Rămâi conectat

Societate

Insulta de partid

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Am lăsat să treacă ceva timp şi eram aproape decis să renunţ la a da replică în vreun fel la porcăiala surprinzătoare, nemeritată, venită din partea unui vicepreşedinte al PNL Alba. „Vina” mea era că, după îndelungate chibzuieli, cunoscută fiind aversiunea mea faţă de mediul politic – exprimată în nenumărate editoriale sau luări de poziţie – am decis să mă înscriu în PDL. Cu excepţia unei scurte perioade, când vechiul meu prieten Ioan Rus m-a convins să devin membru PSD, nu am fost membrul niciunui alt partid politic. Deşi inclusiv PNL, prin reprezentanţii săi care îmi câştigaseră respectul, mă refer la Ioan Bele sau Dan Coriolan Simedru, au încercat pe vremuri să mă aducă în rândurile lui. Nu am auzit în viaţa mea de Rareş Buglea, autorul lătrăturii apărută în presă la adresa mea şi a PDL, căruia îşi permite să-i dea indicaţii cum să se conducă. După poza însoţitoare fostul portar al unei instituţii publice judeţene este un politician tânăr. Un câştig pentru PNL, mai ales că prin agresivitatea neprovocată aminteşte de un animal drag tuturor: buldogul.
După demisia din PSD am hotărât, scârbit, să mă ţin departe de colcăiala politică dâmboviţeană, cum o făcusem şi până în anul 2000. Numai că, se ştie, pentru ca răul să triumfe, e destul ca cei buni să nu facă nimic. Aşadar am păstrat – ca singură unealtă de angajare publică – scrisul. Cât mai obiectiv cu putinţă. Orice analist însă, indiferent de valoarea argumentelor sale, înfruntă partea lui de risc: îşi atrage simpatia, sau antipatia cititorilor. Dar, pentru Dumnezeu! cineva trebuie să aibă curajul să spună lucrurilor pe nume. Ceea ce a lipsit guvernanţilor mai ales în relaţia cu cetăţeanul a fost întotdeauna COMUNICAREA. Desigur, în ultimii ani ţinta analizelor mele a fost activitatea principalelor partide politice – PDL, PSD, PNL. Fiecare cu partea lui de vină, mai mică sau mai mare, în acutizarea suferinţelor noastre. Niciodată România nu a resimţit mai acut ca astăzi nevoia de primenire a clasei politice – singura vinovată de avatarurile prelungite pe care le trăim. Din păcate cei mai mulţi tineri lideri politici capătă rapid metehnele dinozaurilor pe care i-au înlocuit în scaune: mint cu neruşinare electoratul, aleargă straşnic după căpătuială, trădează când i se oferă mai mult în altă parte, nu se confruntă în idei ci în insulte. Şi cel mai greu învaţă o simplă lecţie de demnitate: să-şi respecte adversarul politic. Dacă vrea să fie respectat.
De ce m-am înscris în PDL? Pentru că a avut curajul să facă ceea ce trebuie în aceste momente extrem de dificile pentru ţară. Cu sacrificarea capitalului său politic. În lipsa programului de austeritate recesiunea s-ar fi prelungit devastator în ţara noastră şi economia ar fi clacat cu siguranţă. Şi acum este rău, dar atunci ar fi fost rău cu adevărat. De ce nu în PNL? Am câţiva prieteni acolo, e adevărat… Dar mă cuprinde ameţeala numai când mă gândesc ce înseamnă ca PNL să ajungă iar la putere. Teodor Atanasiu şi-ar lua din nou cu el constelaţia de rude şi prieteni – unii de o incompetenţă criminală – care ar sugativa flămândă averea statului. Mulţi au ajuns acolo săraci şi s-au întors foarte, foarte bogaţi. E nevoie să dau nume?
De ce nu în PSD? Am şi acolo câţiva buni prieteni… Pentru că trei sferturi din guvernarea post-decembristă a deţinut-o acest partid şi este poate, cel mai vinovat de marasmul în care se zbate ţara. Iar întoarcerea la cota progresivă de impozitare ar fi sinucigaşă pentru economie. Nu am cerut şi nu am candidat pentru nici o funcţie în PDL. Cum a insinuat alarmat vicele Buglea înainte de conferinţa judeţeană a partidului. De unde atunci furia tânărului liberal? Răspunsul nu poate fi decât unul singur: îngrijorarea. Şi acest fapt mă onorează. Când Angelica Mocan a ales să părăsească PSD şi să intre în PNL, unde a fost promovată rapid, nimeni nu a strigat de durere în PDL sau PSD. Când Călin Potor a părăsit PDL şi a eşuat în PNL, iarăşi nu s-a auzit nici o văicăreală. Doar chiote de bucurie în tabăra liberală.
Nu am făcut decât să-mi exercit un simplu drept constituţional, câştigat de mine cu riscul vieţii, în zilele fierbinţi ale lui Decembrie 1989. Credeam că merit respectul dlui Buglea sau al celui care i-a însăilat murdăria. Bătălia politică nu înseamnă atacul la persoană ci dialogul.
Mihai BABIŢCHI


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Opinii - Comentarii

2 octombrie: Sfântul Sfinţit Mucenic Ciprian şi Sfânta Mucenică Iustina. Cum a fost adus un mare vrăjitor la credinţa creştină de către o fecioară

Ziarul Unirea

Publicat

în

La 2 octombrie, sunt pomeniţi împreună în calendarul creştin ortodox, Sfântul Sfinţit Mucenic Ciprian şi Sfânta Mucenică Iustina fecioara.

Sfântul Ciprian a fost filosof şi mare vrăjitor în Antiohia Siriei şi a trăit în timpul împăratului roman Decius (249-251), cel care a declanşat prima persecuţie împotriva creştinilor extinsă în tot imperiul.

Născut din părinţi necredincioşi, de neam din Cartagina, Sfântul Ciprian a fost dat din copilărie spre a sluji zeului Apolon. A învăţat magia în Atena, Egipt, Caldeea şi dobândise o mare faimă printre închinătorii la idoli.

Elit - Gustul Desăvârșit

În Antiohia a mers când era desăvârşit în tot răul: vrăjitor şi fermecător, pierzător de suflete, mare prieten şi credincioasă slugă a stăpânitorului iadului, cu care singur faţă în faţă a vorbit.

Despre acest lucru a mărturisit singur, spunând: „Să mă credeţi pe mine că singur pe diavol l-am văzut. (…) Era chipul lui ca o floare de iarbă şi capul îi era încununat cu o coroană prefăcută, nu adevărată, ci nălucire de aur şi pietre luminoase, care lumina chipul acela şi hainele lui erau minunate. Iar când se întorcea încoace sau încolo se cutremura tot locul acela şi mulţi stăteau lângă scaunul lui cu fel de fel de rânduieli ale duhurilor răutăţii, întru mare supunere.” (Vieţile Sfinţilor).

Aceasta a spus-o singur Sfântul Ciprian despre sine după întoarcerea sa la Dumnezeu.

La credinţa creştină a fost adus de către Iustina fecioară şi creştină, care pe toate demonicele lui lucrări ca pe o pânză de păianjen le-a sfărâmat.

Iustina era din Antiohia şi pentru frumuseţea ei un tânăr Aglaid a mers la vrăjitorul Ciprian pentru a-l ajuta să câştige dragostea ei.

Mare vrăjitor şi fermecător, Ciprian şi-a pus tot meşteşugul în acţiune, dar eforturile sale s-au dovedit zadarnice.

Înţelegând bine că puterile pe care el le credea de neînvins nu pot trece de semnul crucii şi de numele lui Hristos, şi-a venit în fire şi a zis către diavol: „Pierzătorule şi al tuturor înşelătorule, vistierule a toată necurăţia şi înşelăciunea, acum ţi-am cunoscut neputinţa, că dacă de umbra crucii te temi şi de numele lui Hristos te cutremuri, apoi ce vei face când singur Hristos va veni asupra ta? Dacă pe cei ce se însemnează cu crucea nu-i poţi birui, apoi pe cine vei scoate din mâinile lui Hristos? Acum am cunoscut că nu eşti nimic şi nu poţi nimic şi nu ai putere de izbândire” (Vieţile Sfinţilor).

A renunţat la magie şi s-a convertit la creştinism: „schimbându-şi obiceiul, din zi în zi mai strâmtă îşi făcea calea vieţii, totdeauna plângând pentru faptele sale cele rele de mai înainte şi a mers din putere în putere şi din bunătate în bunătate” (Vieţile Sfinţilor).

Sfântul Ciprian a fost denunţat autorităţilor că a devenit creştin şi din vestit slujitor al zeilor s-a întors la Hristos. Odată cu Sfântul Ciprian a fost întemniţată şi Sfânta Iustina, fiind împreună supuşi la chinuri şi apoi omorâţi prin tăierea capului în Nicomidia, din ordinul împăratului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

1 octombrie – Tradiții în prima zi a lui Brumărel. Ce este bine să faci de Sfântul Procoavă, sfântul care le dă păr bogat fetelor bune de măritat

Ziarul Unirea

Publicat

în

1 octombrie – Tradiții în prima zi a lui Brumărel. Ce este bine să faci de Sfântul Procoavă, sfântul care le dă păr bogat fetelor bune de măritat

Prima zi a lui Brumărel, aşa cum este cunoscută luna octombrie în popor, era consacrată, cu zeci de ani în urmă, unui sfânt acum aproape necunoscut românilor: Sfântul Procoavă

Numele lui vine din slava veche și înseamnă „văl”, iar, sub influența bisericii, acesta este identificat cu vălul cu care Maica Domnului își acoperea capul.

Citește și: Acoperământul Maicii Domnului. Sărbătoare cu cruce roşie pentru creştini

De aceea, în multe zone din Moldova, fetele se roagă de „Procoave” și Maicii Domnului pentru a le „înveli” cât mai curând cu vălul imaculat de mireasă. Se povestește că, în această zi, Sfântul Andrei a văzut-o pe Maica Domnului plutind în văzduh, cu mâinile întinse, rugându-i-se lui Dumnezeu pentru neamul omenesc, iar de atunci oamenii o roagă, la rândul lor, să îi acopere cu milă sa și să-i păzească de toate relele.

Elit - Gustul Desăvârșit

Această sărbătoare era considerată una a femeilor. Fetele care nu prea aveau păr se rugau Sfântului Procoavă pentru a le acoperi capul cu păr. Ele credeau că în acest fel vor deveni mai atrăgătoare pentru flăcăi și se vor mărita mai repede.

Primul lucru care trebuie spus e că a existat o mare grijă pentru păr, această grijă izvorând din convingerea omului de pe vremuri că întreaga sa putere se află în părul de pe cap sau în cel al bărbii. Astfel, se considera că părul rămâne în legătură cu trupul chiar și după ce a fost tăiat. De aceea, părul tăiat nu se aruncă, ci trebuia neapărat să fie ars; o cauză a acestei interdicții venea și din faptul că vrăjitoarele ar fi putut face mult rău unei persoane dacă avea numai câteva șuvițe din părul acesteia.

Citește și: Mesaje de Sfânta Parascheva  • Urări și felicitări de bine care pot fi transmise prin SMS pentru Sf. Paraschiva

Dacă frunzele cad repede, anul viitor e roditor Specialiştii în Etnografie şi Folclor de la Muzeul Dunării de Jos din Călăraşi spun că de luna octombrie se leagă multe superstiţii. “Bătrânii mai cred şi acum că, dacă frunzele pomilor se îngălbenesc şi cad repede, e semn că anul care urmează va fi roditor. Tradiţia populară spune că, dacă în luna octombrie este multă brumă sau zăpadă, frig sau ger, luna ianuarie va fi blândă şi mai caldă”, spun specialiştii de la Muzeul Dunării de Jos.

Prima ninsoare în ţara noastră în această lună, conform meteorologilor, a fost înregistrată la 15 octombrie 1970, iar primul strat de zăpadă s-a aşternut la 26 octombrie 1988. Luna octombrie este luna în care ţăranii se preocupă în special de treburile gospodăriei. Se culeg poamele, se strânge porumbul, cartofii, napii, se răsădesc zmeura şi căpşunii. Este, de asemenea, luna în care se fac arăturile şi însămânţările de toamnă, se curăţă pomii şi grădina.

Citește și: MESAJE de SFÂNTUL ANDREI. SMS-uri, urări, felicitări pe care le poţi trimite celor care îşi sărbătoresc onomastica de Sf. Andrei

Recolta de gutui spune cum va fi iarna Pentru creştinii ortodocşi, luna octombrie abundă în sărbători şi în ritualuri importante. Prima şi cea mai importantă este sărbătoarea Sf. Cuvioasa Parascheva, celebrată pe 14 ocotmbrie. Se spune că, aşa cum va fi vremea în această zi, aşa va fi până la Sf. Dumitru şi aşa va fi şi în celelalte sărbători ale anului.

Se mai spune în tradiţia populară că, dacă până acum n-a plouat, iarna va veni curând. Tot în această zi se organizează târguri pentru valorificarea produsele oilor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

1 octombrie, Acoperământul Maicii Domnului, sărbătoare sfântă pentru creștinii ortodocși

Ziarul Unirea

Publicat

în

Creștinii ortodocși sărbătoresc pe 1 octombrie, „Acoperământul Maicii Domnului”, zi sfântă marcată cu cruce roșie în calendar.

Sărbătoarea amintește de arătarea Maicii Domnului în biserica din Vlaherne: pe 1 octombrie al anului 911, se făcea priveghere în această biserică, pentru salvarea cetății care era asediată.

La ora patru dimineața, Maica Domnului s-a arătat înaintea poporului, stând în văzduh și rugându-se cu lacrimi. Sfântul Acoperământ era ținut în mâini deasupra capetelor credincioșilor. În jurul ei se aflau apostolii, sfinții și mucenicii.

Elit - Gustul Desăvârșit

Citește și: MESAJE de CRACIUN. Texte frumoase cu urări de Crăciun şi felicitări de Crăciun pe care le puteţi trimite celor dragi

Sfântul Andrei cel Nebun pentru Hristos a zis către ucenicul său iubit, Epifanie: „O vezi, frate, pe Împărăteasa și Doamna tuturor cum se roagă pentru întreaga lume?” Iar Epifanie a zis: „O văd, Părinte, și mă minunez! ”

Acesta este evenimentul pe care îl prăznuieste Biserica pe 1 octombrie, spre a ne aminti că prin rugăciune putem primi și noi, în greutățile vietii noastre, neîncetatul ajutor al Maicii Domnului.

Sărbătoarea „Acoperământul Maicii Domnului” este marcată în calendar cu cruce roșie. În această zi credincioșii nu au voie să muncească, să spele sau să facă curățenie prin gospodării.

Există o credință printre bătrânele de la țară, conform căreia, dacă este tăiat azi, părul rămâne în legătură cu corpul. Din acest motiv nu trebuie aruncat și nici ars, fiindcă poate fi luat de vrăjitoare sau de oamenii răi, care fac diverse farmece.

În ziua prăznuirii Acoperământului Maicii Domnului nu se mănâncă de dulce. Cei care își doresc să fie sănătoși și feriți de rele țin post.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea