Interviu cu domnul Petru CONSTANTINESCU, directorul SC Salprest SRL, din Alba Iulia
„Instituţiile statului nu-şi fac întotdeauna datoria cum trebuie…”
– Domnule director, conduceţi o firmă care are multe mijloace de transport, de toate tipurile. Vă afectează modul în care se desfăşoară traficul rutier?
– Noi nu am avut cazuri grave şi nefericite de incidente rutiere, dar suntem afectaţi, fireşte, ca toţi cetăţenii judeţului de modul în care se desfăşoară traficul rutier. Cred că ar trebui făcută o campanie de educare, sau de re-educare a conducătorilor auto, care au ajuns să nu mai respecte nimic şi pe nimeni. Acesta este primul motiv pentru care se petrec atâtea accidente pe şoselele noastre.
– Dar de starea şoselelor ce spuneţi?
– Drumurile noastre, şoselele judeţului, nu sunt chiar atât de proaste pe cât se spune. Şi, oricum, se fac în permanenţă investiţii pentru îmbunătăţirea stării lor. Grav este altceva. Faptul că marcajele sunt făcute fără nicio logică. Şi vă dau un exemplu: există zone cu vizibilitate bună, în care carosabilul nu pune probleme, şi, cu toate acestea, tocmai acolo s-a găsit cineva să restricţioneze depăşirile, prin linie continuă. Iar în alte locuri, unde vizibilitatea e redusă iar carosabilul are probleme… se acceptă depăşirile. Fireşte că apar accidente în astfel de condiţii. Un alt exemplu este în interiorul localităţilor, unde nu există o regulă unitară. Unele au restricţie, limită de viteză, la 50 de kilometri pe oră, altele la 70, iar această restricţie începe de la hotarul localităţii, când de fapt ar trebui să înceapă doar de acolo de unde se află prima casă locuită. Lucrurile sunt făcute pe dos, din punct de vedere rutier… Iar aici ar trebui adăugat faptul că sunt, şi în localităţi, numai anumite zone unde ar trebui restricţie, nu chiar peste tot. Mă refer la vecinătatea şcolilor, grădiniţelor, spaţiilor de joacă etc.
– Despre modul în care-şi fac datoria poliţiştii de la „circulaţie”, ce părere aveţi?
– În general sunt buni profesionişti, dar trebuie să aplice nişte reguli după un sistem lipsit de logică, aşa cum spuneam mai sus, aşa că ei înşişi sunt adesea puşi în situaţii de-a dreptul jenante. Ca să nu mai vorbim de faptul că poliţiştii par a fi marginalizaţi chiar de către cei ce le dirijează activitatea, nu au o dotare corespunzătoare în multe cazuri şi, prin urmare, pierd mult din prestanţa pe care a trebui să o aibă şi din respectul ce li se cuvine din partea participanţilor la trafic. Uitaţi-vă şi dumneavoastră prin filme, şi nu mă refer la cele artistice, ci la documentarele de pe „Discovery” sau „Reality”, ca să vedeţi ce atitudine şi ce dotare au poliţiştii americani, de pildă. Respectuoşi, dar fermi şi, iertaţi-mă, gata să folosească toate mijloacele, când e vorba despre infractori sau posibili infractori. Apoi faceţi comparaţie cu poliţiştii noştri, timoraţi, sfidaţi adesea de către conducătorii auto…
– Aşadar, lucrurile pot fi îmbunătăţite în acest domeniu.
– Da, dacă există voinţă, logică şi… bani! Aaa, ar mai fi un aspect: starea maşinilor, de toate tipurile, aflate în circulaţie la noi în ţară. Multe maşini aflate în trafic nu sunt în regulă, ca dotare, după standarde, în timp ce în occident aşa ceva nu se întâmplă. Nu ai maşina în regulă, nu circuli, altfel plăteşti de te ustură…
– În altă ordine de idei, conduceţi o societate comercială puternică, ce lucrează, contractual, atât pentru persoane fizice, cât şi pentru persoane juridice. Cu care dintre acestea colaboraţi mai bine?
– Cu toate colaborăm la fel de bine şi la fel de… rău. Adică şi printre persoanele fizice, ca şi printre persoanele juridice, există unele care nu-şi respectă obligaţiile asumate prin contract sau care nu-şi cunosc propriul interes. Care nu realizează nici avantajele ce rezidă din serviciile pe care noi le oferim şi nici nu înţeleg că între două entităţi economice, atunci când vorbim despre o economie de piaţă viabilă, există nişte reguli ce trebuie respectate. Sigur, se spune că lumea afacerilor e o junglă, dar în toate ţările civilizate această junglă este guvernată de legi imuabile, la respectarea cărora trebuie să vegheze instituţiile statului.
– Printre persoanele juridice cu care aveţi dificultăţi se numără şi instituţii administrative? Întreb aceasta, deoarece o mare parte dintre partenerii dumneavoastră sunt din domeniul administraţiei publice.
– Da, aş putea spune că avem anumite dificultăţi şi cu anumite instituţii administrative. Nu vreau să exemplific la modul concret, dar întâmpinăm adesea piedici „nenaturale”, ca să le spun aşa, în relaţiiile cu partenerii noştri contractuali, printre care se află şi administraţiile locale. Şi, ceea ce este mai grav, este faptul că întâmpinăm astfel de piedici în perioada anterioară încheierii contractelor, pentru că nu se respectă regulile despre care vorbeam mai devreme. Se procedează uneori la blocaje şi la boicoturi din rea voinţă, sau cu scopul favorizării unora în detrimentul altora… Se pare că trăim în ţara în care nu se ţine cont de societăţile româneşti, oricâte investiţii ar face acestea, ci sunt favorizate societăţi străine, care promit frumos dar nu realizează investiţii. Şi avem astfel de exemple chiar la noi în judeţ…
– Şi instituţiile statului, care aţi spus că trebuie să vegheze ca regulile să fie respectate, ce fac?
– Cu regret trebuie să spun, dar instituţiile statului nu-şi fac întotdeauna datoria aşa cum trebuie. Şi mă refer la instituţii fundamentale, care stau la baza funcţionării statului de drept. Din nou nu vreau să nominalizez, deşi poate că va veni şi acel moment, dar este evident că unele dintre aceste instituţii – de fapt nu instituţiile, ci unii angajaţi ai acestora – sunt în relaţii de obligaţie faţă de anumite entităţi economice şi administrative, iar în astfel de condiţii se încalcă regulile economiei de piaţă. Ca să nu spun, mai grav, că se încalcă legea! Vreau să precizez că eu nu acuz, nici măcar ipotetic, pe nimeni, de corupţie indusă financiar. Sau, mai precis, de faptul că s-ar lua şpagă de către unii. Ci despre faptul că unii exercită anumite influenţe sau exercită presiuni prin poziţia lor, dezechilibrând mecanismele economiei de piaţă şi ale competiţiei libere. Că e vorba despre rudenii, amiciţii sau altfel de obligaţii, nu vreau să mă pronunţ. Destul că aceste influenţe se fac simţite. Desigur, putem acuza şi o oarecare superficialitate profesională, cauzată de un volum de muncă prea mare în cadrul unor instituţii.
– Vă mulţumesc şi aştept să faceţi dezvăluiri, la modul propriu, despre instituţiile şi persoanele faţă de care aţi emis ipotezele de mai sus.
– Vă promit că voi reveni şi voi face toate precizările ce se impun, voi reveni cu informaţii concrete şi cu nominalizarea societăţilor, unităţilor administrative şi a instituţiilor la care am făcut aici doar o referire vagă. Ba chiar şi cu numele unor persoane, dacă ipotezele mele se vor confirma.
– Succes! Vă aşteptăm!
a consemnat Ioan HĂNŢULESCU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
23 decembrie 1989: Cea mai sângeroasă zi a Revoluției. 40 de soldați veniți să apere Aeroportul Otopeni au fost uciși
23 decembrie 1989: Cea mai sângeroasă zi a Revoluției. 40 de soldați veniți să apere Aeroportul Otopeni au fost uciși Soții Ceauşescu au fost arestați pe 22 decembrie 1989 şi toată lumea se aştepta ca revoltele să se încheie, dar sângele a continuat să curgă. În acea zi, România a intrat sub spectrul unei ameninţări […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 2 ore
MESAJE de Mos CRACIUN 2024 hazlii. Idei de SMS-uri, URĂRI şi FELICITĂRI amuzante pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana