Rămâi conectat

Actualitate

Instituţia Prefectului – Judeţul Alba va transmite Guvernului României revendicările sindicaliştilor

Publicat

în

În cadrul Zilei de Acţiune şi Solidaritate Europeană, declarată de Confederaţia Europeană a Sindicatelor, aproximativ 50 de sindicalişti Cartel ALFA au protestat în faţa clădirii Instituţiei Prefectului – Judeţul Alba.

Protestul, care se aliniază mişcărilor sindicaliste din Europa, este îndreptat împotriva „măsurilor de austeritate care paralizează economia şi duc Europa spre recesiune” şi susţine locurile de muncă, precum şi dialogul social, aşa cum se arată în scrisoarea înaintată prefectului judeţului Alba de către Uniunea Sindicală Teritorială – Filiala Alba a Confederaţiei Naţionale Sindicale „Cartel ALFA”.

Acţiunea de pichetare de azi a avut ca obiectiv atragerea atenţiei asupra problemelor urgențe la care salariaţii din România aşteaptă o rezolvare. La întâlnirea dintre reprezentanţii protestatarilor şi cei ai Instituţiei Prefectului – Judeţul Alba, au participat Ioan Petruţ, preşedintele Cartel ALFA, Filiala Alba, Ioan Neagu, preşedintele Sindicatului „Apărarea” Cugir şi Ioan Dinu, preşedintele Sindicatului „Solidaritatea” Sebeş.  Alături de prefectul Flaviu-Mircea Cozuc şi subprefectul Cornel Murg, din partea Instituţiei Prefectului, au fost prezente la discuţii Georgiana Jurcă, şef Serviciu Dezvoltare Economică, Conducerea Serviciilor Publice Deconcentrate, Afaceri Europene şi Situaţii de Urgenţă şi inspectorul Carmen Benga, secretarul Comisiei pentru Dialog Social a Judeţului Alba.

Elit - Gustul Desăvârșit

Una dintre revendicările sindicaliştilor vizează promovarea prin Ordonanţă de Urgenţă a modificărilor propuse de partenerii sociali la Legea Dialogului Social, pentru asigurarea premiselor unei reale protecţii a locului de muncă şi a drepturilor fundamentale ale angajatului, precum şi asigurarea unei relaţii echilibrate între angajat şi angajator. De asemenea, protestatarii solicită promulgarea unei hotărâri de guvern pentru majorarea salariului minim garantat în plată pentru anul 2013, în urma consultării cu partenerii sociali, protecţie socială reală şi adecvată, o politică de ocupare activă, pentru crearea de locuri de muncă sustenabile şi păstrarea celor existente, servicii publice şi sociale de calitate, accesibile tuturor, precum şi combaterea evaziunii fiscale.

În urma întâlnirii de astăzi, în care protestatarii şi-au prezentat revendicările, prin grija Instituţiei Prefectului – Judeţul Alba, solicitările lor vor fi transmise Ministerului Administraţiei şi Internelor, precum şi Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale”, precizează Ada Rus, purtător de cuvânt al Prefecturii Alba.

Publicitate

Actualitate

Premierul Nicolae Ciucă: „România face pași fermi spre independența energetică și spre a deveni un exportator net de energie”

Publicat

în

Premierul Nicolae Ciucă: „România face pași fermi spre independența energetică și spre a deveni un exportator net de energie”

Nicolae Ciucă, premierul României, transmis prin intermediul paginii de socializare faptul că „România face pași fermi spre independența energetică și spre a deveni un exportator net de energie. Decizia SUA de a finanța cu 14 milioane dolari studiile de proiectare în România a reactoarelor modulare de mici dimensiuni (SMR) este un pas esențial pentru domeniul nuclear civil românesc”.

„În paralel cu dezvoltarea tehnologiei SMR, România va construi reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă. Producția de energie nucleară contribuie la scăderea gradului de poluare generată de centralele termoelectrice și la creșterea gradului de protecție a mediului, ambele fiind obiective asumate de întreaga Uniune Europeană”, spune Nicolae Ciucă.

Elit - Gustul Desăvârșit

Acesta îi încurajează pe actorii din industria nucleară din România și pe experții români din domeniu să se implice, „pentru a deschide țării noastre calea către energia viitorului, nepoluantă, stabilă și accesibilă!”.

„Prin aceste proiecte, platformele de extracție a gazului metan din Marea Neagră și investițiile în energia regenerabilă, România va deveni nu doar independentă energetic, ci și un furnizor stabil în regiune”, a mai precizat premierul.

SUA dau 14 milioane de dolari pentru ca România să aibă primele centrale cu mini-reactor din Europa

Guvernul Statelor Unite împreună cu firma americană NuScale Power vor finanța cu 14 milioane de dolari studiile de proiectare pentru instalarea în România a unor centrale de tip SMR (reactor modular mic), primele de acest fel în Europa. Anunțul a fost făcut de Casa Albă cu ocazia summitului G7 și a fost salutat de președintele Klaus Iohannis, care subliniază că asigurarea securității energetice este un obiectiv comun al Parteneriatului Strategic bilateral.

Primul reactor de mici dimensiuni din România va fi amplasat la vechea termocentrală de la Doicești

Primul reactor modular mic (SMR) din România va fi instalat la fosta termocentrală de la Doicești, din județul Dâmbovița, au anunțat Nuclearelectrica și compania americană NuScale.

România devine astfel una dintre primele țări din lume – și prima din Europa – ce implementează tehnologia inovatoare și sigură a reactoarelor modulare mici NuScale, care permit furnizarea de energie „curată”.

Sursa: digi24.ro

Citește mai mult

Actualitate

Mai mult de 33% din cheltuielile românilor au reprezentat taxe, impozite și asigurări sociale, în anul 2021. Datele INS

Publicat

în

Mai mult de 33% din cheltuielile românilor au reprezentat taxe, impozite și asigurări sociale, în anul 2021. Datele INS

Contribuțiile la bugetele de asigurări sociale, impozitele asupra veniturilor, contizațiile, dar și alte impozite și taxe, au avut o pondere de 33,2% din cheltuielile totale ale gospodăriilor, în anul 2021, ridicându-se în medie la suma 1.620 de lei, lunar, pe gospodărie.

Din acestea, impozitul pe salariu a reprezentat 15% (14,8% în 2020), iar contribuţiile de asigurări sociale (pentru pensie, la fondul de şomaj şi pentru asigurările de sănătate) peste jumătate, 84,3% (84,5% în 2020), din totalul impozitelor, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică.

Elit - Gustul Desăvârșit

Potrivit INS, impozitele, contribuţiile, cotizaţiile, taxele deţin o pondere mare în cheltuielile totale ale gospodăriilor în ale căror venituri predomină veniturile salariale. Astfel, în anul 2021, ponderea acestora în cheltuielile totale a fost de 43% pentru gospodăriile de salariaţi, comparativ cu 17,2% pentru cele de şomeri, 13,9% pentru gospodăriile de pensionari, 11,1% pentru cele de lucrători pe cont propriu în activităţi neagricole şi numai 7,9% în cazul gospodăriilor de agricultori, conform Agerpres.

De altfel, subliniază INS, în anul 2021, cuantumul mediu al transferurilor aflate în sarcina gospodăriilor de salariaţi a fost de 12 ori mai mare decât al celor plătite de gospodăriile de agricultori, de 8,2 ori mai mare decât transferurile plătite de gospodăriile de lucrători pe cont propriu în activităţi neagricole, de 7,4 ori mai mare decât al celor de pensionari şi de 6,4 ori mai mare decât al gospodăriilor de şomeri.

În profil teritorial, se înregistrează diferenţe relativ mari de nivel şi pondere a transferurilor între urban şi rural şi un grad mai scăzut de diferenţiere pe regiuni. Cuantumul impozitelor, contribuţiilor etc plătite în medie de o gospodărie din mediul urban a fost de 1,9 ori mai mare decât al celor plătite de gospodăriile din mediul rural, iar ponderea lor în totalul cheltuielilor a fost de 36,7% şi, respectiv, de 26,9%.

În profil regional, se remarcă amplasarea a două regiuni pe cele două extreme (inferioară şi superioară): Nord-Est, cu nivelul minim al acestui tip de cheltuieli de 1.091,3 lei lunar în medie pe o gospodărie (26,7% din cheltuielile totale) şi Bucureşti-Ilfov, cu nivelul maxim de 2.841,8 lei (39,2%), restul înregistrând niveluri între 1.267 – 1.829 lei şi ponderi în cheltuielile totale între 29,2% – 35,2%.

Sursa: digi24.ro

Citește mai mult

Actualitate

FOTO| Două monede antice, returnate României de către poliția din Marea Britanie. Vor fi transmise către Muzeul Naţional de Istorie a României

Publicat

în

FOTO| Două monede antice, returnate României de către poliția din Marea Britanie. Vor fi transmise către Muzeul Naţional de Istorie a României

Două monede antice de aur, aparținând patrimoniului cultural național, au fost predate de către reprezentanții Metropolitan Police ambasadorului României la Londra, Laura Popescu, arată o postare a Ambasadei României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Monedele au fost recuperate în Regatul Unit şi urmează să fie transmise către Muzeul Naţional de Istorie a României.

Elit - Gustul Desăvârșit

Această recuperare de mare însemnătate a fost posibilă graţie unei echipe din care au făcut parte „detectivii John Roch, Ray Swan şi Sophie Hayes, de la Unitatea Art & Antiques din cadrul Metropolitan Police, alături de colegii noştri ataşaţi de interne de la Londra”, notează Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, potrivit Agerpres.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare