Ioana Gârlea rămâne cu pedeapsa de 3 ani de închisoare cu suspendare
Ioana Gârlea, fost director al SAPARD Alba, a fost condamnată definitiv la 3 ani de închisoare cu suspendare, sub supraveghere pe o durată de cinci ani. Aceasta a fost judecată pentru mai multe infracţiuni: folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea, în formă continuată, schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea, fals în înscrisuri sub semnătură privată. De asemenea, instanţa a interzis fostei directoare, timp de 3 ani după executarea pedepsei principale, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii. „Obligă pe inculpată, în solidar cu partea responsabilă civilmente prin lichidator, la plata despăgubirilor civile către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Obligă pe inculpată, în solidar cu partea responsabilă civilmente, la plata sumelor de 5.000 lei şi 8.000 euro (în echivalent lei la data plăţii) către părţile civile, plus dobânda legală la zi. Obligă pe inculpată în solidar cu partea responsabil civilmente prin lichidator la plata cheltuielilor judiciare către stat, în cuantum de 3000 lei”, se arată într-un comunicat de presă postat pe site-ul DNA.
lA deturnat sume de bani din fonduri europene
Ioana Gârlea a fost trimisă în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba Iulia la data de 5 februarie 2007. În acest caz procurorii Departamentului Naţional Anticorupţie (DNA) au început ancheta în noiembrie 2005, în baza unei sesizări a Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, referitoare la un proiect derulat la Zlatna cu fonduri PHARE şi de la bugetul de stat. Potrivit rechizitoriului, Ioana Gârlea ca administrator la SC P&G Production SRL Zlatna, a obţinut un ajutor financiar nerambursabil în valoare de 65.803 euro. Suma reprezenta 59% din valoarea totală a proiectului, la care Ioana Gârlea s-a angajat să participe cu o contribuţie de 45.757 de euro. Investiţia, aşa cum era precizată în proiect, presupunea achiziţionarea unei linii automate de fabricat recipienţi din plastic. Pentru aceasta, inculpata a achiziţionat un utilaj despre care a spus că a costat 79.150 de euro. Procurorii au constatat, însă, că utilajul a fost achiziţionat cu doar 3.500 de euro. Pe baza declaraţiilor reprezentanţilor Agenţiei de Dezvoltare Regională VII Centru, procurorii au mai stabilit că Ioana Gârlea a încercat să-i inducă în eroare de mai multe ori şi să-i convingă ca la Zlatna se desfăşura o activitate de producţie. Au fost întocmite chiar şi acte de angajare pentru 11 persoane – cât se prevedea în proiect – chiar dacă acestea nu au lucrat niciodată la linia de producţie. De asemenea, la proiect erau anexate şi oferte din partea a două firme, pentru achiziţionarea produselor care ar fi rezultat de pe linia de la Zlatna. Administratorii celor două societăţi au dat, însă, declaraţii scrise în faţa procurorilor prin care au susţinut că nu au prezentat niciodată astfel de oferte. Pe tot parcursul procesului fostul director al SAPARD şi-a susţinut nevinovăţia.
Ioana Gârlea a ocupat funcţia de director al SAPARD Alba (transformat ulterior în Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit) din partea PNL Alba, fiind considerată o apropiată a fostului prefect de Alba, Cosmin Covaciu. Ea a fost suspendată însă imediat după trimiterea în judecată, în februarie 2007.
Ioana PITICARIU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum o zi
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun