Întâlnire a specialiștilor Camerei Agricole Județene Alba cu producătorii agricoli din Vidra și Avram Iancu
Pentru a veni în sprijinul fermierilor din județ, astfel încât pe viitor aceştia să nu mai fie obligaţi să restituie sume de bani – acordate ca subvenţii – din cauza unor nereguli în teren, sau necunoaşterii cerinţelor impuse de Uniunea Europeană, specialiştii Camerei Agricole Judeţene Alba continuă întâlnirile de informare şi consiliere.
O astfel de întâlnire a avut loc în această săptămână în comunele Vidra şi Avram Iancu.
Au fost prezentate normele obligatorii pe care fermierii trebuie să le cunoască, să le respecte şi să le îndeplinească în domeniul mediului, al sănătăţii şi bunăstării animalelor.
A fost prezentată Legea 86 din 27 iunie 2014, privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente. Prin noua lege au fost aduse următoarele îmbunătăţiri :
– A fost completată definiţia utilizatorului de păşuni şi fâneţe.
– S-a introdus obligaţia Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale , de a centraliza anual suprafeţele din categoria de folosinţă pajişti, pentru menţinerea suprafeţei totale ocupată cu pajişti în România la data de 1 ianuarie 2007, prin intermediul registrului agricol.
– Se clarifică faptul că prevederile legii se referă la pajiştile situate în extravilan.
– Referitor la contracte, s-a modificat perioada de concesiune / închiriere, fiind cuprinsă între 7 şi 10 ani. Se instituie obligaţia Consiliilor locale de a aproba un regulament de păşunat prin amenajamente pastorale.
– Se reglementează faptul că utilizatori de pajişti au obligaţia asigurării încărcăturii minime de 0,3 UVM / Ha, sau să efectueze o cosire cel puţin o dată pe an, în vederea accesării fondurilor aferente plăţilor pe suprafaţă.
– În cazul în care proprietarii de animale sunt membrii ai unei asociaţii şi exploatează în comun o suprafaţă de păşune, contractul de închiriere /concesiune se încheie cu fiecare utilizator membru al asociaţiei.
O problemă ridicată de fermierii din zona de munte este legată de dificultăţile întâmpinate de aceştia la întocmirea actelor care fac dovada proprietăţii, fiind defavorizaţi în accesarea fondurilor europene.
O altă nemulţumire a crescătorilor de animale este preţul mic acordat de procesator la achiziţia laptelui, şi distanţa mare dintre punctul de colectare aflat de obicei în centrul comunei şi satele aparţinătoare unde este amplasată ferma.
”Campania de popularizare şi informare a fermierilor si populaţiei din mediul rural organizata în judeţ de Camera Agricola Judeteană Alba continuă cu întâlnirea programată să se desfășoare în data de 17 iulie a.c., la Primăria Întregalde, cu tematica: informaţii cu privire la prioritățile MADR privind politica de dezvoltare rurală 2014-2020 PNDR 2014-2020; ecoconditionalitatea – norme de aplicare in exploatatiile agricole; codul bunelor practici agricole in fermele mari si mici; adaptarea la schimbarile climaterice; program de actiune pentru protectia apelor impotriva poluarii cu nitrati proveniti din surse agricole; noutăţi legislative din domeniul agricol”, precizează directorul Calerei Agricole Județene Alba, ing. Mirela Nemeș.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Bilete de tratament pentru pensionari: O stațiune balneară aflată la doi pași de Alba, preferată de pensionarii din județ
Bilete de tratament pentru pensionari: O stațiune balneară aflată la doi pași de Alba, preferată de pensionarii din județ Ceva mai mult de o treime dintre pensionarii și asigurații din județul Alba care au primit anul trecut bilete de tratament prin Casa Județeană de Pensii au ales Geoagiu Băi, stațiune balneară aflată… la doi pași, […]