Rămâi conectat

Curier Județean

Ioan Hădărig şi Ştefan Balog din Aiud – două „Aripi ale cerului”

Ziarul Unirea

Publicat

în

CerRecent, printr-o colaborare reuşită, scriitorul Ioan Hădărig şi artistul plastic Ştefan Balog au organizat vernisajul Expoziţiei de grafică „Aripile cerului”, eveniment ce a coincis cu lansarea cărţii purtând acelaşi titlu. Cei doi oameni de cultură, originari din Aiud, au pornit în demersul lor artistic – fiecare prin harul propriu – de la dorinţa de a îmbina versurile cu grafica.

Astfel, poemele lui Ioan Hădărig au fost strânse între coperţile unei cărţi şi, după ele, Ştefan Balog a creat 30 de lucrări în tuş. Ele nu s-au dorit a fi piese asociate poeziei, ci derivate din aceasta, în funcţie de modul în care artistul plastic a receptat mesajul liric. Pentru că nu era potrivit ca lucrările grafice să fie admirate de cititori doar în miniatură, ele au fost înfăţişate publicului şi la scară mărită, între rame, în două dintre încăperile Muzeului Naţional al Unirii.

De fapt, poezia şi grafica, au constituit un proiect gândit ca o „carte de vizită” prin care să se puncteze personalitatea lui Grigore Vieru, unul dintre poemele sale reprezentând primul pasul al iniţiativei culturale.

Lucrări grafice au fost concepute în perioada august 2014-ianuarie 2015, ele constituind o simbioză între stilul poetic al lui Ioan Hădărig şi modul de exprimare plastică a lui Ştefan Balog. Ele reprezintă o „incursiune în abstract şi o tendinţă spre interiorizare, fiind adevărate poeme în imagini care, uneori, te invită – ca privitor – să regândeşti un spaţiu obişnuit”. Se adresează, deopotrivă, minţii şi sufletului, fiind o concretizare a unei maniere moderne de a „deschide ferestre” din interiorul creatorului spre lumea externă.

În premieră absolută, cele 30 de lucrări au fost expuse la muzeul albaiulian, urmând ca pe viitor să „circule” spre Aiud, Geneva, New York, iar în final vor intra în patrimoniul Bibliotecii Judeţene „Lucian Blaga” Alba, spre a-i împodobi noul sediu.

Nouă nu ne rămâne decât apreciem astfel de parteneriate artistice şi să vedem în ele şansa artei de a se afirma prin suprapunerea unor paliere diferite, dar complementare.

Ioan Adrian POPA


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

SCANDAL în comuna Sântimbru între doi bărbați: Unul a fost reținut de polițiști iar celălalt a ajuns la spital

Bogdan Ilea

Publicat

în

SCANDAL în comuna Sântimbru între doi bărbați: Unul a fost reținut de polițiști iar celălalt a ajuns la spital Polițiștii din Sântimbru au reținut un bărbat de 30 de ani din Ighiu, pe raza localității Coșlariu, după o bătaie. Acesta i-ar fi provocat leziuni la cap unui bărbat de 38 de ani din Teiuș. La […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea