Rămâi conectat

Economie

Întârzie norma de hrană pentru cadrele didactice. Când vin banii pe primele luni?

Ziarul Unirea

Publicat

în

Din acest an, personalul din învăţământ va primi norma de hrană, în limita a doua salarii minime pe economie, împărţite în 12 luni, în funcţie şi de numărul de zile lucrate. Sindicaliştii din domeniu spun că norma de hrană va fi plătită abia de luna viitoare, din cauza unor neclarităţi în cadrul Ministerului Finanţelor. Vestea bună este că luna aceasta se va plăti cadrelor didactice „sporul de solicitare neuropsihică”, de 10% din salariu.

Deşi norma de hrană trebuia deja acordată bugetarilor, deocamdată nu s-a anunţat când vor primi dascălii banii.
Dacă se va lua în calcul luna decembrie, atunci norma de hrană va fi de 3.800 de lei, dacă nu, aceasta va fi de 4.160 de lei.

Cu această normă, salariile profesorilor, dar şi a celor încadraţi că personal nedidactic şi auxiliar ar urma să crească cu mai bine de 300 de lei lunar.

Indemnizaţia de hrană promisă bugetarilor şi, implicit, şi cadrelor didactice, ar fi creat o bulversare a sistemului. Astfel, chiar dacă echipa de specialişti în IT ar fi introdus noi specificaţii în programul de salarizare din învăţământ încă din luna decembrie, pentru că Ministerul Finanţelor interpretează diferit cele 4 legi şi ordonanţe pe baza cărora se seglementeaza indemnizaţia de hrană, sumele de bani vor ajunge în buzunarele profesorilor abia la jumătatea lunii februarie, când are loc plata lichidării pe luna ianuarie.

Reprezentanţii profesorilor din sindicate specifică că această interpretare a Ministerului Finanţelor nu va afecta în niciun fel veniturile profesorilor, iar singurul efect este acela că banii pe cele două luni vor veni într-o singură transă, şi nu în două, cum ar fi trebuit.

Indemnizaţia de hrană se calculează în raport cu suma de 4.160 de lei, care reprezintă brutul a doua salarii minime, aşa cum prevede legea cuantumul ei, bani pe care profesorii ar trebui să-i primească pe tot parcursul anului. Practic, în fiecare lună, profesorii vor primi peste 300 de lei brut în plus la salarii, cu condiţia să aibă toată zilele lucrate. Mai exact, din această sumă se va mai scădea, dacă personalul din învăţământ are zile de concediu.

Indemnizaţiile sunt asimilate salariilor, prin urmare se vor opri toate contribuţiile şi impozitele pe venit. La lichidarea pentru luna decembrie, care va avea loc la mijlocul acestei luni, profesorii nu vor primi aşadar indemnizaţia de hrană, dar vor primi sporul de 10% pentru solicitarea neuropsihică.

În învăţământ au mai avut loc două creşteri salariale, una în decembrie, şi una care se va aplica din această lună.

Sursa: portalinvatamant.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Economie

Economie

Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: Ciolacu s-a ținut de cuvânt pentru că și-a tatuat pe mâna textul ”Nu se mărește TVA-ul!”, dar era de preferat să scrie: ”Reindustrializez România!”

Unirea Ziarul

Publicat

în

Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: Ciolacu s-a ținut de cuvânt pentru că și-a tatuat pe mâna textul ”Nu se mărește TVA-ul!”, dar era de preferat să scrie: ”Reindustrializez România!” Dragoș Damian, directorul Terapia Cluj, într-o postare pe facebook, mennționează că l-ar fi apreciat mai mult pe premierul Ciolacu, dacă în loc de ”Nu se mărește […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea