Ioan Florea, vicepreşedinte exclus al PSD Alba: ”Am fost și rămân social-democrat! Implicarea mea, din toate punctele de vedere, înseamnă trădare?”
Interviu cu Ioan FLOREA, vicepreşedinte exclus al PSD Alba
– Cum ați primit vestea excluderii din PSD?
– Am primit-o cu un gust amar, uimit fiind cât de mărunți sunt oamenii care uită cu multă ușurință tot ceea ce am făcut pentru partid și pentru mulți dintre colegii de partid (mulți erau în sală), care îmi sunt datori, măcar moral. Mi-a lăsat un gust amar în primul rând faptul că am fost făcuți trădători atât eu, cât și primarul Gheorghe Damian din Ciugud. Vreau să spun răspicat că n-am trădat partidul niciodată. Și am să vin cu câteva exemple din lunga mea carieră în PSD. De-a lungul timpului am îndeplinit diverse funcții atât politice, cât și administrative. Amintesc câteva dintre ele: în anii 2003-2004 am fost vicepreședinte al CJ Alba și sub directa mea coordonare consiliul județean a câștigat, într-o concurență cu peste 20 de județe, proiectul de reabilitare a rețelei de apă din orașele județului.
Acel proiect se numea SAMTID, primul proiect cu fonduri europene adus de CJ Alba, în valoare de peste 11 milioane de euro. Acesta era punctul de plecare al alimentării cu apă potabilă a majorității localităților județului. La alegerile locale din anul 2004, când niciunul din cei ce azi dețin frâiele PSD nu era în partid, am avut 10 consilieri județeni, cum nu s-a mai întâmplat niciodată până atunci, nici de-atunci încoace. În ultimele 3 legislaturi, în Consiliul Județean, PSD a fost în inferioritate, adică în opoziție. Datorită activității mele în Comisia de buget-finanțe, primarii PSD nu au fost uitați și nu au primit mai puțini bani decât cei de la PNL. Aș dori să-mi răspundă primarii care au votat împotriva noastră, a mea în speță, dacă au votat așa pentru că au fost nemulțumiți de activitatea mea în CJ Alba sau pentru că au primit dispoziție de la partid. Oare activitatea mea în consiliul județean, în acest caz, a însemnat trădare?
În ceea ce privește activitatea mea politică voi da doar două exemple. M-am implicat în efectuarea sondajelor de opinie, în special la alegerile locale, sondaje care s-au dovedit a fi corecte, după alegeri, dar de care în multe cazuri nu s-a ținut cont. Spre exemplu, la Vințu de Jos, persoana care în sondajul de opinie era pe primul loc – viceprimarul de atunci, a fost dat afară din partid, abuziv. A fost nominalizat un alt candidat, care ocupa locul 3 în sondaje și a pierdut, dar a câștigat la scor cel dat afară din PSD. Asta nu este trădare? La Alba Iulia, unde candida președintele PNL, nu se impunea un candidat al PSD pe măsură, adică președintele partidului? Oare asta nu e trădare? La Sebeș, s-a stabilit candidat la primărie o persoană care nu era pe primul loc în sondaje, în detrimentul primarului de atunci, astfel pregătindu-se locul pentru candidatul PNL la primărie, adus din Alba Iulia. Eu cred că trădători sunt cei care au făcut ”pârtie” PNL la Alba Iulia, Sebeș, Blaj, Cugir și Aiud.
Citește și: Mesajul primarului din Ciugud, Gheorghe Damian, după ce a fost exclus din PSD Alba: ”Sunt un om legat sufleteşte de PSD şi nu doresc să fiu scos pe uşa din spate. Voi ataca această decizie”
– Am înțeles, la alegerile locale, că nu cu multe zile înainte de alegeri, erau localități unde încă nu erau identificați candidații la primărie. E adevărat acest lucru?
– Da, e adevărat. Cu aproape două săptămâni înainte de data alegerilor, într-adevăr, în aproape 10 localități nu erau stabiliți candidații la primărie. Aș da exemplul comunei Șugag, unde am participat împreună cu colegul Daniel Zdrânc (pe care îl apreciez și l-aș întreba dacă i-a plăcut cum am rezolvat problema). Chiar dacă la Șugag nu am obținut funcția de primar, am avut un scor bun.
Un alt exemplu este comuna Daia Română, unde nu aveam candidat până în ultimele zile de depunere a dosarelor și tot împreună cu Daniel Zdrânc am identificat o persoană pentru a candida la primărie. Oare atunci eram bun și acum nu mai sunt? Mai ales că și în alte localități am rezolvat această problemă a lipsei de candidați! Mi se reproșează, printre altele, că am avut rezultate slabe în colegiul de care m-am ocupat mai mult. Vreau să spun că atunci când l-am preluat, în acele zone PSD nu exista și toate localitățile, cu excepția comunei Lunca Mureșului, erau conduse de primari PNL. Cu toate acestea, în două localități nu au mai câștigat primarii PNL. Sunt acuzat că s-au obținut rezultate slabe, din cauza mea, și la alegerile generale. E adevărat că m-am implicat mai puțin din două motive: nu am mai fost solicitat întrucât probabil domnul președinte nu dorea să mă vadă pe-acolo, iar al doilea motiv e acela că în acea perioadă am suferit o intervenție chirurgicală nedorită. În schimb, la aceste alegeri au participat membrii familiei mele.
– În privința excluderii din PSD, ce demersuri doriți să faceți în continuare?
– Am spus și imediat după acest eveniment că sunt și rămân social-democrat, indiferent de ce se va întâmpla. Eu împărtășesc în continuare, valorile social-democrației și când voi primi decizia de excludere o voi contesta la toate forurile. În rest, să auzim numai de bine, le doresc succes colegilor rămași în PSD și le spun că odată deschisă cutia pandorei se pot aștepta la abuzuri și alții, care acum se cred pe cai mari, asta pentru că… s-a deschis robinetul…!
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Publicitate electorală: Alianța PNL-PSD prinde rod și la Alba Iulia, în jurul banilor și domeniului public
Alianța PNL-PSD prinde rod și la Alba Iulia, în jurul banilor și domeniului public PSD și PNL = lovele. E un lucru pe care tot mai mulți oameni îl văd și înțeleg, în ciuda unui teatru ieftin în care cele două partide mimează cearta. PNL și PSD nu doar că guvernează împreună, însă iubirea de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum 2 zile
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan