Rămâi conectat

Curier Județean

ÎPS György Jakubinyi: ”Sărbători pascale pline de har şi pace în suflet. Cristos a înviat!”

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

*PASTORALA ÎPS DR. JAKUBINYI GYÖRGY,  ARHIEPISCOP ROMANO-CATOLIC DE ALBA IULIA

Preacucernici confraţi preoţi! Iubiţi fraţi şi surori în Cristos!

Cu ocazia marii sărbători a Învierii Domnului vă invit să mergem împreună în suflet în Ţara  Sfântă, pe malul mării Galileii. După învierea sa din morţi, Domnul nostru Isus Cristos a mai apărut timp de patruzeci de zile alor săi, până la urcarea la ceruri. Cu ocazia unei astfel de apariţii pe malul mării, Cel Înviat îl întreabă de trei ori pe Simon Petru: „Simon, fiul lui Iona, mă iubeşti mai mult decât aceştia?” Sfântul Petru se tulbură. Ştie foarte bine că aceste trei întrebări sunt răspunsul Mântuitorului la tripla sa abnegare din Joia Mare. Cu câteva zile înainte, la Cina cea de Taină, Mântuitorul a declarat că unul din discipolii săi îi va trăda.

Elit - Gustul Desăvârșit

Iar atunci Petru a spus: „Chiar dacă toată lumea se va lepăda de tine, eu nu te părăsesc!” (Mt. 25,33). Nu a trecut mult timp, şi în aceeaşi noapte, în curtea Marelui Preot, Petru se lepăda de Isus. Acum nu mai este atât de sigur pe sine, pentru că faptele comise l-au contrazis. Dar, totuşi, mereu există posibilitatea de a avea încredere în Isus: „Doamne tu le ştii pe toate: ştii că te iu­besc.”(In.21,17)

Să nu-l condamnăm pe Petru, pentru că în momentul trădării sale încă nu a fost răscumpărat prin moartea Mântuitorului, şi nu s-a pogorât asupra sa Duhul Sfânt. Dar, oare noi? Care este atitudinea noastră? Botezul a şters din sufletele noastre păcatul strămoşesc, am devenit fii ai lui Dumnezeu şi moştenitori ai Împărăţiei Cerurilor, sălăşluieşte în noi Duhul Sfânt cu darurile sale, iar noi am devenit astfel, prin Sfântul Mir, creştini responsabili ai Bisericii.

Şi totuşi, oare nu ne lepădăm de Isus, aşa cum a făcut Petru, ori de câte ori comitem un păcat de moarte? Însă, din fericire, avem posibilitatea de a ne împăca cu Mântuitorul Cristos prin Sacramentul Spovedaniei, şi putem mărturisi fericiţi: „Doamne tu le ştii pe toate: ştii că te iubesc.” (In.21,17) În acele momente de har ascultăm cu bucurie cuvintele rostite de preot: „Dumnezeu ţi-a iertat păcatele, mergi în pace şi nu mai păcătui!”

După tripla mărturie de iubire a apostolului, Isus îi spune lui Petru tot de trei ori: „Paşte oile mele, paşte mieluşeii mei!”. Sfântul Petru înţelege prin această declaraţie a Mântuitorului că acum se împlineşte promisiunea pe care Isus i-a făcut-o în Cezareea lui Filip: „Isus a luat din nou cuvântul, şi a zis: „Ferice de tine, Simone, fiul lui Iona; fiindcă nu carnea şi sângele ţi-a descoperit lucrul acesta, ci Tatăl Meu care este în ceruri. Şi Eu îţi spun: Tu eşti Petru, şi pe această piatră voi zidi Biserica Mea, şi porţile iadului nu o vor birui. Ţie îţi voi da cheile Împărăţiei cerurilor, şi orice vei lega pe pământ, va fi legat în ceruri, şi orice vei dezlega pe pământ, va fi dezlegat şi în ceruri.“(Mt 16,18-19)”.

Cu ocazia Rusaliilor ni-l trimite pe Duhul Sfânt, Mângâietorul, cel care ”vă va învăţa toate cele de trebuinţă, şi vă va aminti tot ceea ce v-am spus, atunci când eram încă cu voi.”(Mt 14,26) Biserica este Trupul mistic al lui Cristos, El, Mântuitorul, fiind capul acesteia, Duhul Sfânt fiind spiritul acesteia, iar noi, credincioşii, suntem membrii săi. Biserica o are drept mamă pe Preacurata Fecioară Maria, iar acest organism viu ne conduce pe noi, creştinii, pe calea spre mântuire, ne hrăneşte prin sacramentele sale, ne arată drumul spre viaţa veşnică. Iar toate acestea au fost posibile mulţumită Sărbătorii Paştelui, Învierii Domnului.

Stânca pe care este zidită Biserica este Sfântul apostol Petru şi urmaşii săi. Sfântul Părinte Papa, episcopul Romei, este Petru cel viu. Conform învăţăturii Mântuitorului şi prin cârmuirea Duhului Sfânt, noi credem, că atunci când Papa face declaraţii referitoare la credinţă şi morală într-un mod solemn, cu autoritatea pe care i-o conferă Catedra lui Petru, este infailibil.

De aceea, nu trebuie să luăm în considerare mulţimea de false profeţii privind sfârşitul lumii, deoarece avem de partea noastră învăţătura Bisericii bazată pe vorbele Mântuitorului: ”Privegheaţi, că nu ştiţi ziua, nici ceasul când vine Fiul Omului.”(Mt 25,13)

În acest moment de sărbătoare îi mulţumim Bunului Dumnezeu că ni l-a dăruit nouă pe Papa emerit, Benedict al XVI-lea, cel care a dus pe umerii săi povara cârmuirii Bisericii timp de opt ani de zile, în ciuda faptului că a fost înaintat în vârstă şi bolnav. Retragerea sa este un act de mare curaj şi umilinţă în viaţa Bisericii. Papa Benedict a dăruit doi noi fericiţi dintre martirii Bisericii noastre din perioada comunistă eparhiilor vecine arhidiecezei noastre: pe Fericitul episcop Bogdánffy Szilárd diecezei de Oradea, iar pe Fericitul episcop Scheffler János diecezei de Satu Mare.

Îl rugăm pe Isus, Bunul Păstor, ca la sfârşitul vieţii sale dedicate meditaţiei şi rugăciunii, Sfântul Părinte Benedict să fie părtaşul fericirii veşnice conform spuselor Mântuitorului: ”Bine, slugă bună şi credincioasă, intră întru bucuria Domnului tău.”(Mt 25,21)

Totodată, inimile noastre tresaltă de bucurie, deoarece avem un nou Suveran Pontif în persoana Papei Francisc. Este primul pontif provenind din America Latină, şi primul papă iezuit din istorie. Ne rugăm pentru el, ca Duhul Sfânt să îl conducă, pentru a-şi putea exercita ministeriatul petrin cu maximă eficacitate: ”Întăreşte-i pe fraţii tăi!”(Lc 22,32), spre folosul nostru şi al întregii sfinte Biserici.

Cu aceste gânduri doresc tuturor fraţilor mei în credinţă şi oamenilor de bunăvoinţă sărbători pascale pline de har şi pace în suflet. Cristos a înviat!

Alba Iulia, la data de 31 martie 2013, în Sărbătoarea Învierii Domnului
+ György
arhiepiscop


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

Stadionul Cetate din Alba Iulia va fi modernizat cu instalaţie de încălzire a gazonului și aspersoare automate. Ce valoare are investiția

Ziarul Unirea

Publicat

în

Stadionul Cetate din Alba Iulia va fi modernizat cu instalaţie de încălzire a gazonului și aspersoare automate. Ce valoare are investiția

Clubul Sportiv Municipal Unirea Alba Iulia a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru elaborare documentație tehnico – economică faza: D.T.A.C., D.T.O.E., P.T.+C.S.+D.D.E., inclusiv verificare tehnică (dacă este cazul) a asistenței tehnice și a execuției lucrărilor pentru obiectivul de investiţii „modernizare și reabilitare complex Sportiv Victoria Cetate Alba Iulia, respectiv sistem de încălzire gazon, sistem automatizat de irigație și înlocuire gazon cu rulou”.

Valoarea totală estimată a investiției este de 1.984.100 de lei, fără TVA.

Stadionul „Victoria Cetate” găzduieşte meciurile de fotbal ale echipei “ C.S.M. Unirea ALBA IULIA”, dar şi numeroase întreceri la nivel judeţean şi uneori naţional. Terenul, respectiv suprafaţa de joc a stadionului în prezent este din gazon natural. Starea structurală a acestuia, în lipsa unor sisteme de irigaţie şi degivrare, este puternic influenţată de condiţiile meteo şi de anotimpuri.

Elit - Gustul Desăvârșit

Conform proiectului tehnologic încălzirea suprafeței de joc se face cu un sistem de cabluri încălzitoare utilizând energia electrică, puterea fiecărui cablu fiind de 4227 W.

  • Suprafața încălzită este de 106 m x 69 m = 7 314 mp și este împărțită longitudinal, în șase zone.
  • Cablurile încălzitoare dintr-o zona vor funcționează independent de celelalte zone.
  • Numărul total de cabluri încălzitoare folosit este de 144 buc.
  • Toate cele 6 zone, vor avea 24 cabluri încălzitoare.
  • Realizarea gazonarii cu gazon rulori al terenului de fotbal;
  • Pentru realizarea lucrărilor de gazonare se vor respectă următoarele etape thnologice:
  • Prelucrarea suport pământ vegetal în vederea plantării: eliminare bălării, cioturi, bolovani. Erbicidarea totală a suprafeței pregătite, împotriva buruienilor mono- și dicotiledonate. Decopertarea terenului, cca. 15 cm și transportul materialului rezultat din această operațiune;
  • Umplutură cu amestec de nisip cu zeolit și îngrășăminte organo-minerale, (cca. 15 cm), compactarea+tavalugirea+nivelarea suprafețelor, asfel încât să se realizeze o suprafața în patru ape, cu pante de 0,5% către marginea terenului, pentru a asigura scurgerea rapidă a apelor de suprafața.
  • Montarea rulourilor de gazon, va fi efectuată cu tractoare echipate cu atașamente speciale de montat gazon rulouri de tip “Big Roll”.
  • Irigarea terenului de joc prin aspersoare automate;

Instalația va fi compusă din tubulatura de apă , electrovane, componente electrice și aspersoare, aceste produse puse împreuna sunt destinate să aducă aportul zilnic de apă necesar supraviețuirii și dezvoltării corespunzătoare a gazonului, în condițiile climatice locale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Alergătorii Vasile Hârjoc din Cugir și Ilie Cioca din Alba Iulia au câștigat Crosul ,,15 Noiembrie 1987″ desfășurat la Brașov

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO| Alergătorii Vasile Hârjoc din Cugir și Ilie Cioca din Alba Iulia au câștigat Crosul ,,15 Noiembrie 1987″ desfășurat la Brașov

Duminică,13 noiembrie 2022 la Brașov a avut loc edițiaa a 33-a a Crosului ,,15 Noiembrie 1987″, eveniment la care au luat parte 220 de atlete și 350 de atleții reprezentând toate categoriile de vârstă. Au participat și atleți din 14 tari.

Distanța de parcurs a fost de 5 km reprezentând traseul de la Uzina Steagul Roșu până la sediul Prefecturii, distanța ce au strabatut-o muncitorii în 15 Noiembrie 1987 când s- au revoltat împotriva regimului comunist.

În aceeași zi s-a organizat și C.N. de Seniori – U 23 și C.N.- U 20 – Crosul ,,15 Noiembrie 1987″, cursă populară unde au luat parte toate categoriile de atleți amatori de la +12 pana la +70 ani.

Elit - Gustul Desăvârșit

La această cursă au participat cei mai mulți alergători. Din județul Alba au participat sportivi din: Alba Iulia, Aiud, Blaj și Cugir, atleți legitimați la categoria Masters – seniori, juniori și copii. La categoria +70 a câștigat Ilie Cioca (CSM Alba Iulia) cu timpul de 22min 28sec.La categoria + 45 Aurelian Zagrean ( CS Mica Romă Blaj) a terminat pe locul 3 cu timpul 18min iar la categoria + 65 Vasile Hârjoc (CS Metalurgistul Cugir) a terminat cursa pe locul I cu timpul 20 min 07sec. La competiție au mai luat parte si alergători nelegitimați.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Lăsatul Secului, sărbătorit de elevii școlii gimnaziale ”Avram Iancu” din Alba Iulia: Expoziție culinară tradițională

Suciu Andra Ioana

Publicat

în

FOTO| Lăsatul Secului, sărbătorit de elevii școlii gimnaziale ”Avram Iancu” din Alba Iulia: Expoziție culinară tradițională

Luni, 14 noiembrie 2022, elevii claselor a V-a, de la Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” din Alba Iulia au marcat „Lăsatul Secului” de Postul Crăciunului printr-o expoziție culinară ce a devenit tradiție în această instituție condusă de prof. Gabriel Bucur.

Această activitate se înscrie în cadrul proiectului de promovare a valorilor și tradițiilor spirituale ale neamului nostru și a fost realizată în parteneriat cu Biserica Maieri I. Îndrumați de diriginții: Ioana Toma, Gabriela Marina, Alina Moldovan, Iulia Calistru, dar și de părinți, elevii celor patru clase au pregătit preparate culinare specifice bucătăriei românești, dar și celei internaționale, care au fost expuse pentru a fi admirate și apoi degustate.

Elit - Gustul Desăvârșit

Mesele, frumos decorate de către copii, au fost încărcate cu aperitive, sarmale, plăcinte, cozonaci, gogoși sau dulciuri de casă. Elevii au prezentat în fața juriului mâncărurile expuse, rețetele și ingredientele folosite pentru prepararea acestora. Jurizarea produselor expuse s-a făcut de către: prof. Lăcrimioara Burde, director adjunct, prof. Anca Mocanu, consilier educativ, Camelia Pop, profesor documentarist și Simona Medrea, profesor informatician.

Proiectul a avut ca scop promovarea valorilor tradiţionale, autentice, formarea unor atitudini moral-creștine, a unor comportamente dezirabile, fiind totodată o modalitate de petrecere a timpului liber, de relaţionare şi socializare a copiilor într-un mediu organizat.

Activitatea a avut și un rol educativ deosebit de important, deoarece copiii au învățat ce înseamnă Lăsatul Secului, ce tradiții se respectă în popor și ce semnificație are Postul Crăciunului menținerea sănătății și pentru viața spirituală, atât din mesajul domnului director, cât și din expunerea doamnei profesoare de religie, Simona Florea. Diriginții implicați în acest proiect le-au vorbit elevilor în cadrul orelor de dirigenție despre rolul alimentelor în menținerea unei vieți sănătoase și i-au sfătuit să facă alegeri conștiente în ceea ce privește produsele pe care le consumă.

De asemenea, li s-au reamintit normele de conduită și bunele maniere de care trebuie să dea dovadă în timpul mesei, aceștia având ocazia să le exerseze în cadrul acestui eveniment.

La final, elevii au gustat din preparatele culinare pregătite și au învățat că unele dintre acestea ar trebui înlocuite în perioada postului cu produse de origine vegetală, care sunt necesare unei alimentații sănătoase și echilibrate. Evenimentul s-a încheiat cu un program artistic susținut de elevii implicați în proiect și a cuprins momente muzicale și umoristice.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea