Rămâi conectat

Politică Administrație

Interviu cu Flavius Breaz, primarul localităţii Mihalţ

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

URS Construct

 Mihalţul bate cel puţin două recorduri – este comuna cu cel mai tânăr primar din ţară şi comuna cu cele mai multe tractoare raportat la numărul de locuitori. Comuna are în componenţă satele Mihalţ, Cistei şi Obreja în care trăiesc, potrivit ultimului recensământ, circa 3.500 de locuitori din care un procent mare de tineri. De altfel, aici va fi construit un bloc ANL cu 19 locuinţe pentru tinerii până în 35 de ani. Principalele preocupări ale mihălţenilor sunt agricultura şi creşterea animalelor, circa 500 de tractoare fiind înmatriculate în comună. În total aici se lucrează în fiecare an peste 3.000 de hectare de pământ.
Născut şi crescut în Mihalţ, Flavius Breaz (28 ani) a devenit primar al comunei în 2008 pe când avea doar 24 de ani şi era proaspăt ieşit de pe băncile facultăţii. Tocmai tinereţea a fost cea care l-a ajutat atunci să-l învingă pe contracandidatul său. La alegerile din vara acestui an, Flavius Breaz spune că se bazează pe realizările şi investiţiile făcute pentru comunitate.  

 

– Domnule Flavius Breaz, sunteţi cel mai tânăr primar din ţară…
– În 2008 când am devenit primar am câştigat primul mandat când aveam doar 24 de ani. Cred că sunt în continuare cel mai tânăr primar din ţară. Uitându-mă în urmă, pot spune că am avut curaj să îmi asum o asemenea responsabilitate, să preiau frâiele unei comunităţi aşa mari cum este Mihalţul dar foarte mult a contat susţinerea familiei. Şi după cum ştiţi lucrurile nu au fost întotdeauna liniştite la noi. Aici trăieşte o comunitate importantă de greco-catolici şi mulţi ani la rând au fost dispute religioase cu ortodocşii. Au fost vremuri când biserica din Mihalţ pe care şi-o disputau cele două culte era păzită cu jandarmii. Lucrurile s-au liniştit însă de când greco-catolicii au finalizat de construit propria biserică. Eu însumi fac parte dintr-o familie mixtă, de greo-catolici şi ortodocşi. Apoi, după cum se ştie, Mihalţul este o comună agrară prin excelenţă şi nu greşesc când spun că mihălţenii au un cult pentru pământurile lor, astfel că au apărut multe probleme de fond funciar. Eu consider însă că în cei patru ani de când sunt primar am reuşit să rezolv multe dintre problemele mihălţenilor.
– Care sunt principalele realizări pe care le puteţi bifa?
– În primul rând sunt foarte mulţumit că am reuşit să finalizez alimentarea cu apă în localităţile Mihalţ şi Obreja, lucrare începută în 2008 şi finalizată în proporţie de 95%. Această lucrare, realizată prin subprogramul de alimentare cu apă, are o valoare totală de aproximativ 1,68 milioane lei din care au mai rămas de achitat doar 77.000 lei. Un alt proiect la care am ţinut foarte mult şi care s-a realizat este reabilitarea căminului cultural din Mihalţ, lucrare în valoare de 313.115 lei. Vrem să inaugurăm căminul a cărui capacitate este acum de 400 de locuri înainte de Paşti. Mihălţenii aşteaptă cu nerăbdare să redeschidem căminul, pentru că aici au loc toate evenimentele importante pentru comunitate, de la spectacolele ansamblului local „Banul Mihalcea”, până la nunţi, botezuri şi parastase. S-au executat lucrări complexe – înlocuirea tavanului, zugrăveli interioare şi exterioare, gresie, faianţă, grupuri sociale cu instalaţii de apă şi canalizare, mobilier. Şi căminul cultural din Cistei a fost reabilitat, au fost placaţi pereţii cu gresie şi faianţă, au fost executate tencuieli interioare şi reabilitată învelitoarea, în total s-au alocat pentru această lucrare 20.000 lei. De asemenea, este în curs de reabilitare căminul cultural din Obreja pentru care au fost alocaţi 20.000 lei. Tot la Obreja a început construirea bisericii ortodoxe din localitate după ce cea veche a trebuit demolată. Contribuţia Primăriei pentru acest obiectiv este de 75.000 lei, bani suficienţi pentru fundaţie şi începerea construcţiei. Am reuşit de asemenea să alocăm fonduri pentru reabilitarea şcolilor din Mihalţ, care au trecut printr-un proces de modernizare şi refuncţionalizare cuprinzând lucrări de schimbare a instalaţiei electrice, izolare termică, zugrăveli, grupuri sanitare.
– Ştiu că aveţi în plan şi alte lucrări de infrastructură, importante pentru bunăstarea mihălţenilor.
– Da, aşteptăm ca în martie să lansăm licitaţii pentru alte trei lucrări de infrastructură foarte importante. Este vorba despre introducerea reţelei de canalizare menajeră şi staţie de epurare în satul Cistei, alimentarea cu apă potabilă a satului Cistei în valoare de 914.716 lei şi modernizarea infrastructurii rutiere în comuna Mihalţ pe o distanţă de 6,2 km, în valoare de 5,19 milioane lei. Pentru toate acestea am întocmit deja studiile de fezabilitate iar în martie Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului va organiza licitaţiile. Pe lângă acestea este în curs de licitaţie lucrarea de introducere a canalizării menajere şi staţie de epurare în localitatea Mihalţ, în valoare totală 9,74 milioane lei. Am întocmit studiul de fezabilitate şi pentru construirea unui bloc ANL de locuinţe pentru tineri. Am obţinut finanţarea de la ANL pentru 19 locuinţe pentru tineri şi aşteptăm să semnăm contractul în perioada următoare.
– Deci încă o premieră pentru comuna Mihalţ, după cel mai tânăr primar şi cele mai multe tractoare, primul bloc ANL.
– Vom fi prima comună, cel puţin din zona noastră, care vom avea un bloc pentru tineri. Avem noroc că de aici tinerii nu prea pleacă, rămân să lucreze pământul alături de părinţi şi astfel comuna înfloreşte. Nu e ca în alte părţi, unde tinerii pleacă din locurile natale pentru a-şi câştiga existenţa. De exemplu avem peste 200 de proiecte depuse la APDRP pe Măsurile 1.2.1. şi 1.4.1., măsuri care încurajează instalarea tinerilor fermieri şi sprijinirea fermelor de semisubzistenţă. Mai puţin norocoşi suntem la capitolul investiţii. Deşi comuna Mihalţ i-a dat pe unii dintre cei mai importanţi investitori din judeţul Alba, pe fraţii Marcel şi David Florea, la noi în comună nu prea vin investitori. Cred că un impediment este poziţionarea comunei.
– Ştiu că după ce aţi anunţat că veţi candida din partea PDL la alegerile din 2012, aţi avut viaţă grea în consiliul local.
– Acum lucrurile s-au mai liniştit cât de cât însă am traversat o perioadă foarte dificilă. Foştii mei colegi de partid, consilierii din PSD, dar şi ceilalţi reprezentanţi ai Opoziţiei din CL Mihalţ n-au înţeles că nevotând proiectele pe care le iniţiez eu îi sancţionează de fapt pe locuitorii comunei, şi nu pe mine. Am apelat la mihălţeni şi cu ajutorul lor am reuşit să trecem proiectele vitale pentru comună. Am recurs la o stratagemă, am organizat şedinţele de consiliu în căminul cultural şi am chemat şi locuitorii comunei la şedinţe. Astfel, sub presiunea lor şi de ruşinea oamenilor, consilierii Opoziţiei au votat proiectele.
– În final, ce doriţi să le transmiteţi mihălţenilor?
– Mihălţenii mă cunosc bine şi ei ştiu că uşa de la primărie le este deschisă oricând. Vreau doar să-i asigur că interesul lor este şi interesul meu şi că cel mai mult mă preocupă ca, prin ceea ce fac, viaţa lor să devină mai uşoară, dacă nu mai frumoasă. De aceea am şi lăsat la urmă lucruri mai puţin importante, cum ar fi renovarea clădirii Primăriei Mihalţ cu care nu ne putem mândri acum. Am considerat important să rezolv mai întâi doleanţele oamenilor. Sunt mândru că sunt primarul unei comune mari şi frumoase cu oameni aşa de muncitori, recunoscuţi în tot judeţul pentru hărnicia lor.
– Vă mulţumesc pentru timpul acordat şi vă urez casă de piatră pentru că ştiu că în această vară, după alegeri, aveţi programată nunta. (I.P.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Biserica „Sfinții Arhangheli” din comuna Horea va fi restaurată și refuncționalizată. Licitația de peste 5 milioane de lei, lansată pe SEAP

Bera Larisa

Publicat

în

Biserica „Sfinții Arhangheli” din comuna Horea va fi restaurată și refuncționalizată. Licitația de peste 5 milioane de lei, lansată pe SEAP Parohia Ortodoxă Română Horea a lansat la data de 14 ianuarie 2025 licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice pentru execuția lucrărilor de resturare, refuncționalizare și punere în valoare a Bisericii Sfinții Arhangheli din […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea