Rămâi conectat

Politică Administrație

Investiţii majore în serviciile de apă şi canalizare din judeţul Alba: Peste 228 de milioane de euro, atrași din fonduri europene nerambursabile și folosiți pentru lucrări de modernizare și extindere a rețelelor

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

Investiţii majore în serviciile de apă şi canalizare din judeţul Alba: Peste 228 de milioane de euro, atrași din fonduri europene nerambursabile și folosiți pentru lucrări de modernizare și extindere a rețelelor

Apa CTTA SA Alba, societate al cărei acționar majoritar este Consiliul Județean Alba, investeşte continuu în modernizarea și extinderea rețelelor de alimentare cu apă și canalizare din județul Alba. În ultimii ani, prin programe majore de investiții, peste 228 de milioane de euro au fost atrași din fonduri europene nerambursabile și folosiți pentru aceste lucrări. Alte 2 milioane de euro au fost investiți din fondurile proprii ale societății Apa CTTA.

Unul dintre cele mai vaste proiecte, cu o valoare de peste 102 milioane de euro, a fost implementat cu finanțare europeană pin Programul Operațional Mediu, permițând reabilitarea a peste 175 de km de rețele de canalizare, construirea a 15 km de noi rețele de distribuție a apei potabile, reabilitarea a 3 staţii de tratare a apei potabile și construirea a 7 noi staţii de epurare, moderne, cu o tehnologie de ultimă generaţie, în Alba Iulia, Sebeş, Aiud, Blaj, Cugir, Ocna Mureş și Câmpeni.

Citește și: APA CTTA Alba, investiții majore în modernizarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare

Acest proiect al județului Alba a fost evidențiat de către Ministerul Fondurilor Europene drept un “Proiect de Succes”, având în vedere că Apa CTTA a reușit să finalizeze cu succes lucrările contractate, spre deosebire de majoritatea operatorilor de apă-canal din țară, care au înregistrat întârzieri foarte mari la lucrări și au trebuit să reporteze cheltuielile în următorul exercițiu financiar al UE.

Alte 123 de milioane de euro au fost accesate prin Programul Operațional Infrastructură Mare, permițând dezvoltarea infrastructurii  de apă și apă uzată, astfel că sistemele aflate acum în uz asigură accesul a 96,8% din populația județului Alba la apă potabilă sigură și de bună calitate, în timp ce 71,4% din populația județului are accesul asigurat la servicii de canalizare moderne și ecologice.

Dezvoltarea continuă, astfel că, anul acesta, în luna iunie, Apa CTTA Alba a semnat un nou contractul de finanțare, în valoare de peste 44 de milioane de euro, prin care se vor executa lucrări de amploare, în mai multe zone din județ.

Astfel, se va reabilita conducta de aducțiune a apei potabile de la Stația de Pompare (SP) Galda – Blaj,  aducțiunea SP Galda – Aiud – Ocna Mureș, se va moderniza sistemul de alimentare cu apă potabilă în localitățile  Cistei,  Bucerdea Grânoasă și Crăciunelu de Jos. Rețelele de canalizare vor fi reabilitate în aglomerarea  Aiud – Lopadea Nouă și extinse în aglomerarea Unirea – Războieni.

Pe zona Munților Apuseni, acest proiect va însemna reabilitarea  aducțiunii de apă potabilă Mihoiești – Gârde, a conductei de aducțiune Câmpeni – Abrud, extinderea aducțiunii Gârde – Baia de Arieș, modernizarea stațiilor de tratare a apei potabile de la Mihoiești și Zlatna, precum și modernizarea stațiilor de apă uzată Abrud și Baia de Arieș. Totodată, prin acest proiect, se va implementa și un sistem modern de măsură și control, care va contribui la eficientizarea operării rețelelor, la reducerea pierderilor și la reducerea timpilor de intervenție asupra rețelelor.

În zona Munților Apuseni, în cadrul unui proiect mai amplu, cu o valoare totală de peste 73 de milioane de lei, proiect care presupune realizarea a peste 45 de km de conducte noi de aducțiune și distribuție a apei potabile și care a depășit 80% ca stadiu de implementare, a fost rezolvată problema istorică a alimentării cu apă a orașului Abrud, locuitorii de aici având tot timpul apă de calitate la robinete.

Alte două proiecte importante, finanțate, de această dată, din Fondul de Dezvoltare (IID) al operatorului Apa CTTA, sunt cel de extindere a rețelei de apă potabilă în localitățile Meteș și Tăuți, în valoare de peste 4,4 milioane de lei şi cel de realizare a unei rețele de distribuție de apă potabilă și branșamente, în satul Laz al comunei Săsciori.

Facem tot ce ține de noi pentru a asigura servicii de calitate cetățenilor județului Alba. Pe de o parte, este nevoie de extinderea rețelelor, pentru a asigura accesul a cât mai mulți cetățeni, pe de altă parte este nevoie de lucrări de întreținere, reabilitare și modernizare. În plus, în ultimii ani, ne confruntăm cu condiții meteo deosebite și a devenit evident că infrastructura de apă și canal trebuie adaptată la provocările puse de schimbările climatice. Alături de investițiile în drumuri și infrastructură medicală, investițiile în rețelele de apă și canal rămân prioritare pentru Consiliul Județean Alba! Cred că asigurarea unui standard de viață ridicat pentru comunitățile județului Alba nu este doar o îndatorire pentru noi, ci și o formă de respect față de cetățeni,” – a spus Ion Dumitrel, Președintele Consiliului Județean Alba.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Sondaj Avangarde: AUR și Călin Georgescu ar câștiga alegerile dacâ ar avea loc în luna ianuarie 2025

Unirea Ziarul

Publicat

în

Sondaj Avangarde: AUR și Călin Georgescu ar câștiga alegerile dacâ ar avea loc în luna ianuarie 2025 Potrivit unei cercetări sociologice realizate de Avangarde în perioada 10-16 ianuarie 2025, opțiunile politice ale românilor au evoluat semnificativ față de rezultatele ultimelor alegeri. Opțiunile de vot la alegerile parlamentare ar arăta în felul următor: AUR – 29% […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea