Rămâi conectat

Ştirea zilei

Investiție de peste 16 milioane lei pentru eficientizarea sistemului de iluminat public dintr-un oraș din județul Alba

Ziarul Unirea

Publicat

în

Orașul Cugir a aprobat proiectul „Eficientizarea sistemului de iluminat public în Cugir”, în vederea finanțării acestuia în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 3 – Creşterea eficienţei energetice în clădirile rezidenţiale, clădiri publice şi sistemele de iluminat public, îndeosebi a celor care înregistrează consumuri energetice mari.

Potrivit primarului Adrian Teban, ivestiția propune un sistem inovativ pentru control și monitorizare de la distanță a sistemului de iluminat public, bazat pe tehnologie wireless. Beneficiile imediate constau în diminuarea costurilor implicate de iluminatul pubilc stradal. Sistemul permite controlul de la distanță a fiecarui corp de iluminat în parte. În funcție de cerinte, controlul poate fi extins de la nivel individual (stâlp de iluminat), la nivel de grup (străzi, cartiere etc.).

O aplicație software (rulând în navigatorul web sau pe smartphone) este folosită pentru a realiza acest control/monitorizare. Poliția, salvarea, pompierii sau alte servicii publice pot fi autorizate de către client să preia controlul iluminatului în anumite zone în caz că acest lucru este necesar. Acest control total este realizat pe baza unui protocol securizat telecomandat. Sistemul permite accesul în timp real la informațiile dorite prin aplicația software.

Operatorul are un acces în timp real la datele legate de timpii de utilizare, energia consumată, starea actuală, etc. al fiecărui corp de iluminat în parte. Din punt de vedere logistic, sistemul permite o mai bună planificare a activitățiilor de întreținere asociate iluminatului public stradal. Sitemul este cuantificabil, permițând ușor acomodarea unor noi funcționalități deasupra celor existente. Ca exemplu, citirea altor parametrii ca temperatura, presiunea, intensitatea luminoasă a mediului înconjurător poate fi ușor acomodată odată ce soluția este deja implementată.

Din punct de vedere constructiv, functional, si tehnic, prin implementarea solutiei propuse Orasului Cugir si localitatea Vinerea vor beneficiat de avantaje imediate precum: Înnoirea retelei de iluminat (pentru urmatorii 10-15 ani);Scăderea cheltuielilor orașului prin definirea intervalelor orare de reducere de flux luminos; Reducerea luminozitatii cu 30-35% la lampile cu sodiu, nu este perceputa imediat de catre subiectul uman, dar aduce o economisire de pana la 70%; Reducerea costurilor de intretinere asociate iluminatului public;Cresterea sigurantei cetateanului in oras.

Valoarea totală a proiectului este în cuantum de 16.421.385,34 lei (inclusiv TVA), din care valoare totală eligibilă 16.271.567,97 lei şi valoare totală neeligibilă de 149.817,37 lei.

Contribuția proprie în proiect de 475.248,73 lei, reprezentând achitarea tuturor cheltuielilor neeligibile ale proiectului, în cuantum de 149.817,37 lei, cât și contribuția de 2% din valoarea eligibilă a proiectului, în cuantum de 325.431,36 lei, reprezentând cofinanțarea proiectului „Eficientizarea sistemului de iluminat public în UAT Cugir”.

Constantin PREDESCU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ

Ziarul Unirea

Publicat

în

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ Reprezentanţii Centrului de Transfuzie Sanguină Alba au lansat joi, 28 martie 2024, un apel la persoanele care pot să doneze sânge din grupele A negativ și B negativ. ”În aceasta săptămână au fost multe solicitări pe grupele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea