Rămâi conectat

Curier Județean

Întâlnire a specialiștilor Camerei Agricole Județene Alba cu producătorii agricoli din Vidra și Avram Iancu

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

intalnire agricultoriPentru a veni în sprijinul fermierilor din județ, astfel încât pe viitor aceştia să nu mai fie obligaţi să restituie sume de bani – acordate ca subvenţii – din cauza unor nereguli în teren, sau necunoaşterii cerinţelor impuse de Uniunea Europeană, specialiştii Camerei Agricole Judeţene Alba continuă întâlnirile de informare şi consiliere.

O astfel de întâlnire a avut loc în această săptămână în comunele Vidra şi Avram Iancu.

Au fost prezentate normele obligatorii pe care fermierii  trebuie să le cunoască, să le respecte şi să le îndeplinească în domeniul  mediului, al sănătăţii şi bunăstării animalelor.

A fost prezentată Legea 86 din 27 iunie 2014, privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente. Prin noua lege au fost  aduse următoarele îmbunătăţiri :

– A fost completată  definiţia utilizatorului de păşuni şi fâneţe.

– S-a introdus obligaţia Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale , de a centraliza anual suprafeţele din categoria de folosinţă pajişti, pentru menţinerea suprafeţei totale ocupată cu pajişti în România la data de 1 ianuarie 2007, prin intermediul registrului agricol.

– Se clarifică faptul că prevederile legii se referă la pajiştile situate în extravilan.

– Referitor la contracte, s-a modificat perioada de  concesiune / închiriere, fiind cuprinsă între 7 şi 10 ani. Se instituie obligaţia Consiliilor locale de a aproba un regulament de păşunat prin amenajamente pastorale.

– Se reglementează faptul că utilizatori de pajişti au obligaţia asigurării încărcăturii minime de 0,3 UVM / Ha, sau să efectueze o cosire cel puţin o dată pe an, în vederea accesării fondurilor aferente plăţilor pe suprafaţă.

– În cazul în care proprietarii de animale sunt membrii ai unei asociaţii şi exploatează în comun o suprafaţă de păşune, contractul de închiriere /concesiune se încheie cu fiecare utilizator membru al asociaţiei.

O problemă ridicată  de fermierii din zona de munte este legată  de dificultăţile  întâmpinate de aceştia  la întocmirea actelor care fac dovada proprietăţii, fiind defavorizaţi în accesarea fondurilor europene.

O altă nemulţumire  a crescătorilor de animale este preţul mic acordat de procesator la achiziţia laptelui, şi distanţa mare dintre punctul de colectare aflat de obicei în centrul comunei şi satele aparţinătoare unde este amplasată ferma.

Campania de  popularizare şi informare a fermierilor si populaţiei din mediul rural organizata în judeţ de Camera Agricola Judeteană Alba continuă cu întâlnirea programată să se desfășoare în data de 17 iulie a.c., la Primăria Întregalde, cu tematica: informaţii cu privire la prioritățile MADR privind politica de dezvoltare rurală 2014-2020 PNDR 2014-2020; ecoconditionalitatea – norme de aplicare in exploatatiile agricole; codul bunelor practici agricole in fermele mari si mici; adaptarea la schimbarile climaterice; program de actiune pentru protectia apelor impotriva poluarii cu nitrati proveniti din surse agricole; noutăţi legislative din domeniul agricol”, precizează directorul Calerei Agricole Județene Alba, ing. Mirela Nemeș.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Jandarmii din Alba, la datorie în weekend-ul 20-21 aprilie. La ce evenimente asigură ordinea publică?

Unirea Ziarul

Publicat

în

Jandarmii din Alba, la datorie în weekend-ul 20-21 aprilie. La ce evenimente asigură ordinea publică? Inspectoratul de Jandarmi Județean ,,Avram Iancu ” Alba asigură măsurile de ordine publică la evenimentele organizate în zona de competență din acest sfârșit de săptămână: • Meciul de fotbal din cadrul Ligii a III-a, dintre echipele CS Universitar Alba Iulia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea