Ioan Fulea – De la electrician minier, la inginer metalurg, interpret de muzică populară şi politician
Interviu cu Ioan Fulea, candidatul Alianţei România Dreaptă la Camera Deputaţilor
– Domnule Ioan Fulea, sunteţi unul dintre cei mai tineri candidaţi la o funcţie de parlamentar în Judeţul Alba. Multă lume vă cunoaşte ca unul dintre cei mai importanţi interpreţi de folclor ai ţării, dar puţină lume ştie că aveţi o formaţie profesională mai degrabă tehnică decât artistică… Ne puteţi da câteva detalii?
– Cu mare plăcere. În afara carierei artistice, am o biografie obişnuită, aş spune. De fapt, de formaţie eu sunt inginer. Prima mea calificare a fost aceea de electrician minier, specializat în electrotehnică, instalaţii şi utilaje miniere, obţinută la Zlatna, unde am făcut liceul. În 1996 am obţinut o diplomă de inginer metalurg la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Facultatea de Ştiinţă şi Ingineria Materialelor, urmată de un master în ”gestionarea serviciilor publice descentralizate” care m-a apropiat de zona administraţiei publice. În paralel mi-am dezvoltat cariera artistică şi mi-am dedicat activitatea promovării tradiţiilor judeţului, ca director al Direcţiei pentru Cultură Alba.
– Dar din câte ştiu aveţi şi experienţă administrativă.
– Da. Am fost consilier la cabinetul primarului din Alba Iulia, Mircea Hava şi pentru mine a fost o perioadă de învăţare foarte bună. Practica e întotdeauna importantă. Deşi în teorie ştiam multe lucruri despre administraţia publică, în realitate lucrurile sunt mult mai dinamice. Trebuie să te adaptezi, să găseşti soluţii… cred că m-am descurcat foarte bine. În prezent sunt directorul general al unei societăţi comerciale, consilier judeţean la al treilea mandat şi preşedinte la nivel naţional al Uniunii Artiştilor Interpreţi de Folclor Muzical din România.
– Mă bucur că am clarificat câteva lucruri. Vă propun să discutăm despre candidatura dumneavoastră pe Colegiul Cugir – Zlatna. Care este, pe scurt, mesajul dumneavoastră pentru oamenii din colegiul pe care îl reprezentaţi?
-Atât pentru cetăţenii din Cugir, cât şi pentru cei din Zlatna, precum şi pentru cei din comunele cuprinse în acest colegiu, mesajul meu este următorul: doresc să fiu omul care le-a lipsit în Parlamentul României şi voi face tot ce îmi stă în putinţă ca să îi ajut pe aceşti oameni!
– Ce credeţi că vă face diferit în raport cu alţi candidaţi pentru Camera Deputaţilor?
– Nu vreau să vorbesc despre contracandidaţii mei, dar în ceea ce mă priveşte, cred că mă caracterizează buna intenţie în raport cu cetăţeanul, faptul că pun interesul personal după cel public, cunoaşterea problemelor din colegiul meu şi dorinţa de a lăsa ceva după mine. Dacă asta mă diferenţiază de ceilalţi, nu pot să spun eu…
– Spuneţi că le cunoaşteţi problemele oamenilor din colegiul dumneavoastră… Puteţi să daţi exemple?
– După cum ştiţi, am o îndelungată experienţă de consilier judeţean şi consider că înţeleg foarte multe din cauzele pentru care lucrurile nu se întâmplă întotdeauna aşa cum ne-am dori. La Cugir şi Zlatna este nevoie de locuri de muncă, în comunele noastre este nevoie de subvenţii, sisteme de irigaţii de care să beneficieze şi producătorii individuali, simplificarea modului de acordare a subvenţiilor, silozuri şi, nu în ultimul rând, de un program de tip ”rabla” pentru utilaje agricole. Aceste lucruri le-am aflat din discuţiile cu oamenii şi au devenit obiectivele mele politice pentru că intenţionez să le transform în iniţiative legislative. De altfel, încerc să am un dialog real în această campanie cu toţi cetăţenii interesaţi de programul meu politic.
– Cum faceţi acest lucru? Majoritatea politicienilor transmit mesaje către oameni prin materiale de campanie, dar răspunsul îl primesc abia la vot…
– Da. Eu încerc să comunic cu cetăţenii prin toate mijloacele la care mă pot gândi. Am înfiinţat un infoline, adică o linie telefonică la care oamenii îmi pot lăsa mesaje: 0358-717.717 şi vreau să vă spun că mesajele primite deja sunt foarte utile pentru mine. Cetăţenii pot suna şi pot afla lucruri legate de programul meu electoral şi, cel mai important, cum spuneam, îmi pot lăsa un mesaj la care voi răspunde personal. Acest lucru îmi permite să le cer oamenilor încrederea pe un program adaptat zonei noastre. Eu mă adresez tuturor celor care înţeleg că atât Cugirul cât şi Zlatna, cu toate localităţile care sunt legate de ele într-un fel sau altul, pot fi din nou motorul economic al judeţului. Cred că dacă vii cu soluţii, oamenii te apreciază şi te votează, iar dacă ai fost de toate atâţia ani şi nu ai reuşit să dovedeşti nimic în nici un domeniu, nu te mai vor. E simplu! În ceea ce mă priveşte, fiecare vot pe care îl voi obţine va fi pentru mine o obligaţie pentru că de fapt el înseamnă că cineva mi-a acordat încrederea sa şi aceasta este mare lucru pentru mine! Dacă voi fi deputat, voi menţine această linie deschisă permanent. Prin dialog, întotdeauna se găsesc rezolvări la orice problemă. (C.V.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
18 ianuarie 1821: Începutul revoluției lui Tudor Vladimirescu, revoluție care a marcat sfârșitul domniilor fanariote
18 ianuarie 1821: Începutul revoluției lui Tudor Vladimirescu, revoluție care a marcat sfârșitul domniilor fanariote La începutul secolului al XIX-lea, sub influența Revoluției Franceze și prin intermediul cuceririlor napoleoniene, se răspândesc în Europa noile concepții politice care propovăduiau dreptatea și egalitatea socială și dreptul la autodeterminare al popoarelor asuprite. Înfrângerea lui Napoleon la Waterloo, la […]