Ion Dumitrel: Construcția ”Sistemului de management integrat al deșeurilor în Alba”, întârziată, doi ani, de un contracandidat de-ai mei
Construcția ”Sistemului de management integrat al deșeurilor în județul Alba” a fost blocată, timp de doi ani, din cauza unor declarații politice, a spus, vineri, la radio Unirea FM, președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel.
Acesta a explicat că cea mai importantă componentă a proiectului, construirea unui centru de management integrat al deșeurilor, ar fi trebuit realizată la Cistei, comuna Mihalț, și nu în Galda de Jos, însă un adversar politic de la alegerile locale din 2008, i-a speriat pe oameni că Dumitrel vrea să ducă Pârâul Iovului, gunoiul, la ei acasă.
”Noi, ca și Consiliu județean, am ales să depunem acest proiect, puteam să nu-l depunem, putea să-l depună o asociație de comune din județul Alba. Când a început pregătirea punerii la punct a unui ”Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Alba”, decizia de a se închide aceste gropi de gunoi era luată. În 2008 au fost alegeri locale, inclusiv pentru președinția Consiliului Județean. Specific următorul lucru, noi am avut stabilit un alt loc de construire a acestui depozit central prin hotărâre de Consiliu județean și local, și anume, la Cistei, comuna Mihalț. Un contracandidat de-ai mei i-a speriat pe oameni că Dumitrel vrea să ducă Pârâul Iovului la ei acasă. Ceea ce nu era adevărat, că e o mare diferență. Atunci, totul s-a blocat, și după 2008 a trebuit să o reluăm de la zero, muncă de convingere și stabilirea altui loc. Dacă nu am fi politizat atât de mult, problema acestui depozit central era rezolvată”, a afirmat Ion Dumitrel.
Consiliul Judeţean Alba implementează proiectul “Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Alba”, co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională (POS Mediu). Valoarea acestuia este de 212.015.115 lei, fără TVA (47 mil euro). Valoarea eligibilă, conform POS Mediu, se ridică la 188.313.589 lei, fără TVA (42 mil euro).
Scopul principal al proiectului este realizarea unui sistem integrat de management al deşeurilor care să corespundă legislaţiei europene în vigoare, respectiv colectarea separată şi depozitarea în condiţii conforme din punct de vedere a protecţiei mediului.
Cea mai importantă componentă a proiectului este construirea unui centru de management integrat al deşeurilor din comuna Galda de Jos care cuprinde: construcţia unui nou depozit de deşeuri în Galda de Jos (543,000 m3) – prima celulă; construcţia unei staţii de sortare la Galda de Jos (43,000 t/an); construcţia unei staţii de tratare mecanico – biologică simplă la Galda de Jos (85,566 t/an). Celelalte componente ale proiectului se referă la construcţia a două staţii de transfer deşeuri la Blaj (15,000 t/an) şi Tărtăria (33,044 t/an) şi închiderea a şapte depozite urbane neconforme aflate pe teritoriul oraşelor Abrud, Cîmpeni, Blaj, Ocna Mureş, Cugir, Alba Iulia şi Aiud.
odată cu închiderea gropii de gunoi de la Pârâul Iovului, administrația locală din Alba Iulia a fost nevoită să găsească soluții de depozitare în județele vecine. În urma negocierilor s-a ales depozitul de deșeuri de la Cristian (județul Sibiu), iar tarifele au crescut deoarece prețul include transportul pe o distanță mai mare.
Astfel, din 16 iulie, pentru precolectat, colectat, transportat și depozitat deșeuri municipale nesortate de la persoane fizice și asociații de proprietari, se plătește 4,56 de lei/persoană/lună, fără TVA (față de 2,59 de lei fără TVA, în prezent); pentru precolectat, colectat, transportat și depozitat deșeuri municipale nesortate de la agenți economici și instituții publice se plătește 59,850 de lei/mc fără TVA (față de 42,118 lei în prezent) iar pentru precolectat, colectat, transportat și depozitat deșeuri stradale, 0,421 de lei/100 mp, fără TVA (față de 0,261 de lei în prezent).
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
VIDEO | Planurile vicepreședinților votați ai Consiliului Județean Alba, Marius Hațegan și George Rotar, pentru mandatul 2024-2028
VIDEO | Planurile vicepreședinților votați ai Consiliului Județean Alba, Marius Hațegan și George Rotar, pentru mandatul 2024-2028 Astăzi, 4 noiembrie 2024, consilierii județeni au avut de votat vicepreședinții Consiliului Județean Alba. În urma voturilor exprimate, Marius Hațegan și George Rotar au fost desemnați să ocupe funcțiile de vicepreședinți pentru mandatul 2024-2028. Citește și: VIDEO | […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 3 zile
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Absolvenţii promoţiei din 1974, revedere emoţionantă după 50 de ani de la terminarea Liceul Industrial Nr.1 din Blaj
-
Ştirea zileiacum 2 zile
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Mesaje de Halloween în limba engleză. Texte pentru Sms-uri și urări „înfricoșătoare”
-
Actualitateacum o zi
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Șahiștii CSM Unirea Alba Iulia învingători la concursul de șah blitz „Cupa Rotary”, ediția a 8-a