Întâlniri culturale – animaţie şi viaţă în expoziţiile etnografice din judeţul Alba
Luna septembrie a încheiat şirul activităţilor culturale iniţiate de Consiliul Judeţean Alba şi partenerii implicaţi într-un proiect menit să anime spaţiul expoziţiilor etnografice din mediul rural, în scopul creşterii vizibilităţii şi conştientizării importanţei acestora în comunitate. Pe parcursul întregii veri, aproape 4.500 de persoane, de toate vârstele şi profesiile, au participat la activităţi care au adus în atenţie frumuseţea obiceiurilor şi folclorului românesc, personajele istorice şi ţinutele istoriei sau întâlniri cu scriitori şi lumea miraculoasă a cărţilor.
Proiectul a debutat în ziua de 2 iunie, de Ispas şi s-a încheiat în 14 septembrie, de Ziua Crucii, fiecare săptămână, duminică sau sărbătoare religioasă din acest interval constituindu-se în tot atâtea prilejuri de emoţie şi bucurie pentru participanţi dar şi pentru cei care au susţinut cele 74 de activităţi desfăşurate sub următoarele titluri: „Personajele istorice vin în satul tău” – în parteneriat cu Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, „Ieri despre alaltăieri – frumuseţea obiceiurilor şi folclorului nostru” – parteneri Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba (prin Ansamblul folcloric) şi Asociaţia Tradition Group, „Caravana poveştilor”, partener Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba.
Gazdele tuturor acestor adevărate evenimente culturale pentru lumea satului au fost expoziţiile etnografice cu care există dialog, bună colaborare şi care au încheiat parteneriatul cu Consiliul Judeţean Alba şi Muzeul Naţional al Unirii, privind dezvoltarea, organizarea şi susţinerea acestora precum şi pregătirea şi îndrumarea custozilor. În funcţie de spaţiul fiecărei expoziţii au fost susţinute toate activităţile sau doar unele dintre ele, numărul publicului participant oscilând proporţional cu capacitatea organizatorică a custodelui dar şi cu susţinerea pe care acesta a avut-o din partea administraţiei locale, şcolii, bisericii, pentru o bună organizare.
În proiect au fost implicate treizeci şi opt de expoziţii etnografice, din toate zonele istoric-etnografice ale judeţului Alba, rolul cultural-educativ al acestui demers fiind dublat de un necesar exerciţiu de comunicare şi implicare a primarilor din comunele care găzduiesc astfel de „case ale memoriei satului” lor. Merită să fie amintiţi, în acest context, primarii din Cenade, Roşia de Secaş, Jidvei, Cricău, Ighiu, Cîlnic, Gîrbova, Fărău, Cenade, Mogoş, Bucium, Stremţ, Vadu Moţilor, Sălciua, Fărău, Hopîrta, Livezile, care au fost prezenţi la toate activităţile.
Pentru a face o evaluare a acestui proiect, s-au aplicat scurte chestionare de opinie, prin care s-a dorit măsurarea gradului de vizibilitate al expoziţiei în comunitate precum şi gradul de satisfacţie privind aşteptările participanţilor la activităţile susţinute. Rezultatele obţinute prin interpretarea acestor chestionare dar şi cele dobândite prin observaţiile directe, din timpul desfăşurării activităţilor sunt încurajatoare, urmând ca pentru viitor astfel de manifestări culturale să fie organizate chiar de custozii expoziţiilor etnografice, în colaborare cu parteneri locali.
De altfel, Consiliul Judeţean Alba, prin toate proiectele privind susţinerea expoziţiilor etnografice doreşte să aducă acestora un plus de valoare şi viabilitate, pentru ca ele să devină factor de identitate, originalitate şi specific local, împlinindu-şi scopul pentru care au fost create: resursă de dezvoltare culturală pentru comunitate, spaţiu distinct pe harta localităţii, puncte de interes pentru turismul cultural din spaţiul geografic al Albei. (M.D.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 7 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii