Ziarul Unirea

Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean Alba: Votaţi cu toţii la referendumul pentru minerit, toată ţara este cu ochii pe noi!

PNL - Alegeri Locale Partiale - 27 iunie

Peste 70.000 de locuitori din 35 de comune şi oraşe din judeţul Alba sunt aşteptaţi duminică, 9 decembrie, să voteze la primul referendum organizat în România pentru repornirea mineritului.

Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Ziarul de Apuseni, dl. Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean Alba, îndeamnă oamenii să voteze, pentru a fi auziţi de o ţară întreagă.

ELIT

– Domnule Preşedinte al Consiliului Judeţean, înainte de alegerile locale din luna iunie, spuneaţi că doriţi să aveţi şansa de a continua multele proiecte începute. La câteva luni de la obţinerea celui de-al treilea mandat, ce aţi demarat şi ce vă propuneţi să faceţi?

– Continui ceea ce am început, de aceea mi-am şi dorit să obţin un nou mandat, ca să am şansa să continui şi să finalizez cât mai multe din proiectele începute. Cele mai importante proiecte pe care ne-am axat sunt cele de investiţii, în special în zona de infrastructură, adică drumuri, alimentare cu apă şi canalizare. De altfel, o bună infrastructură este foarte importantă şi pentru toţi potenţialii investitori. Iar de companii care să investească avem mare nevoie, pe de o parte pentru locuri de muncă, pe de altă parte pentru stabilitatea bugetară. În afară de extinderea reţelei de drumuri, de alimentare cu apă şi de canalizare, sper ca în continuare să putem îmbunătăţi serviciile medicale judeţene şi să putem dezvolta şi extinde evenimentele culturale demarate: festivaluri culturale, publicarea operelor complete ale lui Lucian Blaga, reprezentant ilustru al judeţului nostru; finalizarea teatrului din Alba Iulia. Proiecte sunt multe, să avem sănătate şi putere de muncă!

– Pentru prima oară, o bună parte din cetăţenii judeţului Alba sunt chemaţi la un referendum cu privire la un subiect fierbinte: locurile de muncă în minerit. Consideraţi că mineritul este o oportunitate pentru judeţul Alba?

– Judeţul nostru a avut dintotdeauna un statut special, aici s-a înfăptuit Marea Unire, aici s-au născut unele dintre cele mai de seamă personalităţi istorice şi culturale ale României. Din punct de vedere economic, judeţul Alba stă poate mai bine ca altele, dar este o mare nevoie de locuri de muncă şi de investiţii. Economia judeţului îmi este foarte familiară, doar prin mâna mea trece anual bugetul judeţului Alba. Din această perspectivă, nu putem ignora importanţa istorică a mineritului în Alba şi în Apuseni, o tradiţie milenară care practic face parte din identitatea zonei. În minerit, la nivel naţional, în 1989 erau aproape 180.000 de mineri, peste 20 de ani au rămas de şase ori mai puţin. Consider că repornirea mineritului, pe baze moderne, are potenţialul de a aduce zeci de mii de locuri de muncă, atât de necesare României şi judeţului Alba. Mă bucur că judeţul nostru are şansa să deschidă drumul pentru redeschiderea mineritului la noi în ţară, toată lumea aşteaptă acum ca cetăţenii chemaţi la urne să îşi spună opinia.

–  Aţi fost de acord cu cererea primarilor din 35 de localităţi de a organiza acest referendum pentru minerit, simultan cu alegerile parlamentare, pe 9 decembrie. Care este mesajul dvs. către cetăţenii judeţului?

– Îi rog şi îi încurajez să meargă la vot! Neapărat, sa meargă să voteze – atât la alegerile parlamentare, cât şi la referendumul pentru minerit! Este o datorie cetăţenească a fiecăruia dintre noi, este un exerciţiu democratic important. Dacă nu votează atunci când au şansa, ce pretenţie au ca părerea lor să fie cunoscută şi luată în considerare? Cum spuneam, judeţul Alba are un rol de pionierat, într-un fel, în repornirea mineritului, pentru că este primul referendum pe această temă organizat în România. Toată ţara va fi cu ochii pe judeţul nostru, toţi românii vor să vadă ce cred moţii despre minerit şi ar fi normal ca oamenii să voteze într-o proporţie cât mai mare, cât mai aproape de 100%. E o datorie de onoare, ca rezultatul să fie grăitor pentru toată zona noastră. Aşadar, mesajul meu e foarte răspicat: veniţi să votaţi pe 9 decembrie, iar alegătorii din cele 35 de oraşe şi comune incluse în aria de referendum să voteze neapărat şi la referendum! E o şansă unică. Cred că nu exagerez dacă spun că soarta mineritului în România şi a locurilor de muncă din minerit stă acum pe umerii noştri, pentru că Alba poate da tonul şi pentru alte zone miniere din România.

–  Întrebarea de la referendum este direcţionată şi spre exploatarea minieră de la Roşia Montană, ca simbol al mineritului în Apuseni. Care este opinia dvs. în legătură cu modul în care această investiţie a fost tratată şi ar trebui tratată în continuare?

– Am mai spus-o şi altă dată. Guvernele României au amânat suficient decizia cu privire la investiţia de la Roşia Montană. Acum, datorită iniţiativei primarilor şi a deciziei Consiliului Judeţean, oamenii din zonă, asupra cărora investiţia de la Roşia Montană are un efect direct, au ocazia să se pronunţe deschis şi oficial cu privire la repornirea mineritului în Apuseni şi a minei de la Roşia Montană. Decizia aparţine în continuare guvernului, dar sper să ţină cont de acest semnal pe care oamenii îl vor da, într-un fel sau altul. E de obligaţia oamenilor politici să ţină cont de opinia oamenilor pe care îi reprezintă. În orice caz, o decizie trebuie luată, pentru că orice investitor are dreptul la un răspuns oficial şi clar cu privire la viitorul investiţiei sale. Cu atât mai mult cu cât acest investitor a fost prezent în zonă timp de aproape 15 ani şi a dovedit că doreşte să rămână aici pe termen lung. România îi este datoare cu un răspuns, la rândul său. Iar eu personal mă voi asigura ca parlamentarii de Alba, cel puţin cei din PDL, vor susţine nemijlocit dorinţa oamenilor de a avea locuri de muncă.

– Rata de participare la alegerile parlamentare în judeţul Alba este de obicei mai mică decât cea de la alegerile locale. Este important ca oamenii să voteze şi la alegerile parlamentare?

– Poate că oamenii simt că alegerile locale îi reprezintă mai bine, că sunt mai importante pentru viitorul lor, al judeţului şi al localităţii în care trăiesc. Dar alegerile naţionale au efect asupra întregii ţări, asupra legiuitorilor şi asupra viitorului guvern. Deci şi alegerile naţionale sunt extrem de importante, pentru că românii trebuie să fie solidari şi să se implice în modul cum va arăta România de mâine. Îi rog şi pe cei care m-au votat la alegerile locale – le mulţumesc încă o dată! – dar şi pe cei care nu m-au votat, să-şi exprime opţiunea, să  voteze pe 9 decembrie la alegerile parlamentare. E vorba de viitorul nostru, al tuturor! Iar locuitorii din judeţul Alba care au şansa să se pronunţe asupra mineritului, să nu uite că trebuie să voteze şi la referendumul pentru minerit! O ţară întreagă va aştepta aceste rezultate.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

MESAJE de Sfântul Ion HAIOASE. Idei de SMS -uri pentru prietenii glumeţi dar şi pentru cei îndrăgostiţi, care îşi aniversează astăzi onomastica

Mesaje de Sfantul Ioan haioase. Urărări și felicitări de Sfantul Ion hazlii care poti fi trimise prin SMS.  Texte amuzante… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Mesaje de Sfântul Ioan amuzante. URĂRI şi FELICITĂRI haioase pentru prietenii care își sărbătoresc onomastica

Mesaje amuzante şi hazlii de Sfântul Ion 2021 • Urări şi felicitări haioase de Sfântul Ioan. SMS de Sfântul Ioan… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

SOLSTIŢIU DE VARA 2021: Luni, 21 iunie, cea mai lungă zi din an: Tradiții, obiceiuri și superstiții

SOLSTIŢIU DE VARA 2021: Luni, 21 iunie, cea mai lungă zi din an: Tradiții, obiceiuri și superstiții Luni, 21 iunie,… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

7 ianuarie: Crăciunul pe rit vechi. Cum sărbătoresc ortodocşii pe stil vechi Naşterea Mântuitorului

7 ianuarie: Crăciunul pe rit vechi. Cum sărbătoresc ortodocşii pe stil vechi Naşterea Mântuitorului Crăciunul era sărbătorit pe 7 ianuarie… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Mesaje creștine de Sfântul Ion. Urări pe care le puteți trimite prin SMS celor care își sărbătoresc onomastica

Mesaje creștine de Sfântul Ioan 2021 • Urări și felicitări creștine care le puteți trimite prin SMS celor care își… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

CODUL BUNELOR MANIERE: Cum să te comporți dacă ești invitat la o nuntă

CODUL BUNELOR MANIERE: Cum să te comporți dacă ești invitat la o nuntă Prilej de bucurie și emoție, atât pentru… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

18 Comentarii

Cianurile 7 decembrie 2012 at 16:26

Minerit DA, CIANURI NU! Alba nu trebuie sa devina un teritoriu cu oameni bolnavi si otraviti, cu un mediu in care nu vor mai fi arbori, verdeata si fauna asa cum s-a intamplat in regiunile din Africa si America Latina in care mari companii internationale din sectorul mineritului au lasat in urma un dezastru ecologic. Exista metode mai ecologice de exploatat aurul. Cianuri sa duca Dumitrel la el in Oltenia, nu la noi!

voicu 7 decembrie 2012 at 16:32

suntem in Uniunea Europeana, normele de mediu sunt extrem de stricte si tehnologiile impuse sunt foarte avansate. de aia mineritul cu cianuri e cea mai sigura metoda disponibila. alte metode sunt mai proaste, mai putin sigure

de veghe in lacul de cianura 7 decembrie 2012 at 17:46

Inca un vandut. Ion Dumitrel s-a lacomit la banii RMGC-ului si face lobby impotriva intereselor tarii si impotriva intereselor adevarate ale ardelenilor, care nu trebuie sa suporte pentru peste 100 de ani nde acum incolo o nenorocire ecologica.

Lacurile de cianuri, daca se va incepe exploatarea salbatica, vor ramane aici. Aurul va pleca.

Iar romanii, mai ales cei din apropierea exploatarii, pe distante de sute de kilometri, vor ramane la fel de saraci dar mult mai bolnavi si fara sperante

Alexandra 8 decembrie 2012 at 15:36

in primul rand, nu va fi niciun lac cu cianura. Va fi un lac cu apa reziduala in care se va gasi maxim o picatura din aceasta substanta la un milion de litri de apa. in al doilea rand, daca cineva este de acord cu un referendum, nu inseamna ca e vandut! pana la urma, oamenii din zona au tot dreptul sa-si exprime parerea asupra unui proiect care se va desfasura pe teritoriul lor!

Laur 7 decembrie 2012 at 16:26

Ma bucur ca oamenii din Apuseni au in sfarsit posibilitatea sa isi exprime oficial parerea, in felul acesta se va auzi adevarata voce a oamenilor, fara zgomot din alte parti. Iar guvernele amana deja de prea mult timp un raspuns legat de repornirea mineritului, practic amana si vietile oamenilor din zona si sansa lor la o viata mai buna!

voicu 7 decembrie 2012 at 16:31

oameni buni, mergeti la vot si spuneti un DA clar si raspicat pentru minerit, sa inteleaga si cei de la Guvern ce cereti de ani de zile, repornirea mineritului pentru a avea o viata mai buna, locuri de munca si un viitor in zona!

Cianura 7 decembrie 2012 at 16:40

NU mineritului cu cianuri! NU vanzarii aurului pe nimic! Daca ar fi atat de ecologic mineritul asta practicat de RMGC, n-ar obliga localnicii sa paraseasca zona si sa-si abandoneze terenurile si casele, primind casa gratis in Alba Iulia. Este clar ca dupa terminarea aurului, ramane in urma potopul si noi cu el! Da, dar ramane Dumitrel mai bogat un pic!

Alexandra 8 decembrie 2012 at 15:46

mineritul cu cianuri este cel mai modern tip de minerit aurifer care exista la ora actuala. daca te opui lui, inseamna ca esti impotriva progresului, a dezvoltarii, a tehnologiilor de ultima ora. ceea ce nu mi se pare normal, mai ales ca ne dam toti europeni!

dolfi 7 decembrie 2012 at 16:42

ha ha ha… postacii platiti de rmWC au de lucru mai mult ca niciodata… Atatea articole cu si despre oameni cumparati de compania canadiana!!!

Smecherul Dumitrel 7 decembrie 2012 at 17:37

Domnul Dumitrel ne crede pe noi ardelenii prosti. Domnia sa ne arunca acest articol referitor la minerit pentru ca noi sa nu mai postam comentarii defavorabile la adresa mafiei portocalii pedeliste din care si domnia sa face parte, sa deviem discutiile despre pensii, alocatii si salarii taiate de PDL, spre altceva. Nu il intereseaza pe olteanul de la Consiliul judetean faptul ca judetul Alba se va transforma intr-un pustiu daca minerim cu cianura; pe el il intereseaza sa-i votam candidatii corupti, sa mergem duminica cu gandul la referendum si sa uitam ce rau a facut pedeleul tarii. Nu suntem prosti, domnu’ Dumitrel. Noi duminica mergem la vot sa votam USL. Asa sa stii ca nu ne poti pacali!

ion 7 decembrie 2012 at 17:41

Oameni buni judecati inainte de a a vota.Asistam la o campanie agresiva a celor de la RMG.De ce este secretizat contractul?Cati oameni din zona vor fi angajati?Cat revine Romaniei din valoarea totala a aurului extras?Ce garantii exista ca zona va fi ecologizata?Da de banuit isistenta RMG de a ne ferici prin deschiderea minei.Statul ar trebui sa rezolve toate aceste neclaritati inainte de a da unda verde.

Eu 7 decembrie 2012 at 22:43

Oameni buni judecati inainte de a a vota. Cate locuri de munca se rezolva pentru cei din zona de ce nu spun corect o cifra, v-a fi ecologic mineritul asta practicat de RMGC.Ce garantii exista ca zona va fi ecologizata,ar trebui sa rezolve toate aceste neclaritati inainte de a da unda verde.
daca se foloseste cianura Apuseni vor fi un teritoriu cu oameni bolnavi si otraviti, Exista metode mai ecologice de exploatat aurul Ne-am saturat de camoania dusa de RMGC si de aparitiile tv cu reclama acum se implica si sindicatul care pe cine apara de fapt

the ugly 7 decembrie 2012 at 23:41

Astavara strigai in gura mare sa nu mearga lumea la vot, acum esti in stare sa’i scoti la vot cu japca, tovarase dumitrel tu pentru tine votezi?

Apoliticul 8 decembrie 2012 at 8:24

Un lucru este clar!Se vrea cu orice PRET,SA PLECE AURUL NOSTRU(nu a lor,al banditilor si tilharilor),A CELOR MULTI,CARE TRUDIM CU SUDOAREA FRUNTII SA TINEM TARA,CIT DE CIT PE LINIA DE PLUTIRE.Si ca pleaca,nu ar fii o problema,insa se vrea PE NIMIC.ADICA RAMIN „PROSTII”,CU TOATE DESEURILE RADIOACTIVE(DAI NAIBII,CA-S PROSTI)SI ALTII(JEFUITORII)PLEACA CU GROSUL.NU FRATILOR,VOTATI NU,NU TREBUIE SA PLECE AURUL NOSTRU PE NIMIC.VRAJEALA,CU LOCURILE DE MUNCA NU TINE.SI ASTA,ESTE VALABIL PTR TOTI POLITICIENII,INDIFERENT DE CULOAREA POLITICA.A,CA SINT INTERESE INTERNATIONALE(SI CREDETI-MA SINT)TREABA LOR,A ALORA DIN UE,sue m..ie.Si mai este o problema.Ei tinjesc la aurul nostru,la uraniul nostru,dar ma important si mai pretios,este-wolframul,care este de 4 ori mai scump ca aurul.Vor sa ne subjuge altii(strainii),cu orice pret.Trebuie sa luam exemplu,de la greci(spartanii)pe care U.E.nu-i ingenuncheaza asa usor.Si un lucru mai grav.De ce sa se voteze numai in 35 de localitati,chestia cu Rosia Montana.Bai jeguri de politicieni!AURUL SI TOT CE SE AFLA LA ROSIA MONTANA,ESTE AL NOSTRU,AL TUTUROR ROMANILOR CELOR MULTI SI NECAJITI,NU AL VOSTRU,CELOR PUTINI SI GHIFTUITI.TREBUIA SCRUTIN NATIONAL,PTR CA ESTE UN LUCRU,DE INTERES NATIONAL.Ce este peste,este joc de interese mondial.Le trebuie la americani,la nu stiu cine,aur romanesc(apropo,vizita neoficiala a lui Basescu,in U.S.A a fost ptr Rosia Montana),le dam,dar in shimbul care ne convine noua,nu afaceri in pierdere ptr natia romana.Si mai ceva.CUM RAMINE DOMNILOR POLITICIENI(UN GRUP MIC DE BANDITI),CU GARNITURA DE TREN(VAGONUL)CARE INTRA IN MINA SI IESE,BINE PAZIT SI SIGILAT,SA NU TRANSPIRE NIMIC CHIPURILE IN AFARA?PAI FRATI ROMANI,STIATI CA AVEM NOI(OPINCA)SAU MAI BINE ZIS AM MOSTENIT,O PLACA IMENSA DE AUR DE 54 KARATE(CEL MAI PUR)DE PE VREMEA DACILOR(AM UITAT DIMENSIUNILE EI),IN VALOARE ESTIMATIVA DE 200 MILIARDE DE EURO PE CARE BAIETII NOSTRI,DIN FRUNTEA TARII(A SE CITII TILHARI)O DESFAC BUCATA CU BUCATA SI O SCOT LA SUPRAFATA,IN ACEL VAGON DE TREN,BINE PAZIT SI BLINDAT,MERGIND SPRE O DESTINATIE NUMAI DE UNII STIUTA. UN —NU —HOTARIT !!!!

Vivian 8 decembrie 2012 at 16:06

Domnule Dumitrel, normal ca toata tara este cu ochii pe voi, pentru ca acest proiect ar aduce profit intregii tari, prin miliardele intrate in bugetul de stat, nu doar judetului Alba. Ii invit si eu pe mineri la referendum, pentru ca asta e prima si poate singura ocaze pentru ca vointa lor sa fie cunoscuta!

Vlad 8 decembrie 2012 at 17:31

Dumitrele, ai primit banii pe reclama? Ca zici la fel cu cel din reclama platita de Gold, ca toata tara e cu ochii pe noi. Vezi sa nu! Poate ca vor sa votam impotriva, ca nici ei nu iubesc cianurile. Oare insistenta celor de la Gold si imensele cheltuieli facute de ei nu dau de banuit? Cine isi permite sa cheltuie fara sa stie ca va castiga cu mult mai mult decat declara?

Costel* 8 decembrie 2012 at 18:30

Votati fratilor „DA” la Referendum si rezultatul va fi urmatorul:
1. GOLD va lua aurul,
2. Basecu va lua procentul si
3. Dumitrel ploconul.
Asta e, traiasca ARD-eii vanzatori de neam si tara !

feneserul 8 decembrie 2012 at 20:34

„Neapărat, sa meargă să voteze – atât la alegerile parlamentare, cât şi la referendumul pentru minerit! Este o datorie cetăţenească a fiecăruia dintre noi, este un exerciţiu democratic important.”

Bre dumitrele(cu d mic)la referendumul contra chiorului nu ai indemnat lumea sa mearga sa voteze.Atunci nu era un „exercitiu democratic”?Vezi ca poate va ARDeti,ARDev-ar focul.

Comentariile sunt oprite