Intervenție în premieră la spitalul din Blaj: Medicul Mihai Nemeți i-a revascularizat, chirurgical, artera carotidă unui pacient care a suferit un accident cerebral
Săptămâna trecută, Spitalul Municipal Blaj a înregistrat o premieră medicală. Medicul specialist de chirurgie cardiovasculară Mihai Nemeţi i-a revascularizat, chirurgical, artera carotidă unui pacient în vârstă de 66 ani, care a suferit un accident cerebral. Tânărul medic blăjean spus că, în prezent, compartimentul de chirurgie vasculară nou înfiinţat, din cadrul secţiei chirurgie a spitalului blăjean, deserveşte întreaga paletă de patologii vasculare, astfel încât pacienţii din Blaj şi din zonă nu mai trebuie să apeleze la unităţile medicale din alte oraşe pentru intervenţii.
De săptămâna viitoare, la Blaj se vor face şi primele operaţii oftalmologice, cei doi medici specialişti având la dispoziţie o sală de operaţie dotată, fiind deja făcute primele programări în acest sens.
Începând din 1 noiembrie 2016, în cadrul secţiei chirurgie din Spitalul Municipal Blaj, funcţionează compartimentul chirurgie vasculară, cu 7 paturi, condus de dr. Mihai Nemeţi, medic specialist de chirurgie cardiovasculară. Acest compartiment a luat naştere în urma colaborării care exista deja, de la începutul anului, între dr. Mihai Nemeţi şi medicii de chirurgie generală, după ce s-a constatat faptul că există un aflux semnificativ de bolnavi cu patologie vasculară. Astfel, în unitatea medicală blăjeană, au apărut şi primele intervenţii chirurgicale, în special pe sistemul arterial, în condiţiile în care la sistemul venos erau făcute până acum operaţii de către chirurgii din spitalul blăjean, respectiv cele de varice.
„Săptămâna trecută s-a realizat o premieră şi anume o intervenţie care a constat în revascularizarea chirurgicală a arterei carotide. Este vorba despre un pacient în vârstă de 66 ani care a suferit un accident vascular cerebral semnificativ, iar în urma investigaţiilor de specialitate s-a constatat că una dintre principalele artere care irigă masa cerebrală era stenozată, adică înfundată în proporţie de 95%, existând riscul producerii, în orice moment, a unui al doilea accident vascular cerebral, cu consecinţe fatale. Din acest motiv s-a realizat această intervenţie, care a decurs foarte bine, pacientul externându-se fără nici un fel de probleme, practic indepărtându-se de un posibil alt accident cerebral, posibil fatal.
Tot săptămâna trecută s-a mai realizat o intervenţie, pe care noi dorim să o considerăm de rutină, respectiv revascularizarea chirurgicală a membrelor inferioare. Sunt pacienţi aflaţi în iminenţa de a-şi pierde membrele inferioare din cauza bolilor de artere şi încercăm să facem tot ce putem, astfel încât să îi redăm societăţii şi să îşi poată folosi cât se poate de normal respectivele segmente ale organismului.
Compartimentul chirurgie vasculară s-a înfiinţat la 1 noiembrie, dar există o colaborare mai veche între mine şi colectivul de chirurgi generalişti. În urma acestor colaborări, s-au făcut numeroase intervenţii, precum cele de revascularizare a membrelor inferioare, tot felul de ocluzii ale aortei, care este vasul principal al organismului, tot pentru a reda funcţionalităţii complete membrele inferioare, se operează boala varicoasă, se asigură realizarea de fistule artero-venoase pentru pacienţii dializaţi. Îmi place să cred că, odată cu acest debut şi ţinând cont şi de colaborarea anterioară înfiinţării acestui compartiment de chirurgie vasculară, practic deservim întreaga paletă de patologii vasculare, în special cele arteriale, care sunt cele importante.
În această colaborare fructuoasă nu trebuie omişi cei care ne dau o mână consistentă de ajutor: echipa de medici anestezişti, dr. Cornelia Balint şi dr. Rodica Popa, medicul chirurg Raul Şandor, de la Cluj, care vine să ne mai dea o mână de ajutor la operaţiile cu risc crescut de complexitate, asistentele care ne ajută în sala de operaţie, cele de pe secţia terapie intensivă şi cele de pe secţia chirurgie”, a declarat dr. Mihai Nemeţi (foto), medic specialist de chirurgie cardiovasculară, citat de radioblaj.
Compartimentul de chirurgie vasculară nou înfiinţat, din cadrul secţiei chirurgie a spitalului blăjean, deserveşte întreaga zonă, fiind căutat deja de pacienţi din Blaj, zona Blaj şi chiar din judeţul Sibiu. Aceştia nu mai sunt nevoiţi să meargă pentru astfel de intervenţii chirurgicale în centre universitare, precum cele din Cluj şi Târgu Mureş. Deschiderea acestui compartiment continuă politica Spitalului Municipal Blaj de a înfiinţa cât mai multe servicii şi specialităţi medicale în favoarea comunităţii locale, aşa cum ne-a declarat managerul instituţiei, dr. Mihai Nemeţi, nimeni altul decât tatăl medicului specialist în chirurgie cardiovasculară cu care am stat de vorbă mai sus.
Managerul spitalului blăjean a mai anunţat, cu această ocazie, faptul că, de săptămâna viitoare, la Blaj se vor face şi primele operaţii oftalmologice, cei doi medici specialişti având la dispoziţie o sală de operaţie dotată, fiind deja făcute primele programări în acest sens.
sursa: radioblaj.caritas-blaj.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Acord de recunoașterea vinovăției încheiat de un șofer mort de beat, care a intrat cu mașina într-un scuar pe autostrada A1: 10.000 de euro, mita pe care a vrut să o dea polițiștilor
Acord de recunoașterea vinovăției încheiat de un șofer mort de beat, care a intrat cu mașina într-un scuar pe autostrada A1: 10.000 de euro, mita pe care a vrut să o dea polițiștilor Un șofer mort de beat, care a intrat cu mașina într-un scuar pe autostrada A1 a încheiat un acord de recunoaștere a […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii9 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii