Întâlnirea anuală a tinerilor din Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia!
Cel mai amplu eveniment de tineret al Bisericii Ortodoxe din Transilvania
Arhiepiscopia Ortodoxă Română de Alba Iulia prin Centrul de Misiune şi Tineret, în colaborare cu Consiliul Judeţean Alba şi cu Primăria Alba Iulia, a organizat întâlnirea anuală a tinerilor din Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, unde aproximativ 700 de tineri din judeţele Alba şi Mureş au dezbătut o temă de mare curaj şi de mare actualitate: frumuseţea morală a tinerilor. Invitatul special la această manifestare a fost binecunoscutul om de cultură şi de presă Cristian Tabără.
Întâlnirea a început cu slujba de Te Deum, oficiată de Î.P.S. Irineu, Arhiepiscopul de Alba Iulia. În cuvântul de învăţătură înaltul ierarh a subliniat, printre altele, că modelul tânărului contemporan este Domnul Iisus Hristos şi că în El găsesc tinerii adevărata libertate, că, dincolo de lucrurile bune care alcătuiesc viaţa noastră: muncă, studiu, distracţie, odihnă, sufletul nu este împlinit decât în comuniunea cu Dumnezeu, precum şi faptul că sfinţii sunt adevăratele megastaruri ale vieţii duhovniceşti. Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, care s-a dovedit a fi neîncăpătoare, tinerii umplând nu doar cele 600 de locuri ale edificiului, ci şi intervalele şi culoarele de la intrarea în sală, a găzduit conferinţa d-lui Cristian Tabără. El a reuşit foarte repede să dezarticuleze interior cadrele uşor restrictive ale noţiunii de conferinţă, captivându-i şi propunându-le tinerilor un dialog nonformal, de o impresionantă sinceritate şi actualitate. Abordarea inedită, pragmatică, pe înţelesul tinerilor, i-a fascinat pe mulţi, sala reacţionând ca un tot în mai multe rânduri, întregind atmosfera foarte relaxată şi caldă. Cristian Tabără a vorbit despre frumuseţea morală a tinerilor plecând de la cele trei virtuţi fundamentale: credinţa, nădejdea şi dragostea, dintre care rămâne cea mai importantă – dragostea. A subliniat insistent că generaţia de azi este mult mai dinamică, mai performantă şi mai exigentă decât generaţiile trecute şi faptul că generaţiile merg în cadenţe diferite şi au priorităţi, valori şi temeri diferite. În plus, i-a provocat pe tineri ca, pentru a-şi păstra frumuseţea interioară şi identitatea, să fie mereu sinceri, să-şi afirme cu demnitate vârsta pe care o au, să fie fireşti în tot ce fac şi să-şi iubească ţara.
Întâlnirea a continuat cu discuţii pe ateliere, desfăşurate în clădirea Colegiului Naţional „H.C.C” şi a Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. Temele discutate împreună cu preoţii şi profesorii animatori, intercalate cu jocuri de cunoaştere, de team-building şi energizare, au fost: „Ce înseamnă frumuseţea pentru tineri?”, „Raportul dintre frumuseţea interioară şi frumuseţea exterioară”, „Este tinereţea prin ea însăşi morală sau amorală?”, „Omul frumos în Hristos”, „Cum îşi pot păstra tinerii frumuseţea interioară?” şi „Libertate vs moralitate”. Ultima parte a zilei a fost dedicată vizitării Cetăţii din Alba Iulia şi participării la Festivalul – concurs de muzică folk „Ziua de Mâine”. Indiscutabil, ceea ce s-a întâmplat sâmbătă în oraşul nostru şi în sufletele celor aproximativ 700 de tineri ce au participat la întâlnirea anuală a tinerilor din Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia – o adevărată provocare pentru organizatori – reprezintă poate cel mai amplu eveniment de tineret de până acum al Bisericii Ortodoxe din Transilvania. (I.H.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!”
Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!” În prag de Sărbători, sociologul albaiulian Alin Tomuș a fost prezent la Unirea FM la o emisiune, realzată de Simona Lodroman, care și-a propus să răspundă la întrebările: Crăciunul a fost furat […]