurine Lego sau plastilină.

Copiii cu vârsta între 7-14 ani

În această perioadă, copilul începe să meargă la școală și să învețe din ce în ce mai multe lucruri noi. Ajută-l! De Moș Nicolae îi poți cumpăra o carte sau un manual la materia la care nu se pricepe. El trebuie să știe valorile impuse de această sărbătoare și că Moș Nicolae oferă cadouri doar copiilor ascultători, care învață bine. Bineînțeles, în ghetuțe mai ai loc și pentru dulciuri și fructe, cutiuţe muzicale, seturi de construcții, avion de jucărie, trenuleţe, trotinete sau role.

Citește și: Cadouri de Moș Nicolae pentru iubită

Copiii cu vârsta între 14-20 ani

Deși după această vârstă nu mai există credință în existența lui Moș Nicolae, poți păstra tradiția. De-acum trebuie să fii atentă la ceea ce își dorește el. Subtil, vorbește cu el și vezi ce ar vrea să își cumpere. Poți opta pentru jocuri video, puzzle sau haine.

Tinerii cu vârsta peste 20 de ani

Îl poți ajuta în cariera pe care și-a ales-o. Cumpără-i un laptop – majoritatea locurilor de muncă din ziua de azi se învârt în jurul tehnologiei. Plătește-i niște cursuri pe care vrea să le urmeze sau orice altceva l-ar putea ajuta să își construiască cariera la care visează. E important să știe că îi ești alături și așa veți păstra tradiția acestei sărbători.

Citește și: mesaje de Sfântul Nicolae

Seara în care vine Moș Nicolae este una sfântă și promovează modestia, credința și ascultarea față de părinți. Nu scoate foarte mulți bani din buzunar, mai ales că vine și Crăciunul, iar atunci va trebui să cumperi alte cadouri.

Spor la cumpărături!

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare