Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Ion Dumitrel, președintele CJ Alba: Pe drumurile județene se vor continua lucrările de reabilitare, întreținere și marcare a acestora

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ion Dumitrel, președinele CJ Alba a vorbit despre drumurile județene și comunale din județul nostru. Acesta a meționat drumurile care sunt în lucru sau cele care urmează să fie realibilitate în acest an.

Despre drumul județean Aiud – Abrud, sau Transalpina de Apuseni, acesta a spus că se lucrează chiar și în perioada aceasta, pentru acest drum există dublă finanțare, de la bugetul prefecturii, dar și de la Uniunea Europeană.

Unul dintre drumurile care ar trebui terminate în această vară este Gârbova-Gârbovița, lângă Aiud. Un alt drum care se află în lucru, fiind aproape de finalizare este Roica-Întregalde, care, de asemenea, se dorește a fi gata în acest an. Amândouă aceste drumuri beneficiază de finanțare eurpoeană. De asemenea, un alt drum despre care președnintele CJ a spus că va fi gata în acest an este Săliștea – Vinerea, care a început anul trecut.

Se urmărește și consolidarea a trei poduri și construierea unui alt pod. Vor fi reabilitate cel Vurpăr, Vințu de Jos, apoi cel din Șugag, iar ultimul este podul de la Aiud spre Ciumbrud. Se urmărește construirea unui pod la Colibi, unde, în momentul de față, este doar unu provizoriu.

Președintele CJ vorbind despre proiectele de viitor în ceea ce privește drumurile, acesta a spus: „Va fi inițiată licitația pentru proiectarea și execuția DJ Căpud-Zărești, astfel încât să se facă legătura pe drumul național care leagă Teiușul de Blaj. Sperăm ca anul acesta să facem și licitația de execuție pentru drumul care leagă Zlatna de Almașu Mare, o porțiune de aproximativ 5 km, drumul județean de la Sânbenedic-Fărău”.

Pentru toate aceste proiecte este nevoie de licitație, iar președintele Ion Dumitrel a evidențiat faptul că este nevoie de 4 licitații pentru a se ajunge la licitația finală: „Este nevoie să facem expertize, studii de fezabilitate, proiectare și licitație de execuție. Sunt 4 licitații care fiecare ia 2-3 luni de zile, care înseamnă un an de zile”.

Președintele Ion Dumitrel a vorbit și despre problema locuitorilor din Dobra. Acesta dorește construirea unui dig prin care ar urma să fie protejate gospodăriile localnicilor, din cauza aluviunilor aduse de ape în timpul ploilor torențiale. Nu în ultimul rând, a vorbit și despre reabilitarea și întreținerea drumurilor a căror vechime este de 10-12 ani.

Consiliul Județean are în plan pregătirea documentației necesare pentru finanțări din fonduri europene a două drumuri: drumul care leagă Sălciua de Ponor și Râmeț-Valea Mănăstirii. De asemenea, împreună cu Primăria din Alba Iulia, Consiliul Județean are în plan o centură ocolitoare care să lege drumul din Apuseni care vine de la Șard cu sensul giratoriu de la ieșirea spre Sântimbru.

În anii următori, președintele CJ a spus că urmează modernizarea a aproximativ 100 km pe bani europeni sau din alte surse.

O altă problemă pe drumuri este cea a marcajelor, despre care președințele Ion Dumitrel spune că: „Avem un sistem proriu de aparatură necesară pentru marcajele de pe drumurile județene. Ne dorim ca vara aceasta să fie marcate așa cum trebuie toate drumurile județene”. Pe lângă marcajele drumurilor de natura rutieră, președintele Ion Dumitrel a spus că un alt punct esențial și de care Consiliul Județean se va ocupa mai mult decât în anii trecuți, vor fi marcajele legate de indicatoarele turistice.

Referitor la drumurile turistice din zona Munților Apuseni, problema este reprezentată de drumurile naționale, iar acestea au fost reabilitate sau au fost acoperite cu covoare asfaltice. În ceea ce privește drumurile județene din Munții Apuseni, majoritatea dintre acestea sunt bune, excepția este făcută de DJ Gura Cornei-Exploatarea Minieră de Cupru.

Ultima categorie de drumuri despre care a vorbit președintele Ion Dumitrel o reprezintă Drumurile Comunale, despre a spus că: Au fost construite Drumuri Comunale și aș dori să amintesc despre Drumul lui Iovan de la Horea, care este, în acest moment, cel mai spectaculos drum din județul Alba pentru că oferă o priveliște extraordinară și pune în valoare o zonă deosebită a județului nostru.”


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Pregătiri pentru petrecerea srilankezilor, la Alba Iulia, pe malul Ampoiului. Albaiulienii, invitați să le cunoască tradițiile și obiceiurile

Ziarul Unirea

Publicat

în

Pregătiri pentru petrecerea srilankezilor, la Alba Iulia, pe malul Ampoiului. Albaiulienii, invitați să le cunoască tradițiile și obiceiurile Vineri după-masa, pregătirile pentru petrecerea comunității de srilankezi din Alba, dar și din alte orașe din România, sunt în toi, pe malul râului Ampoi, zona unde vor sărbători pentru al treilea an consecutiv anul nou. Citește și: […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea