Rămâi conectat

Politică Administrație

Interviu cu Dan Coriolan Simedru, prefectul judeţului Alba

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

URS Construct

– Domnule prefect, vă rog să le explicaţi locuitorilor din judeţul nostru cum pot vota pe data de 10 iunie, la alegerile locale din România?
– Procesul de vot din 10 iunie se va desfăşura începând cu ora 7.00 şi se va încheia la ora 21.00, iar în acest interval de timp, alegătorii îşi pot exercita dreptul de vot, o singură dată, şi doar la secţiile de votare din zona în care îşi au domiciliul. Potrivit Legii 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, secţiile de votare s-au organizat în fiecare municipiu, oraş sau comună, iar numărul lor a fost stabilit în funcţie de numărul de locuitori. Astfel, s-a luat în considerare organizarea unei secţii de votare la 1.000-2.000 de locuitori. Alegătorii au fost înscrişi în liste electorale permanente, în liste electorale complementare sau în liste suplimentare şi vor vota, la aceeaşi secţie de votare, pentru consiliul local, consiliul judeţean, pentru primar şi pentru preşedintele consiliului judeţean. Dacă sunt persoane care, cu cel puţin 3 luni înaintea scrutinului, şi-au stabilit reşedinţa într-o altă circumscripţie electorală în care au loc alegeri, acestea vor solicita înscrierea de către primar într-o listă electorală suplimentară, pe baza actului de identitate. În lista suplimentară sunt înscrise şi persoanele omise din copia de pe lista electorală permanentă, care se prezintă la vot şi fac dovada, cu actul de identitate, că domiciliază în raza secţiei de votare respective.
– Câte secţii de votare au fost delimitate şi câţi locuitori cu drept de vot avem în judeţul Alba?
– Au fost delimitate şi numerotate secţiile de votare de către toţi primarii, prin dispoziţie, fiind stabilite un număr de 431 secţii de votare (municipii – 106; în oraşe – 71; în comune: 254). Delimitarea şi numerotarea a fost adusă la cunoştinţă publică.
A fost comunicat numărul alegătorilor rezultat din listele electorale permanente şi complementare. Au fost înscrişi în listele electorale permanente la data comunicării către birourile electorale de circumscripţie (16 aprilie 2012) un număr de 320.038 cetăţeni cu drept de vot şi în listele electorale complementare un număr de 451 cetăţeni cu drept de vot. La data predării listelor electorale permanente către primari (26 aprilie 2012) figurau înscrişi în listele electorale permanente un număr de 319.446 cetăţeni cu drept de vot.
Pentru judeţul Alba au fost tipărite 1.411.640 buletine de vot, aflate acum sub pază militară la Instituţia Prefectului. Acestea vor fi distribuite în 8 iunie către primari şi preşedinţii birourilor electorale de circumscripţii. Odată cu buletinele de vot se vor distribui şi ştampilele cu menţiunea VOTAT şi timbrele autocolante.
– Cu ce documente de identitate pot vota românii la alegerile locale din 10 iunie 2012?
– Potrivit normelor legale în vigoare, cei înscrişi în lista electorală de la secţia de votare îşi pot exercita dreptul la vot pe baza oricărui document valabil care le atestă identitatea, după cum urmează: carte de identitate; carte de identitate provizorie; buletin de identitate; paşaport diplomatic; paşaport de serviciu; carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din şcolile militare). Mare atenţie însă: Actele de identitate trebuie să se afle în termen de valabilitate.
În cazul în care sunt persoane care şi-au schimbat adresa de domiciliu după ce s-au întocmit listele electorale, acestea pot vota dacă prezintă un document valabil de identitate care dovedeşte noua adresa. După caz, acest document poate fi însoţit de certificatul de înregistrare, de cartea de rezidenţă permanentă sau de permisul de şedere permanentă care atestă adresa actuală.
Totodată, dacă au fost omişi de pe lista electorală, cetăţenii pot vota în baza oricărui document valabil de identitate, care face dovada că au domiciliul sau reşedinţa în raza teritorială a secţiei de votare respectivă.
– Când se utilizează urna specială?
– Există şi cazuri în care alegătorul nu se poate deplasa din cauza bolii sau a invalidităţii, astfel că va fi absolvit de obligaţia votării la secţia de votare de care aparţine cu domiciliul. În această situaţie, însă, preşedintele biroului electoral ale secţiei de votare (BSV) poate aproba, la solicitarea scrisă a alegătorului aflat în imposibilitatea deplasării, utilizarea urnei speciale. Astfel, se va forma o echipă, din cel puţin 2 membri ai BSV, care se vor deplasa la domiciliul alegătorului cu o urnă specială şi cu materialul necesar votării: ştampila cu menţiunea VOTAT, buletine de vot; extras de pe copia listei electorală permanentă/copia listei electorale complementare/listă suplimentară. În raza unei secţii de votare se utilizează o singură urnă specială, ce poate fi transportată numai de membrii biroului electoral al secţiei de votare.
– Unde votează membrii secţiilor de votare?
– Conform prevederilor legale în vigoare, preşedintele şi membrii secţiilor de votare îşi vor exprima opţiunea la secţia de votare unde îşi îndeplinesc atribuţiile. În cazul în care secţia de votare în care au atribuţii este diferită de cea în a cărei rază au domiciliul, membrii BSV vor fi înscrişi în lista suplimentară şi, în acelaşi timp, vor fi radiate din lista electorala permanentă existentă la secţia de votare în a cărei rază domiciliază. În aceeaşi situaţie se va afla şi personalul însărcinat cu menţinerea ordinii publice în ziua alegerilor, precum şi personalul tehnic auxiliar.
– Cum se desfăşoară efectiv procesul de votare?
– Înainte de a intra în cabina de votare, fiecare alegător va primi, de la membrii biroului electoral al secţiei de votare, buletinele de vot şi ştampila cu menţiunea VOTAT. Buletinul de vot trebuie să aibă aplicată pe verso stampila de control a secţiei de votare. După ce au votat, alegătorii vor îndoi buletinele de vot astfel încât pagina albă care poartă ştampila de control să rămână în afară şi le introduc în urnă, având grijă să nu se deschidă. Îndoirea greşită a buletinului de vot nu atrage nulitatea votului, dacă secretul votului este asigurat. Votul va fi valabil şi în cazul în care opţiunea alegătorului este evidentă, deşi stampila aplicată a depăşit limitele patrulaterului. În schimb, dacă buletinul de vot se deschide în aşa fel încât secretul votului nu mai este asigurat, acesta se anulează şi se dă alegătorului, numai o singură dată, un nou buletin de vot, lucru ce va fi specificat ulterior şi în procesul-verbal al operaţiunilor de votare. Buletinul de vot va fi anulat şi în cazul în care ştampila „Votat” a fost aplicată în mai multe patrulatere sau nu a fost aplicată pe niciunul dintre ele. De asemenea, votul poate fi anulat şi atunci când buletinul nu poartă ştampila de control a secţiei de votare sau când are un alt model decât buletinul de vot aprobat legal.
– Vor fi foarte multe cadre MAI implicate în protecţia secţiilor de votare în data de 10 iunie….
– Pentru a asigura desfăşurarea unui proces electoral corect, MAI a lansat şi o campanie în acest sens, sub titlul „Mita şi votul ilegal înseamnă închisoare!”, pentru informarea cetăţenilor cu privire la riscurile ce se impun dacă încalcă legea. Pentru protecţia celor 431 de secţii de votare, din judeţul Alba vor fi repartizaţi aproximativ 424 poliţişti, 238 jandarmi, 200 alte cadre din structuri MAI. Mai mult, pentru înlăturarea oricăror suspiciuni, cadrele MAI care au rude candidaţi în localităţile unde îşi desfăşoară activitatea de pază, au fost detaşate în alte locaţii în data de 10 iunie 2012.
– Aveţi un mesaj de transmis cetăţenilor din Alba?
– Pe 10 iunie 2012 au loc în România alegeri pentru desemnarea reprezentanţilor în Consiliul Local, Primărie, Consiliul Judeţean şi Preşedenţia Consiliului Judeţean. Vă îndemn: Pe 10 Iunie mergeţi la vot! Alegerile locale în 2012 se organizează într-un singur tur, cine are cu un singur vot mai mult decât fiecare dintre contracandidaţi, câştigă. Fotoliul de primar, în orice localitate, se poate câştiga cu un singur vot. Acela poate fi al tău! Un oraş nu se poate conduce singur, indiferent dacă votăm sau nu. Preferatul nostru poate fi altcineva, dar putem alege doar dintre cei care candidează. De aceea este important să vă alegeţi un favorit dintre cei care candidează şi să mergeţi să-l validaţi prin vot. Nu lăsaţi pe alţii să decidă pentru voi! Mergeţi la vot!
– Vă mulţumesc!
A consemnat,
Nicoleta IDITA-TOMUŢA


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Biserica „Sfinții Arhangheli” din comuna Horea va fi restaurată și refuncționalizată. Licitația de peste 5 milioane de lei, lansată pe SEAP

Bera Larisa

Publicat

în

Biserica „Sfinții Arhangheli” din comuna Horea va fi restaurată și refuncționalizată. Licitația de peste 5 milioane de lei, lansată pe SEAP Parohia Ortodoxă Română Horea a lansat la data de 14 ianuarie 2025 licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice pentru execuția lucrărilor de resturare, refuncționalizare și punere în valoare a Bisericii Sfinții Arhangheli din […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea