Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean Alba: Votaţi cu toţii la referendumul pentru minerit, toată ţara este cu ochii pe noi!

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

Peste 70.000 de locuitori din 35 de comune şi oraşe din judeţul Alba sunt aşteptaţi duminică, 9 decembrie, să voteze la primul referendum organizat în România pentru repornirea mineritului.

Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Ziarul de Apuseni, dl. Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean Alba, îndeamnă oamenii să voteze, pentru a fi auziţi de o ţară întreagă.

– Domnule Preşedinte al Consiliului Judeţean, înainte de alegerile locale din luna iunie, spuneaţi că doriţi să aveţi şansa de a continua multele proiecte începute. La câteva luni de la obţinerea celui de-al treilea mandat, ce aţi demarat şi ce vă propuneţi să faceţi?

– Continui ceea ce am început, de aceea mi-am şi dorit să obţin un nou mandat, ca să am şansa să continui şi să finalizez cât mai multe din proiectele începute. Cele mai importante proiecte pe care ne-am axat sunt cele de investiţii, în special în zona de infrastructură, adică drumuri, alimentare cu apă şi canalizare. De altfel, o bună infrastructură este foarte importantă şi pentru toţi potenţialii investitori. Iar de companii care să investească avem mare nevoie, pe de o parte pentru locuri de muncă, pe de altă parte pentru stabilitatea bugetară. În afară de extinderea reţelei de drumuri, de alimentare cu apă şi de canalizare, sper ca în continuare să putem îmbunătăţi serviciile medicale judeţene şi să putem dezvolta şi extinde evenimentele culturale demarate: festivaluri culturale, publicarea operelor complete ale lui Lucian Blaga, reprezentant ilustru al judeţului nostru; finalizarea teatrului din Alba Iulia. Proiecte sunt multe, să avem sănătate şi putere de muncă!

– Pentru prima oară, o bună parte din cetăţenii judeţului Alba sunt chemaţi la un referendum cu privire la un subiect fierbinte: locurile de muncă în minerit. Consideraţi că mineritul este o oportunitate pentru judeţul Alba?

– Judeţul nostru a avut dintotdeauna un statut special, aici s-a înfăptuit Marea Unire, aici s-au născut unele dintre cele mai de seamă personalităţi istorice şi culturale ale României. Din punct de vedere economic, judeţul Alba stă poate mai bine ca altele, dar este o mare nevoie de locuri de muncă şi de investiţii. Economia judeţului îmi este foarte familiară, doar prin mâna mea trece anual bugetul judeţului Alba. Din această perspectivă, nu putem ignora importanţa istorică a mineritului în Alba şi în Apuseni, o tradiţie milenară care practic face parte din identitatea zonei. În minerit, la nivel naţional, în 1989 erau aproape 180.000 de mineri, peste 20 de ani au rămas de şase ori mai puţin. Consider că repornirea mineritului, pe baze moderne, are potenţialul de a aduce zeci de mii de locuri de muncă, atât de necesare României şi judeţului Alba. Mă bucur că judeţul nostru are şansa să deschidă drumul pentru redeschiderea mineritului la noi în ţară, toată lumea aşteaptă acum ca cetăţenii chemaţi la urne să îşi spună opinia.

–  Aţi fost de acord cu cererea primarilor din 35 de localităţi de a organiza acest referendum pentru minerit, simultan cu alegerile parlamentare, pe 9 decembrie. Care este mesajul dvs. către cetăţenii judeţului?

– Îi rog şi îi încurajez să meargă la vot! Neapărat, sa meargă să voteze – atât la alegerile parlamentare, cât şi la referendumul pentru minerit! Este o datorie cetăţenească a fiecăruia dintre noi, este un exerciţiu democratic important. Dacă nu votează atunci când au şansa, ce pretenţie au ca părerea lor să fie cunoscută şi luată în considerare? Cum spuneam, judeţul Alba are un rol de pionierat, într-un fel, în repornirea mineritului, pentru că este primul referendum pe această temă organizat în România. Toată ţara va fi cu ochii pe judeţul nostru, toţi românii vor să vadă ce cred moţii despre minerit şi ar fi normal ca oamenii să voteze într-o proporţie cât mai mare, cât mai aproape de 100%. E o datorie de onoare, ca rezultatul să fie grăitor pentru toată zona noastră. Aşadar, mesajul meu e foarte răspicat: veniţi să votaţi pe 9 decembrie, iar alegătorii din cele 35 de oraşe şi comune incluse în aria de referendum să voteze neapărat şi la referendum! E o şansă unică. Cred că nu exagerez dacă spun că soarta mineritului în România şi a locurilor de muncă din minerit stă acum pe umerii noştri, pentru că Alba poate da tonul şi pentru alte zone miniere din România.

–  Întrebarea de la referendum este direcţionată şi spre exploatarea minieră de la Roşia Montană, ca simbol al mineritului în Apuseni. Care este opinia dvs. în legătură cu modul în care această investiţie a fost tratată şi ar trebui tratată în continuare?

– Am mai spus-o şi altă dată. Guvernele României au amânat suficient decizia cu privire la investiţia de la Roşia Montană. Acum, datorită iniţiativei primarilor şi a deciziei Consiliului Judeţean, oamenii din zonă, asupra cărora investiţia de la Roşia Montană are un efect direct, au ocazia să se pronunţe deschis şi oficial cu privire la repornirea mineritului în Apuseni şi a minei de la Roşia Montană. Decizia aparţine în continuare guvernului, dar sper să ţină cont de acest semnal pe care oamenii îl vor da, într-un fel sau altul. E de obligaţia oamenilor politici să ţină cont de opinia oamenilor pe care îi reprezintă. În orice caz, o decizie trebuie luată, pentru că orice investitor are dreptul la un răspuns oficial şi clar cu privire la viitorul investiţiei sale. Cu atât mai mult cu cât acest investitor a fost prezent în zonă timp de aproape 15 ani şi a dovedit că doreşte să rămână aici pe termen lung. România îi este datoare cu un răspuns, la rândul său. Iar eu personal mă voi asigura ca parlamentarii de Alba, cel puţin cei din PDL, vor susţine nemijlocit dorinţa oamenilor de a avea locuri de muncă.

– Rata de participare la alegerile parlamentare în judeţul Alba este de obicei mai mică decât cea de la alegerile locale. Este important ca oamenii să voteze şi la alegerile parlamentare?

– Poate că oamenii simt că alegerile locale îi reprezintă mai bine, că sunt mai importante pentru viitorul lor, al judeţului şi al localităţii în care trăiesc. Dar alegerile naţionale au efect asupra întregii ţări, asupra legiuitorilor şi asupra viitorului guvern. Deci şi alegerile naţionale sunt extrem de importante, pentru că românii trebuie să fie solidari şi să se implice în modul cum va arăta România de mâine. Îi rog şi pe cei care m-au votat la alegerile locale – le mulţumesc încă o dată! – dar şi pe cei care nu m-au votat, să-şi exprime opţiunea, să  voteze pe 9 decembrie la alegerile parlamentare. E vorba de viitorul nostru, al tuturor! Iar locuitorii din judeţul Alba care au şansa să se pronunţe asupra mineritului, să nu uite că trebuie să voteze şi la referendumul pentru minerit! O ţară întreagă va aştepta aceste rezultate.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Calendar creștin ortodox, 22 ianuarie: Este prăznuit Sfântul Apostol Timotei – Omorât cu pietre de păgâni

Unirea Ziarul

Publicat

în

Calendar creștin ortodox, 22 ianuarie: Este prăznuit Sfântul Apostol Timotei – Omorât cu pietre de păgâni Apostolul îi adresează lui Timotei două dintre epistolele sale cuprinse în Noul Testament și îl pomenește în alte două epistole. În Epistola către Corinteni scrie: „…Pentru aceea chiar am trimis la voi pe Timotei, care este fiul meu iubit […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea