Între 9-11 noiembrie, la Sebeș: Festivalul Naţional de Folclor „Felician Fărcaşiu” – Concurs de interpretare a cântecului popular românesc
În perioada 9 – 11 noiembrie 2018, Sebeşul va găzdui cea de-a XVI-a ediţie a Festivalului Naţional de Folclor „Felician Fărcaşiu” – Concurs de interpretare a cântecului popular românesc. Devenit deja o tradiţie, evenimentul aduce pe scena Centrului Cultural „Lucian Blaga” din Sebeş, locaţia de desfăşurare a evenimentului, cei mai îndrăgiţi interpreţi de folclor, dar şi tineri artişti dornici să se afirme şi să ducă mai departe moştenirea marelui culegător de folclor românesc, Felician Fărcaşiu.
Festivalul este structurat în două secţiuni: prima secţiune vizează concursul de interpretare dedicat soliştilor vocali de muzică populară – amatori din întreaga ţară, având vârsta cuprinsă între 14-35 ani, iar cea de-a două secţiune vizează recitalurile artiştilor consacraţi.
*Programul Festivalului Naţional de Folclor „Felician Fărcaşiu”
*Vineri, 9 noiembrie 2018:
– ora 14,00: primirea oficiala a concurenţilor de către primarul Municipiului Sebeş, Dorin Nistor;
– ora 14,30: vernisarea expoziției „Între sacru și profan. Repertorizarea și digitizarea troițelor de pe Valea Sebeșului”.
– ora 15,30: preselecţia concurenţilor înscrişi – înregistrarea audio-video a preselecţiei; comunicarea rezultatelor preselecţiei urmată de tragerea la sorţi a intrării în concurs;
*Sâmbătă, 10 noiembrie 2018:
– ora 10,00: lansare de carte, Casa Memorială “Lucian Blaga” din Lancrăm
– ora 11,30: repetiţiile concurenţilor cu orchestra
– ora 18,00: concurs de interpretare a cântecului popular românesc
– recitaluri artişti consacraţi: Traian Jurchelea; Cornel Borza; Lavinia Goste; Maria Cârneci; Nicolae și Tudor Furdui Iancu
*Duminica, 11 noiembrie 2018:
– ora 11,00: deliberarea juriului
– ora 18,00: premierea concurenţilor şi gala laureaţilor
– recitaluri artişti consacraţi: Tradiții de pe Valea Sebeșului cu Fluierașii de la Șugag; Grupul vocal „Felician Fărcaşiu”; Ansamblul folcloric „Augustin Bena”; Nicoleta Voica; Grigore Leșe; Junii Sibiului
Spectacolul va fi prezentat de Iuliana Tudor. Acompaniază: Orchestra “Augustin Bena” a judeţului Alba, dirijor Alexandru Pal.
*Regulamentul Festivalului – concurs naţional de interpretare a cântecului popular românesc „FELICIAN FĂRCAŞIU”
Obiectivul festivalului este acela de a descoperi şi promova noi talente interpretative, de a pune în valoare cântecul popular autentic şi de-al introduce în circuitul valorilor spirituale, de a realiza o prezentare nealterată a frumuseţii costumului popular din diferite zone culturale ale ţării.
*Condiţii de participare
La concurs sunt invitaţi să participe solişti vocali de muzică populară – amatori din întreaga ţară, având vârsta cuprinsă între 14-35 ani.
*Repertoriu.
Atât la preselecţie, cât şi în concurs, soliştii vor prezenta două cântece, din zona din care provin, unul cu acompaniament orchestral, altul fără acompaniament orchestral (doină, bocet, baladă). Se va acorda un premiu
special pentru cea mai bună interpretare a unei melodii din repertoriul lui Felician Fărcaşiu.
*Înscrierile.
Concurenții vor interpreta două melodii reprezentative pentru zona etnofolclorică din care provin: prima melodie – fără acompaniament orchestral, cu ritm parlando-rubato (doină, bocet, cântec bătrânesc, cântec propriu-zis) și cea de-a doua melodie – cu acompaniament, cu ritm giusto-silabic, aksac sau de dans.
Concurenții au obligația de a trimite, odată cu Fișa de înscriere, partitura muzicală, un link de trimitere către o înregistrare audio/video sau înregistrarea audio a melodiei cu acompaniament pe care doresc să o prezinte în concurs.
*Fișele de înscriere și partiturile muzicale/link-urile/înregistrările vor fi trimise, până cel târziu în data de 2 noiembrie 2018, ora 18.00, pe adresa *Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeş, bd. Lucian Blaga, nr. 45,
cod poştal 515800, fax: 0258/732844, tel.: 0258/732939*, sau prin e-mail la adresa: [email protected] <[email protected]>.
*Desfăşurarea concursului
Vineri, 9 noiembrie 2018, la ora 15.30, debutează preselecţia concurenţilor, care va avea loc la sediul Centrului Cultural „Lucian Blaga”, din Sebeş.
Sâmbătă, 10 noiembrie 2018, la ora 11.30, vor începe repetiţiile concurenţilor cu orchestra, iar de la ora 18.00, concursul.
Festivitatea de premiere şi gala laureaţilor vor avea loc duminică, 11 noiembrie 2018, de la ora 18.00.
Concursul se va desfăşura sub forma unui spectacol cu public în sala ”Radu Stanca” a Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeş.
Ordinea intrării în concurs va fi stabilită prin tragere la sorţi.
Câştigătorul marelui premiu va fi invitat de onoare pentru susţinerea unui recital la următoarea ediţie a festivalului.
Unul din elementele de noutate pentru ediția din acest an este acela că publicul din sala de spectacol va avea posibilitatea să-și voteze interpretul favorit (căruia i se va acorda premiul de popularitate), prin intermediul unor formulare care vor fi oferite odată cu biletele de acces. Procedura de vot pentru premiul de popularitate se va încheia sâmbătă, 10 noiembrie, la ora 23.00.
*Juriul
Aprecierea concurenţilor va fi făcută de un juriu alcătuit din personalităţi ale vieţii culturale, specialişti în folclor muzical, etnografie, etc. Membrii juriului sunt: președintele juriului – domnul Grigore Leșe, doamna Elise Stan, doamna Gabriela Rusu Păsărin, doamna Doina Işfanoni, doamna Daniela Ghivescu.
*Premiile.
Organizatorii acordă următoarele premii, pe baza clasamentului stabilit de juriu:
– Marele premiul al festivalului: 5.000 lei
– Premiul I: 3.500 lei
– Premiul II: 2.000 lei
– Premiul III: 1.500 lei
– Un premiu special pentru interpretarea unei melodii din repertoriul lui Felician Fărcaşiu: 1.000 lei
– Premiul de popularitate: 1.000 lei
Tuturor concurenţilor li se vor acorda diplome de participare.
Festivalul Naţional de Folclor „Felician Fărcaşiu”, ediţia a XVI – a, Sebeş, va fi televizat și difuzat pe unde radio prin intermediul Radiodifuziunii Române.
Organizatorii Festivalului de Folclor „Felician Fărcaşiu” sunt: Primăria şi Consiliul Local al Municipiului Sebeş, Centrul Cultural „Lucian Blaga” – Sebeş.
Parteneri: Consiliul Judeţean Alba și Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba. Parteneri media: Radio România Regional, Radio România Cluj, TVR3, TVR Târgu-Mureș.
Accesul la cele două seri de spectacol se face pe baza biletelor puse în vânzare prin Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeş. Costul unui bilet este de 15 lei.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
Mesaje, urări și felicitări de Crăciun fericit 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Mesaje de Crăciun pentru prietenii din străinătate în limba italiană Dacă aveți prieteni care cunosc limba italiană vă propunem să le trimiteți, în preajma sărbătorilor, unul dintre mesajele de mai jos. Surpriza va fi pe măsură. Buon Natale / Buone […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Curier Județeanacum 9 ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 13 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Actualitateacum 44 de minute
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri