Ion Lăncrănjan, sufletul trudit şi nerecunoscut al pământului…
Împlinirea a 85 de ani de la naşterea lui s-a întâmplat într-o zi friguroasă (pe caniculă) pentru poporul român!
Ca şi cum, peste timp, lui „Bădia” Ion Lăncrănjan i-ar fi venit să-i râdă în faţa lui de bronz veşnic nişte bieţi nomazi prin istorie, sărbătorirea a 85 de ani de la naşterea lui a stat sub semnul „îngheţului”, deşi era o zi caniculară (13 august 2013). Aşa a fost percepută de către cei prezenţi la sărbătorirea zilei lui Ion Lăncrănjan, un naţionalist luminat şi un iubitor de românism, cum îl demonstrează toată viaţa şi opera lui. „Îngheţ”, deoarece ziua de naştere a scriitorului a fost sărbătorită într-un context relativ trist, de aproape îngheţare a relaţiilor şi de încordare diplomatică între români şi maghiari, cauzate de nişte declaraţii belicoase şi iresponsabile din partea „jobbik”-ului (opozant?) maghiar, făcute cu numai două zile înainte. Cu toate acestea, o aniversare plină de speranţă! Pentru că, de data aceasta, la bustul nedreptăţitului Ion Lăncrănjan s-au aflat reprezentanţii tuturor instituţiilor şi organizaţiilor îndelung, prea îndelung, supuse tăcerii, în ceea ce priveşte respectarea drepturilor şi a onoarei majorităţii româneşti, în propria ei ţară! Este vorba despre preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, viceprimarul Alba Iuliei, Dorin Şerdean, colegii (cei care l-au cunoscut personal pe „Bădia”) Ion Mărgineanu (iniţiatorul proiectului „Colocviilor Lăncrănjene”), Ştefan Dinică, Ironim Muntean, Cornel Nistea ş.a., precum şi Ilie Furduiu, de la Asociaţia „1 Decembrie 1918, pentru unitatea şi integritatea României” şi col.(r) Vasile Miron, preşedintele Asociaţiei „Cultul Eroilor”. Nu au lipsit „mioriţele-bibliotecare” ale doamnei Mioara Pop, directoarea Bibliotecii Judeţene „Lucian Blaga”, şi poetul (fără patalama, dar cu talent) Nicu Murgăşanu. De data aceasta, trebuie să menţionăm că a făcut act de prezenţă şi directorul Casei de Cultură a Studenţilor, Gheorghe Berghian…
După un moment omagial şi de evocare, însoţit de o depunere de flori la bustul scriitorului din Alba Iulia, cei prezenţi s-au deplasat la Oarda de Sus, unde tocmai ce a fost „dezgropată” de sub nişte rădăcini de salcâmi o pancartă ce aminteşte de faptul că acolo, pe acel teren râpos, a existat cândva casa natală a lui Ion Lăncrănjan. Acolo părintele Marius Slevaş a oficiat o slujbă plină de simţire, apoi s-au desfăşurat lucrările colocviilor, la Centrul Cultural „Ion Lăncrănjan”, din Oarda de Jos, unde cei ce l-au cunoscut pe scriitor au avut multe de spus, spuse asupra cărora vom reveni cu alt prilej. La manifestare, în calitate de gazdă, a fost prezent şi „primarul” din Oarda, Popa Pavel Pistol, un om care şi-a dedicat 50 de ani slujirii concetăţenilor săi, în calitate de consilier. Un depozitar, efectiv, de informaţie şi de emoţie a acestei comunităţi de români autentici. Români cum şi-ar fi dorit „Bădia” să fie în ţară, peste tot! Dezgropat de sub rădăcinile care-şi acopereau numele pe uliţa natală, Ion Lăncrănjan a primit din partea poetului Ion Mărgineanu, definiţia perfectă: „Sufletul trudit şi nerecunoscut al pământului…!” Un suflet care a scris, a umblat printre noi, ne-a vorbit, şi care-i aşteaptă o nouă dezgropare de sub uitare şi indiferenţă, odată cu editarea celui de-al doilea volum intitulat „Bădia”! Care va apărea, în curând, în ciuda tuturor vicisitudinilor! La mulţi ani, „Bădie”!
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
23 decembrie 1989: Cea mai sângeroasă zi a Revoluției. 40 de soldați veniți să apere Aeroportul Otopeni au fost uciși
23 decembrie 1989: Cea mai sângeroasă zi a Revoluției. 40 de soldați veniți să apere Aeroportul Otopeni au fost uciși Soții Ceauşescu au fost arestați pe 22 decembrie 1989 şi toată lumea se aştepta ca revoltele să se încheie, dar sângele a continuat să curgă. În acea zi, România a intrat sub spectrul unei ameninţări […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 12 ore
MESAJE de Mos CRACIUN 2024 hazlii. Idei de SMS-uri, URĂRI şi FELICITĂRI amuzante pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 4 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana